Yes – Going For The One, 1977 (re-release)

Yes - Going For The One, 1977 (re-release)

Yes – Going For The One, 1977 (re-release)

2003, Elektra/Rhino Records


»Going For The One« (1977) je album, kjer se je na veliko zadoščenje »yesfanom« najljubši »yesman«, »cape crusader« Rick Wakeman (prvič) vrnil nazaj k Yes (»crusader« zaradi križa okrog vratu, »cape«, pa se nanaša na njegov dolg škraltni plašč, s katerim je vnašal skupini kanček »glam« imagea). Očitno je imelo obdobje izdaj solo albumov med »Relayer« (1974) in 1976 sproščujoč vpliv in »Going For The One« je še en markanten prog rock, album fantastične fuzije izjemnih glasbenih potencialov posameznikov skupine, ki je tudi to pot kulminirala v ušesom prijazno obliko izpod svojskega peresa Yes. Pričakovanja javnosti so torej obrodila sadove v še en klasičen Yes album. ‘Going For The One’ je bila posneta v Montreauxu ob jezeru Geneve (Švica) in pomeni revolucionaren produkcijski in slogovni odklon skupine proti krajšim enostavnejšim in bolj rockovsko definiranim izrazom.


Yes so prispevali na ‘Going For The One’ svoj poslednji ep sedemdesetih. Ep dolg dobrih petnajstih minut imenovan Awaken. Awaken je nekakšno slovo, kajti po njem Yes še dolgo ne bodo napravili kakšnega podobnega ezoteričnega epa s kozmično meditativnim učinkom (vse do obdobja ‘Keys To Ascension’, 1996 in komadom Mind Drive). Tisti, že seznanjeni s prvim Howeovim rifom, ki se odpre skozi pozibavajoči ritem, veste kaj pomeni ‘High vibration go on…to the sun …oh let my heart dreaming…past as mortal as me, where can I be….’ in preplavi luč na vsa bitja Zemlje z »…we can be here…« Torej naš dom je sonce.


Awaken je popolna hvalnica soncu, ki se s svojo pridigo močno približa filozofiji tolteškega spiritualizma. Mi smo od sonca! Mi smo večni! Smo del božanstva in božje stvarstvo, zato si lahko vzamemo vse kar izprosimo od kozmosa. Dobro in slabo. Sonce nam daje življenje,nas polni z ljubeznijo nas osvobaja. In če mu obrneš hrbet? Živiš pač v temi (primeri: današnja zahodnoevropska civilizacija in seveda vse kar je povezano z ZDA).


Molitev kreatorju (soncu) skozi pesem, katere iskrena prošnja prihaja iz dna srca, naj nas odreši iz kotla norosti naše lastne eksistence (verzi pred Wakemanovim solo delirijem na orglah). Sledi prošnja soncu (…songs cast a light on you…), želja da nam sonce pokaže pot k popolni duhovni preobrazbi (…as eyes see young stars assemble…). Gospodar (sonce) podob, luči, časa in duš, naj bo naša misel stik s teboj da nas očistiš vseh slabosti, prenoviš in napolniš z močjo iskrene ljubezni nad vsem, tu ni nobenega dvoma več. Ti preprosto si in mi smo tvoji otroci. (That thought be contact, With all that’s clear, Be honest with yourself, There’s no doubt, no doubt).


In potem veliki finale. Zaslepljen z lastnimi strahovi sem bežal stran tako hitro, kot beži čas (kakšna simbolika, suženj časa) in ko sem zbral pogum in se ozrl nazaj, je Sonce stalo poleg, vedno je stalo poleg, le opazil ga nisem nikdar (Like the time I ran away, And turn around, And you were standing close to me). Prava hvalnica kozmosu, katerega del smo. Besede ‘kozmos’ ne priznava niti tale moj računalniški ‘spellchecker’ slovenščine, res smo zabredli daleč stran. Torej verz ‘Past a mortal as we, Here we can be,…’ je pravzaprav apel na to, da ko premagaš vse strahove ( vključno s strahom pred smrtjo), lahko obstaneš v luči Sonca, saj si del večnosti njegove kreacije.


»Going For The One« vsebuje vsega skupaj pet pesmi. Štiri so krajše sorte, vsaka izmed njih bi bila lahko potencialni hit in dve od njih sta hit tudi postali. Naslovna pesem in Parallels sta pravi rokerski točki. Že naslovna otvoritvena pesem ponuja pravi šok za vsakogar, ki je pričakoval kakšen poseben meditativno razpotegnjeni uvod. Pesem, trše ožigosana z rifom steel pedal kitare, udari brez slehernega dolgovezenja »s prve«. Si morate misliti, po nekaj letih znova pesem z glavo in repom. Parallels, pa je nasploh prava rokerska avantura in nakazuje že vzporednice s prihodnjim Yes albumom »Tormato« (1978). Sledi poskočnemu ritem drive-u in vsebuje dinamičen kontrast med Rickovimi cerkvenimi orglami in razposajeno ritem sekcijo. Vseskozi fluidno in udarno. Trganje basa je ločeno v produkciji bolj kot kdajkoli prej, zato prav posebej izstopa v Parallels. Med hitrejša trenutka sta vrinjene nežna Turn Of The Century, kjer White pokaže kako sofisticirano lahko bobna ter nosi prelep pletež Wakemanovih klasičnih klavirskih aranžmajev in Howeovega slideanja skozi steel pedal kitaro. Četrta pesem plošče, je postala najuspešnejši hit na tleh Velike Britanije v zgodovini Yes imenovan Wonderous Stories. Je bežen akustični adekvat And You And I s »Close To The Edge« (1972). Popolna zvočna slika izredne palete večglasnega petja, ki nežno plove skozi zvoke strunskih aranžmajev kitar (vachalia), klavirja, basa. Čutno in prefinjeno! Preprosto Yesovsko!Zvok je čist, kot še nikdar, inštrumenti so vsak posebej v produkciji enakovredno izrazni in prefinjeno ločeni med seboj. Družno gradijo popolno zvočno sliko glasbenega ravnovesja s katerim je izpolnjen njen sleherni kotiček. Svoj prostor na tej novi izdaji, so našli bonus pesmi Montreaux’s Theme, Vevey (Revisited) in Amazng Grace, ki so se prvič uradno znašli na kompilaciji ‘Yes Years’ (1991) in nikdar izdane ‘garažne’ verzije Going For The One, Parallels (z Whiteovim ‘kravjim zvoncem’), Turn Of The Century in Awaken, v svoji izvirni obliki poimenovan Eastern Number, kjer Anderson šele išče ustrezno kombinacijo melodije in verzov, kar ponese poslušalca naravnost na studijski jam session skupine.


»Going For The One« je pravi Yes album, a v isti sapi zaznamuje premik iz večdelnih epskih pesnitev proti bolj »zavestno prizemljenemu«, udarneje zastavljenemu progresivnemu rocku. Vsi sledeči Yes albumi so ponujali sicer izjemne individualne odklope, ki so mestoma še pričarali znano Yes magijo, a nikdar več Yes niso izdali albuma, ki bi bil v tem celostno konsistenten. Konsistenten v smislu, da je ponudil zmes idealne kombinacije velike Yes magije kompleksnosti in ekstrakcije ter dekodiranja te unikatne kompleksnosti v ušesom razumljiv jezik. »Going For The One« torej v polnosti živi čudežne Yes pravljice njihove dobe klasicizma!


Aleš Podbrežnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.