Willy Mason – Where the Humans Eat

Willy Mason - Where the Humans Eat

Willy Mason – Where the Humans Eat

2005, Virgin records


Ko preberete ali zaslišite ime Willy Mason, se vam najverjetneje ne utrne nobena asociacija, kar pa ni čudno, saj gre za 19-letnega fantiča iz ameriške zvezne države Massachusetts, ki je pred časom izdal svoj prvenec z naslovom Where the Humans Eat. Odraščal je v družini, kjer sta bila oba starša dobra prijatelja glasbe, predvsem folka, bluesa in countryja. Čeprav se je njegovo zanimanje za ustvarjanje glasbe začelo ob poslušanju grunge atrakcije Nirvana in političnih Rage Against the Machine, se je sam odločil, da ne bo zajadral v tako trde ritme, ampak bo raje nadaljeval s tradicionalno ameriško godbo. Prepričanje se je bržkone utrjevalo tudi ob posebnih priložnostih, ko se je družina zbrala skupaj in zabavala prijatelje ter svojce, vendar kot sam skromno pravi, ti za to ni bilo treba biti posebno vešč glasbenik, pomembno je bilo, da si znal po ritmu udarjati ob rob mize.
In točno to nam Willy ponuja na svojem prvencu, kjer brenkanje in ritmično udarjanje zavije v za uho prijazne melodije, znotraj le teh pa nam z glasom imitatorja Boba Dylana postreže z dokaj zrelimi, mestoma klišejskimi besedili. V uvodni skladbi nas skuša prepričati, da ‘Gotta Keep Movin’, kljub težavam, na katere v življenju neizogibno naletimo, nekje nam pripoveduje o svojem prihodu v veliko mesto in prvim srečanjem z brezdomci, spet drugje nam skuša podati svoj socialni pogled na svet (‘We can be reacher than industry as long as we know there are things that we don’t really need’). Kot se za folk žanr spodobi, je na delu albuma prisotnih mnogo različnih inštrumentov, od harmonike, vibrafona in čela, pri nekaterih komadih, kjer bolj v ospredje stopi besedilo, pa se ti umaknejo in Willy svoje besede pospremi samo z brenkanjem na struno ali dve.
Čeprav je celotnih 40 minut glasbe zaokroženo v izredno poslušljivo celoto, album Where the Human Eat ne predstavlja kakšnega glasbenega presežka, kljub temu pa se ni bati, da ne bi v prihodnosti za tega mladeniča še slišali.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.