Anže Palka in Presneti vohuni – Daj denar

Anže Palka in Presneti vohuni - Daj denar

Anže Palka in Presneti vohuni – Daj denar

Ko sem prvič slišal za ime Anže Palka, priznam da nisem vedel, kaj bi si z njim začel. A po poslušanju njegovega albuma »Daj denar«, sem se odločil, da o njem poizvem še kaj več. Anže Palka je na slovenski glasbeni sceni novo ime. Gre za kantavtorja, ki je trenutno na podiplomskem študiju kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Če imate o kantavtorjih slabo mnenje, poslušajte Anžeta in skoraj prepričan sem, da se bo vaše mnenje spremenilo!  
Skupina Presneti vohuni se je začela sestavljati pred približno dvema letoma. V njej se je zbralo kar nekaj zelo dobrih glasbenikov, ki na svojstven minimalističen način pričarajo prav posebno vzdušje. Bas kitare Uroša Usenika ne slišimo velikokrat, a brez nje bi bilo vse na nek način prazno. Dejan Gebert z bobni ustvarja lahek in povsem ne monoton ritem.
 Boris Bizjak na flavti pa pričara lahkotno vzdušje, ki nam takoj seže globoko v uho.
Dobili smo čudovito zasedbo, a manjka ji še srce  – Anže Palka. Trinajst skladb, ki vsaka po svoje, na svojstven način in z svojstvenimi besedili, pripoveduje svojo zgodbo. Pri tem se dotikajo jazza, rocka ter tudi poezije in glasbenih stilov, kot so zydeco, world beat ali mantre.


Naslovi Komarjev ples, Kurtizana nazarenska,  Gospod McVoy, Rdeči čeveljci, Svetovalka Moneta, Gusar Pirat, Kje si, Ena in edina, Zadnje minute, Yo Mann, Žalujoča vdova ,Te bom in Tu in zdaj vam morda nič ne povedo… Treba jih je enostavno slišati in poslušati! Glasba Anžeta Palke ni takšna, da bi jo poslušali po radiu, medtem ko razmišljamo o tem, kako bomo otroke peljali na plavanje in kako boste svoji ženi povedali, da so nove gume stale toliko, da bo na novi model Candijevega pomivalnega stroja morala počakati do božiča. Treba jo je poslušati. Ob nekaterih skladbah se boste iz srca nasmejali, ob nekaterih boste postali razmišljujoči, ob nekaterih boste pa samo uživali.


V času Fredymanije in v času ko glasbeniki, o katerih slišimo prvič, o sebi govorijo kot o zvezdnikih, bi bilo prav da se vprašamo, zakaj je sploh tako. Anže Palka je to storil in napisal skladbo Yo Mann, v kateri bi lahko prepoznali mnogo slovenskih »zvezdnikov«


Če želite imeti ploščo glasbe, ki seže v srce in pri tem nočete kupiti nove zgoščenke Simone Weis 😉 ,  ali hočete imeti ploščo, ki vam bo dala energijo in navdih po napornem dnevu, je Daj denar Anžeta Palke  za vas prava izbira.


Matija R.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.