Neočekivana sila….se je pojavila v Ortu in izginila neznano kam

neocekivana_sila_05_001

Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Ljubljana / Orto bar, 07.04.2005


Sila igra glasbo, ki jo dejansko ni mogoče opisati. Prijateljici, ki me je pred koncertom klicala, naj ji povem, kakšna zvrst glasbe to je (slišala je pač, da je vredno iti na njihov koncert), po najboljših močeh nisem mogla razložiti, kaj za hudiča naj pričakuje. »Pridi in poglej.« Morala bi ji najbrž reči »Pridi in poslušaj«, saj so Sila predvsem bend, ki ga lahko poslušaš z zaprtimi očmi. V opisu njihove glasbe se omenjajo triphop, dub, dance, breakbeat, rock, po slišanem bi dodala še trance, pa še ne bi bila blizu temu, kar igrajo.


Orto bar kljub mojim strahovom ni bil napolnjen do zadnjega kotička (komu se še da gužvati!) in nekaj do enajstih so se člani drug za drugim počasi pojavili na odru. Koncert v dveh delih (med posameznimi komadi namreč ni premorov, cel nastop se zliva v celoto) je potekal v za njih značilnem meditativnem stilu, brez pretencioznosti, sproščeno. Vsekakor smo, kot že tolikokrat v Orto baru, pogrešali ustrezno odrsko luč, kar se počasi kaže kot resnično moteč dejavnik v tem, sicer nadpovprečno dobro opremljenem klubu. Čeprav bi se zaradi objektivnih razlogov najraje izognila primerjanju Silinemu prvemu koncertu v Ljubljani po dolgem času (decembra 2005 v Gala hali), brez tega ne gre. Na včerajšnjem koncertu je manjkal filing. Tudi zaradi luči. Poleg tega so Sila očitno specifičen bend, katerega nastop je odvisen od več dejavnikov: kluba ali festivala, kjer nastopajo, občinstva, atmosfere.


Vsekakor je Silo vredno videti v živo. Njihov nastop ni nikoli vnaprej predviden in nikoli ne veš, kam jih bo odneslo, predvsem zaradi njihove želje in zmožnosti improvizacije. Poleg tega so fantje simpatični in brez dvoma hudi muzičarji, poslastica za vsakogar, ki ceni glasbo. Upajmo le, da jih ne bo njihov promoter za Slovenijo prevečkrat ponudil občinstvu, saj so taka posebnost, da bodo zagotovo izgubili svoj čar, če jih bomo srečevali na vsakem vogalu.


Danes (8.4.) se bodo pojavili Rdeči Ostrigi, jutri poniknili v celjskem Kljubu. Konec meseca si jih lahko ogledate v Novi Gorici, na Vrhniki in Born to be Wild festivalu. Preveč? Upajmo, da ne.


tekst in foto: Katarina Deskovič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.