Various Artists – Progress (TheTrieste – Vladivostok ex. 04 line)

Various Artists - Progress (TheTrieste - Vladivostok ex. 04 line)

Various Artists – Progress (TheTrieste – Vladivostok ex. 04 line)

2004, rx:tx


Globalizacija dela svoje. Ruši meje in nam da možnost slišati glasbene posnetke iz dežel za katere drugače nikoli ne bi vedeli, kaj se v njih (glasbeno) dogaja. Japonski death metal? Rap iz Kenije? House glasba iz Argentine? V času globalizacije je vse možno. Predvsem področje elektronske glasbe (gre seveda za zelo širok pojem, ki vključuje vse od čiste abstrakcije, pa do bolj konkretnih struktur) se je v zadnjih letih v teh »perifernih« državah glasbenega sveta zelo razvilo. Ustaljeni centri elektronske glasbe so še pred kratkim bili Nemčija, Anglija, Avstrija, Kanada. Pred nekaj leti pa so začeli z obeh strani neba prihajati prvi znaki gibanja in produciranja iz držav, ki so bile atipične za to sceno. Mehika, Argentina, Estonija, Poljska je samo nekaj novih držav na zemljevidih elektronske glasbe, ki so začele uvažati v Evropo svoja imena. Na začetku je seveda šlo za čisto eksotiko, a čez čas se je izkazalo, da tudi novinke imajo kaj za pokazat in da za ustaljenimi imeni niti malo ne zaostajajo. Rezultat? Poenotenje glasbenega jezika, ki je združil (vsaj v glasbenem smislu) Evropo oz. Talin postavil zraven Berlina.


Pričujoča kompilacija slovenske založbe Rx:tx z naslovom Progress – The Trieste-Vladivostok ex.04 line združuje 16 imen elektronske scene iz 9 držav: Rusije, Latvije, Ukrajine, Poljske, Češke, Madžarske, Srbiije in Črne gore, Hrvaške ter Slovenije. Gre predvsem za predstavitev scene, ki se zaradi tipičnih problemov današnega glasbenega sveta (denar) ne more predstaviti širšemu svetu. Glasba? Kompilacija zajema različne frakcije elektronske glasbe – od abstraktnih zvočnih plasti, ki šele po večkratnem poslušanju razvijejo nekaj takega kot je melodijo oz. strukturo, pa do bolj konkretnih plesnih ritmov, ki pa po svoji naravi še vedno ostajajo minimalistični in reducirani na najbolj nujno. Vsi komadi so narejeni po vseh pravilih te obrti in se tako lahko kosajo z najbolj pomembnimi in tipičnimi produkcijami založb kot so Scape, Mille Plateaux ali Mego. Gre za kompilacijo, ki seveda ni za vsakogar. Taka glasba večinoma ni za ples, saj zahteva pozorno in poglobljeno poslušanje. Komadi se izmikajo nekemu ustaljenemu poteku in so tako s svojimi neprekinjenim tokom zvoka lepo nasprotje »pop strukturi«.


Zanimiva in še dokaj aktualna kompilacija, čeprav je karavana na tem področju krenila že korak naprej (odmik iz asocialne/digitalne pozicije laptop artista na asimilacijo »živih« instrumentov ter vokalov – elektro-folk, elektrificiran post-rock, dance-punk, skratka formiranje »bandov«).


Matjaž Gerenčer

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.