The Notwist in Kleemar

2005_04_05_003_notwist

The Notwist in Kleemar, Ljubljana / Channel Zero, 5. april, 2005


Torkov večer na Metelkovi se je odvijal v vzdušju pričakovanja nemških elektro indie mojstrov, The Notwist, ki naj bi nastopili z domačim Kleemarjem s podporo benda Därectalchex. Na splošno presenečenje se je koncert začel zelo točno, saj je ob 22.15 na oder že prišla predskupina.


V relativno polni dvorani Channel Zero je svoj nastop  Kleemar dobro opravil, saj je dobršen del publike bolj ali manj intenzivno poplesaval ob njegovi glasbi, ki je imenitna zmes live nastopa rock zasedbe in  retro analognih sintetizatorjev. Kleemar svoj zvok gradi predvsem na inovativnosti in domišljiji: v eni skladbi je namreč sposoben nizati semple iz filmov, melodične rhodes zvoke razbijati z udarno ritem mašino, vse skupaj nadgraditi v pravo punkovsko zmes naspidiranih rifov in uporabo digitalnih efektov ter se spet vrniti v začetno ambientalno poplavo zvokov. In Kleemarja odlikuje ter ga dela drugačnega prav to: žanrska neomejenost in močna avtorska komponenta. V 45 minutah je prekmurski elektro frik nanizal kopico komadov, a jim je kljub dobremu vzdušju preglavice delala tehnologija. Med nastopom je bilo namreč nekajkrat slišati tehnične motnje, ki pa splošnega vtisa niso preveč pokvarile. Prekmurje Noise Conspiracy »all star« zasedba (Kleemar, Sašo Benko, David Halb, Jernej Šavel) je namreč nalogo opravila suvereno, čeprav moram reči, da je bila na finalu Klubskega maratona nekoliko bolj prepričljiva.


Po krajšem premoru so se ob bučni podpori publike na odru pojavili The Notwist, glavni bend večera. Skupino vodita brata Markus (kitara, vokal, gramofoni) in Micha Acher (bas), stalna člana pa sta tudi Martin Messerschmid (bobni) in Martin Gretschmann – Console (laptop elektronika, efekti, klaviature). Stalni zasedbi se je pridružil tudi novi član, ki je glasbo polnil s kitaro in klaviaturami. V dobri uri in pol nastopa smo slišali skladbe iz širšega opusa The Notwist, čeprav so seveda prevladovale pesmi z zadnjih dveh albumov, Shrink in Neon Golden. Tudi zbrano občinstvo je omenjena albuma verjetno bolje poznalo, zato je ob uvodih komadov, kot so Pilot, Chemicals in This Room bistveno bolj završalo.  Treba je reči, da so Notwist v živo bistveno trši, kot na ploščah, saj so pogosto v umirjeno zmes kitarskega popa in elektroniko posegali z indie žaganjem, nekajkrat pa so izvedli pravi nojzerski performans, ki tudi publike ni pustil hladne. Ko smo že pri občinstvu naj omenim, da je bilo slišati dokaj mednarodno zasedbo: Nemci, Hrvati in celo Italijani, čeprav je bila glavnina seveda naše gore list. Markus je pri nekaterih skladbah celo presenetil z gramofoni ter v običajno zgradbo komada posegel s sempli pihal in trobil, vzetih iz jazzovskih skladb.  Po rednem delu koncerta so nemško stoječi fani za menoj začeli s »Zugabe, Zugabe..!«. V kombinaciji z glasnim ploskanjem je bilo to dovolj, da so se Notwist vrnili na oder- in to dvakrat ter spet navdušili. Zelo simpatičen pa se mi je zdel sam zaključek koncerta, ko je Markus na dveh gramofonih zmiksal lastno skladbo One With The Freaks s klubsko Last Night The DJ Saved My Life. Ob kombinaciji verzov »have you ever, have you ever, been all messed up…« in »last night the DJ saved my life«, smo z nasmeški na obrazih zapustili dvorano.


Tekst in foto: Peter Cerar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.