All Capone Štrajh Trio: Lublana je bulana

a_c_s_t_004

All Capone Štrajh Trio, Ljubljana / Cankarjev dom, 1.3.2005


Bach je mrtu./Mozart je mrtu./Beethoven je mrtu./Pank je mrtu./Tudi Štrajh trio se že slabo počut…/Za zgodovino, pank še naprej!


Kdo je sploh All Capone Štrajh Trio, se nemara sprašujete.  Njegov oče je skladatelj Gregor Štrniša, rodil se je pred trinajstimi leti, točneje na prvi jesenski dan v Gledališču Glej. V svojem kratkem življenju je posnel 5 plošč (Greatest Hits, 1 tema 1000 pristopov, ISO 2001, Jaz Srce Kič, Resia Valley), nekaj videospotov, od katerih najbolj izstopa Jaz Srce Kič režiserja Vena Jemeršiča, ki mu je prinesel pred dvema letoma nagrado Boomerang za najboljši video leta, in posnel glasbeno-izobraževalno oddajo Glasbeno šolo šalo za TV Slovenija. Pri trinajstih pa je spoznal pank in legendarno ljubljansko pank skupino Pankrti, kar nam je s pomočjo Plamenke Dražil, Tomaža Pinterja in Špele Avsec ves navdušen povedal v torek.


Čeprav pank večinoma zveni kot glasba »tja v tri«, smo v torek izvedeli, da ima pravzaprav zanimivo strukturo, ki se jo lahko interpretira na različne načine- Strniša jo je z vidika  njenega največjega nasprotja, klasike. Tako smo spoznali skladbe kot so Železna zavesa, Mi smo na liniji, Metka, Sodni dan, Totalna revolucija, Bratje in sestre, Lublana je bulana, Bandiera Rossa in Adijo Ljubljana v preobleki, primerni za godalni trio in vokal. Čeprav nam je vsaka izmed njih ponujala čisti in dovršeno popolni glasbeni užitek, so me najbolj navdušile žalostna  Bandiera Rossa, ki je proti koncu boleče napovedovala propad komunizma,  zabavna Mi smo na liniji in  uživaška Sodni dan v ritmu bossa nove. Vse pesmi je odlično in predvsem zabavno zapel  Aleš Marčič.


All Capone Štrajh Trio nam ni prestavil svojo interpretacijo pesmi Pankrtov, ampak tudi svojo zadnjo ploščo ACŠT v Reziji, in z nje rezijske ljudske Ta Bantawa in Ta Černi Patok ter Strniševo Resia Blues. Spoznali smo tudi Intro Borl, Krko in priredbo Beethovnove Elise – Roll over Elise.  


Izvedeli smo tudi za najnovejši Strnišev projekt, imenovan Človjek- Theremin*. Delovanje le-tega bioelektričnega inštrumenta nam je predstavil s pomočjo sopranistke Katje Konvalinke, klarinetistka Andreja Zupana in komentatorja Jaše Jamnika, ki so se ALŠT priključili tudi v zadnjih dveh pesmih, od katerih me je se posebej navdušila priredba hita izpred nekaj let- Sex Bomb Toma Jonesa in Mousse T-ja.


Če vse zaokrožim, ta večer najlažje opišem s sledečo prispodobo: koncert je bil kot intimna večerja s tebi ljubo osebo in aperitivom, ki ti je vzbudil tek, predjedjo, ki ti je vzburila brbončice, glavno jedjo, ki ti vzame besede in sladico, ki te popelje v raj.* theremin je električni instrument, na katerega se igra brez direktnega fizičnega stika. Več informacij na spletni strani http://www.thereminworld.com.


Mojčka Pagon


foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.