Mark Ribot Spiritual Unity feat Henry Grimes

Mark Ribot Spiritual Unity feat Henry Grimes

Mark Ribot Spiritual Unity feat Henry Grimes

Mark Ribot Spiritual Unity feat Henry Grimes, Ljubljana / Cankarjev dom / Linhartova dvorana, 14.04.2005


Cankarjev dom je tokrat gostil velika imena sodobnega jazza na čelu z Markom Ribotom na kitari, ki je že kar stari znanec slovenske kulturne in tudi alternativne scene. Tokrat je na oder Linhartove dvorane s seboj pripeljal še temnopolto trojico v postavi Roy Campbell, Jr. na trobenti, Chad Taylor na bobnih in živa legenda Henry Grimes na kontrabasu, ki je imel priložnost in čast osebno sodelovati v številnih projektih Alberta Aylerja. Četverica namreč poustvarja in preigrava glasbo leta 1970 skrivnostno preminulega Alberta Aylerja, odličnega saksofonista, ki velja za enega izmed začetnikov free jazza.


Na koncertu so nam tako na svoj način ponudili mešanico skorajda tišine, lepih melodij, totalnega zvočnega kaosa, vešče improvizacije, solo vložkov,…Skoraj vse skladbe so se začele s solo točko, ki se je nato z vključevanjem drugih inštrumentov začela graditi v nenakšno zvočno zapolnjeno celoto. Ko se je v skladbi vzpostavilo ravnotežje inštrumentov, se je le-to lahko že naslednji hip porušilo kot hišica iz kart in tako prešlo v glasen, nekontroliran zvočni kaos. V njem je vsak padel v svoj individualni svet in ne oziraje na druge v transu demonstriral rokohitrstvo bodisi na strunah, opnih ali pihalu. Ritem je narekoval inštrument oz. kombinacija inštrumentov, ki je bila določen trenutek v ospredju, ta čas pa so ostali v ozadju sledili tempu vodilnega. Ta vloga se je skozi skladbo menjavala, tako da raznovrstnost ni bila niti za trenutek pod vprašajem. Mark Ribot tako iz projekta v projekt in iz obiska v obisk deželice pod Alpami žanje naklonjenost slovenskega občinstva, svojo naklonjenost do nas pa je potrdil v izjavi, da nas ima tako rad, da bi vsakega posebej z veseljem povabil na skodelico kave. V izjavi si je privoščil tudi hudomušno šalo na račun podpredsednika državnega zbora, ko je le-tega iz svojega povabila izključil.


V dobri uri in pol nam je zasedba tako odlično predstavila del Aylerjevega opusa, ki pa ga je z osebnimi jazzovskimi prijemi in pogledi tudi po svojem okusu začinila in nadgradila


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.