Jure Ivanušič v Škofji Loki

jure_ivanusic_003

V Škofji Loki je po kratkotrajni tišini zopet oživela grajska kapela.


Tokratnji večerni gost Grajskega vitraža je bil Jure Ivanušič. Igralec, režiser, šansonjer, skladatelj in še marsikaj. Poznati bi ga morali po vlogah vsestranskega voditelja, ki jih je imel v zadnjem času na velikih slovenskih prireditvah.


Tema večera je bila prva obletnica vstopa Slovenije v evropsko unijo. Seveda ni bila to nikakršna pusta proslava kot smo jih vajeni. S svojimi ‘žametnimi rokami in kosmatim glasom’, kot se je izrazil, nam je na iztočnico Evropa prepeval in igral dobro uro. Zanimivo, kako lahko s takimi idejami in izvirnimi zgodbami pričara čare Evrope še posebej pa Slovenije.


Pa pustimo sedaj to našo novo domovino pri miru in v miru in preidimo na koncert. S skladbami, ki so jih napisali W.A.Mozart, J.S. Bach in ostali veliki umetniki, si ni mogel kaj dosti pomagati, zato je vzel škarje in ‘platno’  v svoje roke in iz vsakega odrezal košček skladbe in naredil mix.
Bilo je zanimivo slišati povezavo treh velikih v eni sami skladbi. Kako  podobni a tako različni na prvi pogled. Sicer z nekaterimi avtorji se ni mogel zadovoljiti, saj so pisali preveč monotono in so leteli v koš.
Njegova Marique je bila pa nekaj posebnega. Tako kot je bila njegova muza evropska in razumevajoča tako bi moralo biti vse. 


Koncert je Jure Ivanušič  končal z venčkom klasičnih skladb in ironičnim stavkom: za malo denarja malo muzike.
Obiskovalci koncerta smo bili izjemno zadovoljni, saj je bil to dogodek, ki nam bo dolgo ostal v spominu.


Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.