Čarobni večer v snežno beli Ljubljani

gal_gjurin_klub_cd_00

Gal Gjurin, Ljubljana / Cankarjev dom, 4.3.2005


V nekaj besedah opisati Gala Gjurina je nemogoče. Piše poezijo in prozo, nastopa kot skladatelj, aranžer, vokalist in multiinštrumentalist. Objavlja v uglednih slovenskih in tujih literarnih revijah, njegova poezija pa  je prevedena v srbščino, angleščino in češčino. Glasbeno njegov opus obsega različne glasbene zvrsti od jazza in improvizirane svobodne glasbe do etnoglasbe, rocka in popa. Sklada tudi glasbo za dramske in plesne predstave ter filmsko glasbo. Je redni član glasbeno-likovnega kolektiva Bast, sodeloval pa je med drugim z N`Tokom kot basist njegovega spremljevalnega benda Begi bend, z Andražem Hribarjem, Katjo Plut in drugimi glasbenimi, literarnimi in likovnimi umetniki.


Na njegovem avtorskem večeru v Klubu Cankarjevega doma smo spoznali tako le delček njegovega ustvarjanja- trio Točka G, Projekt Mesto in skupino Olivijo. Klavirski trio Točka G poleg Gala Gjurina tvorita še Žiga Golob na kontrabasu in Gašper Peršl na bobnih. Predstavili so se nam z avtorsko glasbo, ravno pravšnjo za uvod v večer,  ki je še sledil.


V drugem delu večera smo spoznali Projekt Mesto, ki je preplet poezije, vizualne umetnosti in svobodne improvizirane glasbe. Jedro projekta sestavlja pesniška zbirka Mesto, izdana 2002 in novejša poezija. Navdušila   me je poezija, ki je enostavna, ampak polna čustev, refleksije, strasti, kar je odlično izžarevala tudi glasba.


V zadnjem delu večera pa smo spoznali Olivijo, mlado glasbeno zasedbo, ki jo poleg že omenjenih Gala Gjurina, Žiga Goloba in Gašperja Peršla sestavljajo še harmonikaš Riki Zadravec, klarinetist Boštjan Gombač in vokalistka Severa Gjurin. V dobre tričetrt ure dolgem nastopu so nam zaigrali in zapeli večino pesmi z albuma Med moškim in žensko (Nika, 2004) ter novejši, Brez sramu in brez strahu (lahko si jo snamete z njihove spletne strani) in Silver Buda. Olivija na odru deluje čarobno, vkljub njeni mladosti.


Kot vrhunec večera pa bi izpostavila pesem Black Buda, pri kateri se jim je pridružil N`Toko. Pesem v živo deluje še bolj energično in polno kot na albumu. 


Gala Gjurina je težko opisati v nekaj besedah, morate ga doživeti v živo.


http://www.olivija.org
http://www.geocities.com/mestoinmesto/mestoMojčka Pagon


foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.