Levitan – Demo

levitan_band

Samozaložba, 2005


Pozor! Prihaja biblijska pošast Leviatan iz dna brezmejnih temnih globin večnega oceana, da nas vse skupaj pohrusta. Mladeniči s Celja! Slovenski upi. Definitivno in ne preskromno! Morda pa štartajo na svet? Torej kdo so Levitan? Kvintet v postavi Miloš Skakić (vokal), Uroš Planinc (kitara), Filip Nebrigić (kitara), Primož Krnjak (bas kitara) in Matjaž Ključevšek (bobni).


Fantje so lučka na obzorju doline o kateri je pisal že Ivan Cankar. Neverjeten občutek imajo za skladanje okusnega mainstream rocka. Natanko takšen rock kot ga ponujajo Levitan, naj bi bil osnova, da povrne »mainstream« rock sceno na slovenskem nazaj na prave tirnice in da pomaga za venomer pozabiti na laži, ki nam jih danes skušajo prodati samodržci slovenske glasbene industrije z raznimi »nuklearnimi brizgači« ter tako masi izkrivljati sliko prave mainstreamovske rock glasbe. Fantje Levitan pišejo besedila v slovenščini, a pridno korakajo po stopinjah, ki so jo jih pred njimi vrhunsko ustoličili Sidharta. Požiranje soglasnikov, upesnjevanje »lublanskega« žargona, ki je mnogo bolj melodičen od opotekajoče »t-r-r-r-r-de« knjižne slovenščine kar je ključ, da po Levitan formuli omehčana slovenščina ne mori melodije in rockovske fluidnosti njihove glasbe.


Kitarski riffi so enostavni, a v isti sapi za uho sila invadivni. In to je čar, da motiv v trenutku prevzame in pridobi vso pozornost poslušalca. Enostavnost, ki te nesramno posrka vase. Vokalne delnice z verzi, so domiselno postavljene in ne morijo melodike inštrumentov. Zmes funk, grunge elementov, ščepec The Beatles, ščepec zmetaliziranega riffinga rezultira v prepoznavni drži. Rock od glave do pete!


Produkcija je zavidljiva in je ujela inštrumente v prelepem ravnovesju. Izredno gode melodičen debel nafunkiran bas markantne groovy ritem linije, ki poudarja zvočno globino in kontrastnost produkcije. Kitare nosijo zamazan crunchy groove, zvito moderno žvenketajo. Vokal je moški, pristopa čutno v verzih, zna biti odločno grob, v naslednjem trenutku sofisticirano nežen, kar daje glasbi Levitan dodatno težo. Vokal premeteno ubira srednje do nižje tonalitete, kar je natanko to kar Levitan potrebujejo. Torej kaj naj navržem k temu? To vselej zažiga in je nekoč zažigalo pri Alice In Chains ali Soundgarden,…. Fantje znajo uporabiti prelepo kombinacijo multivokalnih harmonij (Odpri Oči) in lahko kot kakšni Heroes del Silencio udarno napadejo s komadom TV.


Kitarske solaže ravno v pravi meri dozirajo zgodbo o Levitan. Nikjer niso pretenciozno zastavljene, saj bi to ubijalo kompaktnost pesmi. Eden najduhovitejših kitarskih trenutkov je gotovo ujet v pesmi Sanje nasploh, kar se postavitve kitarskih motivov v pesmi tiče. Solaža na sredi je npr. perfektno zasoljena, a hkrati kratka in sede v  pesem kot ulita kar je  ravno prav, da to dodatno prevetri komad in dvigne dinamiko pesmi. Nekam Drugam je prava fantastika, podkrepljena z okusnimi sampli in kitara je mestoma uporniško zamazana skozi chorus stereo efekt, kar vzdiguje adrenalin v žilah. Odličen srednje hitri atmosferični sprehod skozi polja sanj večnega hrepenenja po osvoboditvi lastne osebnostne integritete. Levitan pa se ne vzdržijo tudi orientalskih viž (uvod v komad Potovanje), ki se umetelno prelije v zmes hard rocka in funk groova. Album ponuja obskurno zasnovan zaključni trenutek z lenim »beatom« v komadu Zakaj, kjer skupina ne skriva razočaranja nad razvrednotenjem družbe (verz: »…a ta svet narobe se vrti…«) in osamljenostjo človeške duše (verz: »…zvezde tiho so odšle na drug planet…«), ki si želi ljubezni in sočutja »…ne vem zakaj, a ne morem več naprej…« je kar malo preveč žalostna, zato vam je ne priporočam, da se je oprimete, a je žarek trenutnega stanja duha umetnikov. Vsak od pesmi je potencialni kandidat za radijski hit, začenši z otvoritveno lahkotno Ne Mi Zamerit, ki se med drugim že vrti po radijskih postajah širom Slovenije.


Fantje so v vseh pogledih mogoča zgodba o uspehu. Lučka ima vse preddispozicije, da zažari v pravo zvezdo velikanko. Ponujajo skrajno inteligenten rock. Pristopajo po tirnicah modernega mainstreama. Okusno prepričljivo! Za začetek izredno. Ne bom rekel vrhunsko, ker nabor pesmi na demo CD-ju še ni prestal preizkusa časa, saj je bend komaj na pragu svoje evolucije. A osnove so izredne, potencial, ki ga nosi skupina v sebi je izjemen in že skupek pesmi na demu sam to več kot le potrjuje. Glasba je nesramno poslušljiva, nobene pretencioznosti ni najti v njej, le povsod ravnovesje. Bend diha kompaktno (čuti se, da fantje sobivajo v skupini na skupni valovni dolžini) in tudi komadi zvenijo kompaktno. Glasba Levitan spontano takoj zleze pod kožo in ponuja relaksiran seksi rock, njihov demo pa pravo malo mojstrovino, ki ga predvsem Slovenija bolj kot karkoli trenutno potrebuje. In to je šele začetek!


Aleš Podbrežnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.