LCD Soundsystem

LCD Soundsystem

LCD Soundsystem

2005, DFA records


Že ob samem vizualnem pogledu na naslovnico ploščka se nam porodi asociacija na disco ritme, ki nam jih idejni oče projekta LCD Soundsystem James Murphy servira na svoji prvi istoimenski izdaji. Tokrat v kompletu dobimo dva cd-ja; na prvem najdemo nove stvaritve, medtem ko so na drugem zbrani singli iz preteklih obdobij (‘Loosing My Edge’, ‘Beat Connection’, ‘Yeah’,…).


LCD Soundsystem so nase opozorili leta 2002 z že omenjenim singlom ‘Loosing My Edge’, pri katerem se Murphy spretno sprehaja po robu, kjer se prekrivajo na eni strani punk-rock ter na drugi melodični disco-funk ritmi. Tudi na devetih novih stvaritvah se ni izognil prepletanju najrazličnejših žanrov. Tako nam že uvodna skladba ‘Daft Punk Is Playing At My House’ nakazuje smer celotne plošče, saj predstavlja plesni techno/punk/funk hibrid, katerega osnovni beat ustvarja ritem mašina, njen ritem pa v ozadju dopolnjuje še zvok ploskanja rok. Za stopnjevanje tempa poskrbi s punkom navdahnjena ‘Movement’, za umiritev pa neelektronska ‘Never As Tired As When I’m Waking Up’, ki je nekoliko presenetljivo našla mesto na albumu. Posebej zanimivo zgradbo nam ponuja ‘On Repeat’, katere vokalna in inštrumentalna dinamika se gradi postopoma skozi celoten komad, pravo bogastvo zvokov pa lahko zaznamo v ‘Thrills’, v kateri se kot podlaga vokalu prepletajo zanimivi zvoki brnenja, šumenja, basov in tolkal.


Če smo v uvodu Jamesa Murphyja označili kot idejnega očeta zasedbe, naziv mati lahko upravičeno podelimo Timu Goldsworthyju, ki poleg njega skrbi za tiste drobne zvoke in šume, ki so za uho komajda zaznavni in prav ti nam ploščo delajo tako pestro. Skupaj dobro sodelujeta tudi pri vodenju založbe DFA (Dead From Above) records, ki ima pod svojim okriljem tudi nekoliko bolj znane The Rapture.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.