The Strange prav nič čudni

bambi5naslovna

The Strange, Ljubljana / Orto bar, sobota, 9. april 2005


V soboto je bil v Ortu čas za Čudake. Pa ne kakšne zares čudne ljudi, pač pa skupino The Strange, pri kateri je najbolj čuden najbrž način, kdo in kako se je povezal v ta band, ki je leta 2004 izdal svoj prvenec Night of Forgotten Films. Chris Eckman, frontman skupine The Walkabouts, ‘ene najbolj ustvarjalnih ameriških gotskih skupin zadnjih desetletij,’ je posodil vokale svetovno priznanim hrvaškim surf rockerjem Bambi Molesters. Tako so spočeli zanimiv band, ki ga je poln klub navdušeno pozdravil in spodbudil k še drugemu bisu.


 


Koncert so odprli Bambi Molesters, prek meja svoje države znana skupina iz Siska, ki slovi tudi po prijateljstvu z R.E.M.-i (prav ti naj bi posredovali pri seznanjenju Hrvatov s pri nas živečim in delujočim Američanom). S svojim značilnim zvokom, ki presega elemente plaže, so pripravili teren za nadaljevanje, katerega ključni člen je bil poleg gostujočega trobentača še gospod Eckman, zadnje časa močno dejaven glasbenik, saj poleg omenjenega projekta deluje še solo (pravkar je izdal lastno ploščo The Black Field) ter pripravlja nov izdelek s skupino The Walkabouts.


 


Kdor pozna poprejšnje delo obeh akterjev, si lahko predstavlja, kako zvenita skupaj. Na očarljivo zvočno podlago, ki temelji predvsem na ponavljanju enih in istih tonov ter odličnih solažah, prilepite raskav glas mojstra pisanja temnih besedil. Dobite pesmi kot so naslovna Night of Forgotten Films, Tonight I Will Say Anything, pa priredba skupine Echo and the Bunnymen Villiers Terrace in skorajda akustična These Lies. Spekter sega od temačnih balad do divjih kitarskih utrinkov, za dober izgled odra pa poleg zebrastega tepiha poskrbi še plavolasa basistka Lada.


 


The Strange so preprosto odličen band. Poznajo se jim individualna kilometrina, izkušnje, tehnična podkovanost in nadarjenost. V tujih medijih njihov album, enako kot Sonic Bullets Bambi Molestersov, žanje odlične kritike. Glede na to, da prihajajo iz naše neposredne bližine, jih bomo gotovo lahko še večkrat videli, in takrat obisk toplo priporočam.


 


Tina H. Zakonjšek


 


foto: Matjaž Tančič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.