Mračna ura v Škofji Loki

Amateur God-Blaž

Amateur God-Blaž


Amateur God, 05. 03. 2005, klub Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki


Se spomnite, ko sem pred dnevi bentil nad vedno slabšim obiskom alternativno usmerjenih prireditev v škofjeloškem študentskem klubu Pri rdeči ostrigi? Obisk novogoriškega eksperimentalno – ambientalnega projekta Amateur God je tej nevšečnosti dodal le še dodatno črno piko – dejansko si je nastop tega zanimivega dueta ogledala le peščica bolj ali manj rednih obiskovalcev, ki pa večinoma niso točno vedeli, kaj jih v pričujoči noči na odru Rdeče ostrige pravzaprav čaka ( priznam, med njimi tudi jaz ). Zanimivo dejstvo tega koncerta je tudi, da je bil nastop primorskih posebnežev po Škofji Loki oglaševan kot »metalski večer« – tako ne preseneča, da so glavnino obiskovalcev predstavljali pripadniki omenjene subkulture, ki jim ni bilo škoda žrtvovati borne vstopnine ( karta za ta zaenkrat še malo poznani projekt je veljala vsega 3 »jakopiče« ). Roko na srce pa bi moral biti obisk sobotnega ostriginega dogajanja za povprečnega slovenskega poslušalca celo odsvetovan, saj bi si s tem, poleg malega piva, prihranil dobro uro trpljenja – vendar razlog ni v sami kvaliteti in zanimivosti ustvarjanja goriškega glasbenega mojstra Blaža Erzetiča in njegove »priležnice« Helene Gabrijelčič, ki sta daleč nad nivojem sodobne popularne umetnosti…


Skriva se drugje. Glasba opevane dvojice je namreč tako drugačna, alternativna sodobnim glasbenim trendom, da poslušalca nevajenih ušes zlepa ne prepriča v pazljivo celourno poslušanje – nič čudnega, da so se številni obiskovalci že tako skromno obiskanega dogajanja kmalu raje preselili iz dvorane v »predprostor« na kozarec s hmeljem začinjene vode. Muzikalni melanholik Blaž Erzetič s svojim nenavadnim projektom na plan priklicuje temačne klice podzavesti, neskončno silo čustvene degredacije izletov v najskrivnejše kotičke lastne duševnosti – vse skupaj začinjeno s pomenljivo dozo prikrite ironije v eksperimentalno orientirano celoto, ki bi jo glasbeno lahko opredelil kot svojevrstno kompleksno mešanico otipljivih glasbenih oblik, iskočo se nekje v vodah »primatskega induastriala«, melanholičnega synth popa in monotono predstavljivega se ambientala. Novodošla pevka Helena Gabrijelčič ( kot zanimivost lahko povem, da je bil zanjo nastop v Škofji Loki premierni z zasedbo Amateur God ) psihotične učinke enolične in mestoma puste glasbe s svojim globinskim in nekoliko zaspanim vokalom le še poglablja – ogled pričujoče skupine torej še zdaleč ni namenjen enournemu norenju malokdaj trezne mladine in veselem zračenju las v prvih vrstah.


Kakšen pa je izpadla sama predstava v Škofji Loki? Težko je pisati o skupini, pri kateri v dobri uri, kolikor je sam nastop trajal, na odru ne pride do praktično nikakršne pozicijske spremembe ali spremembe v podajanju glasbene vsebine. Enostavno smo imeli možnosti videti skupino, ki namesto energije prinaša otožnost, preverjanje poslušalčeve potrpežljivosti – šestdeseterica minut se je predstavila razvleženo in po mnenju lepega števila obiskovalcev, tudi nekako duhomorno. Zakaj tako je na dlani : Amateur God je glasbena institucija, ki od poslušalca zahteva popolno predanost poslušanju, predvsem zavoljo kompleksnih in progresivnih kompozicij – le-to pa je najlažje doseči pod vplivom določenih opojnih substanc v negativno orientiranem kotičku poslušalčeve sobe. Tedaj glasbeni vid dueta pridobi novo razsežnost, nov pomen – duša se odpre turobnem vpogledu v lastni individuum, preišče še neodkrite kotičke osebnega videnja in mišljenja.


Amateur God je zahteven glasbeni projekt, ki glede na današnje »mainstream« glasbene vzore od poslušalskega povprečja zahteva kar preveč.Na žalost tega sicer interesantnega koncerta je treba omeniti, da je glavnina tistih redkih, ki so sobotno Ostrigino dogajanje celo obiskali, domov odhajala bolj ali manj razočarana in neprepričana – res pa je, da so bili med njimi tudi taki, ki so si večer vzeli kot pozitivno in zanimivo izkušnjo. Dojeti glasbo projekta Amateur God je kompleksna rečprav tako kot je njihovo ( dobro, predvsem Erzetičevo ) glasbeno ustvarjanje samo – težko poslušljivo, progresivno, neprimerljivo. Kdor se najde v takih vodah, mu je nastop primorskih posebnežev seveda močno svetovan – v nasprotnem primeru ( sploh če od nastopajoče zasedbe na odru pričakujete izčarevanje ( pozitivne ) energije in akcije ) pa je bolje, da ostanete doma in si prihranite dobro urico dolgčasa in melanholije. Kvalitetna glasbena uspavanka, bi torej najlažje zaključil podobo in nastop novogoriške dvojice Amateur God.


Info: www.amateurgod.com


Tekst: Gašper Pirc


Foto: Bojan Dobrecevic & Jan Zorz (št.1, 2), Gašper Pirc (št.3)

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.