Mesto mladih v mladem mestu

mesto_mladih05_001

Konec aprila Novo Gorico že tradicionalno zaznamuje največji projekt Kluba goriških študentov, sklop prireditev, združenih pod imenom Mesto mladih. Dogajanje se vrti okrog glasbe, zato se je mogoče ob večerih zabavati z bolj ali manj znanimi skupinami, čez dan pa poteka kreativni tabor, v sklopu katerega lahko udeleženci muzicirajo, rišejo ali kiparijo.


 


V Mostovni, novogoriški Metelkovi, se je na torkov večer poleg številnega občinstva zbralo še kar pet bendov, s čimer smo bili priča pravemu malemu festivalu. Otvorili so ga domačini Kennyball Smith, ki pa sva jih žal zamudili. Prišli sva ravno na drugo skupino večera, Dubioza Kolektiv iz Bosne. Ko sva metal-dub zvoke zaslišali z odra, postavljenega kar na zelenico pred osrednjim poslopjem, sva bili malce presenečeni, saj na koncert pod milim nebom nisva računali in najini jakni sta primorski burji na trenutke težko kljubovali. A le malo je bilo treba pomigati, in telo se je ogrelo. Precej trdi plesni zvoki, podkrepljeni s tremi moškimi MC-ji in za povrh še enim ženskim (a nič kaj ženstvenim) vokalom ter politično orientirana besedila so bili odličen začetek in napoved dobrega večera.


 


Sledili so jim prekmurski Psycho-Path. Vsakič ko jih vidim, imam občutek, da se bo Meli z neprestanim ponavljanjem svoje značilne geste, t. j. nekakšnim udarjanjem po bokih, vsak hip zlomila (a se ne)… Suvereno in uigrano nastopa z bendom, ki je na našem prostoru glede glasbenega izraza definitivno poseben. Tokrat so sicer prvič nastopili z novim bobnarjem in kitaristom, zaradi česar so se opravičili za morebitne kikse, a meni, laiku, je vse zvenelo čisto ok. Po aplavzu sodeč nisem bila edina…


 


Takoj ko so Psycho-Path zaključili, nas je organizator povabil v pokrito dvorano, kjer se je oder že šibil pod težo kovine in druge ”šare”. Čakali so nas The Stroj. Tuf -tuf- tuf… Analogna elektronika, smo se šalili. Nastop je bil res celovit. Poleg uigranega in melodičnega razbijanja smo slišali še eksplozijo, ki je prebudila vsakega zaspanca (ura je bila že skoraj ena…), vizualni del pa je temeljil na ognju in iskrah.


 


Kot zadnji so na (zdaj spet zunanji) oder stopili hrvaški Kud Idijoti. Kljub letom še zmeraj v formi. Njihov speven punk-rock je kar precej pijane prve vrste spravil v ekstazo. Brcanje, skakanje, porivanje, padanje. Ugotovili sva, da imava počasi dovolj, in se napotili proti Ljubljani, Primorce pa pustili, da so odnoreli v noč.


 


Tina H. Zakonjšek


 


foto: Maruša Vukelič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.