Spomladansko sonce v Cankarjevem domu

brina_002

Brina, Ljubljana / Cankarjev dom / Linharova dvorana, 29. marec 2005


Pomlad je tu! Prinesle so jo prve lastovke, toplo spomladansko sonce … in nastop Brine v Cankarjevem domu.


Najrazličnejši etno projekti v zadnjih letih pri nas nastajajo kot po tekočem traku. Prah s starih, zaprašenih skrinj ljudskih pesmi je pobrisan, zakladnice ljudskih modrosti odklenjene, stari napevi obujeni. Pomlad ljudskih pesmi!


Ni pomladi brez sonca in ni pomladi ljudskih pesmi brez Brine, šesterice mladih in nadebudnih glasbenikov.


Pevka Brina je nase prvič opozorila pred nekaj leti, ko je s svojo spremljevalno skupino String.si izdala svoj prvenec Graščakinja. Pred slabim letom, spomladi seveda, je glasbeno sceno obogatila z novo glasbeno stvaritvijo, z albumom Mlado leto.


Skupino sestavlja šest odličnih ter priznanih glasbenikov, katerih imena že kar nekaj let srečujemo na najrazličnejših etno albumih, programskih listih raznih festivalov in koncertov. Poleg že prej omenjene pevke Brine Vogelnik so to še Jelena Ždrale (violina), Luka Ropret (kitara), Drago Ivanuša (harmonika), Nino de Gleria (kontrabas) in Blaž Celarec (tolkala).


Brina se nam tokrat na odru Cankarjevega doma predstavi v okviru festivala Glasbe sveta. V dveh urah dolgem programu nas popelje skozi našo glasbeno zapuščino, glasbo različnih slovenskih pokrajin in celo v druge svetovne kulture. Poleg že poznanih in slišanih skladb, kot so Mlado leto, Mica, Nočko, Jungfrava in druge, nam predstavi tudi nekaj novih pesmi, ki jih bomo – vsaj upamo tako – kmalu slišali na novi plošči..


Pevka Brina ni obdarjena le s čistim, mehkim glasom, temveč tudi z neustavljivo ustvarjalnostjo. Svoj dar uspešno uporablja tudi v glasbi, saj sama oblikuje ovitke plošč, si kreira oblačila in poskrbi za nenavadno scensko podobo koncerta. Tudi tokratni nastop ni izjema. Pričaka nas namreč s cvetjem posut oder nad katerim »sije« ogromna oranžna krogla, sonce, se ve. In seveda Brina v eni izmed svojih prav posebnih oblačil.


Za piko na i se skupini na odru pridruži tudi legendaren pevec Janko Ropret, ki ga poznamo po številnih že skoraj ponarodelih uspešnicah Ljubljančanke, Ne priznam, Ti si moja … Z Brino v dueto zapojeta tudi njeno pesem Božajte me.


Po dveh bisih, ki ju zahtevajo navdušeni obiskovalci polne Linhartove dvorane, se Brina poslovi.


Brina nas zopet ne razočara in nam priskrbi veliko dozo kvalitetne glasbe. Tako kot vedno. Samo želimo si lahko, da bi na našem nebu sijalo še več takih sonc, kot so Brina.Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.