TU PA TAM – Original Soundtrack

TU PA TAM

TU PA TAM

Založba: Dallas, 2005


Ni ga tinejdžerja, čapca ali čefurja, ki se ne bi pozibaval na ritme komada iz trejlerja Okornovega celovečerca. Priznajmo si, ni ga niti Slovenca, ki mu komad ne bi bil všečen. Ni ga, ki se ne bi vprašal:’Ej, pa kdo to izvaja? Kak` je naslov tega komada?’


Atomic oz Damir Tomič iz Kranja je ‘Volim žene plave’ v izvedbi Srdjana Goronje fantastično zlil v elektronsko podlago in ga poimeval v ‘Plavuša strikes back’ oz ‘Blond’. Osebno mnenje spodaj podpisanega pa je, da je Okornova druščina naredila napako, da ni komada, ki je mdr. glavna muzička tema v filmu, spromovirala pred premiero le-tega po klubih in diskotekah naokoli po Sloveniji, kjer v zadnjem času domujejo predvsem zvoki Balkana iz pinkajoče se televizije prekinjeni v odmorih z italijansko elektroniko ali emtivijevsko tri-akordno komercialo. Osebno mnenje spodaj podpisanega je, da je ravno ta Goronjeva obdelava eden glavnih razlogov (polek dilanja, drog in seveda Ortića), da je folk množično odvihrel v kina, in da je to zlata ribica (prav tako) tega laserja. Zato bi ga bilo pametno še dodatno ‘spromovitati’, da ne bo obležal nekje zaprašen na policah.


Ne moremo niti mimo gorenjskega reperskega siksteta imenovanega Kocka. Glede na to, da so po besedah ljubljanskih reperskih strokovnjakov (še sedaj mi ni jasno s čim se dokaže kdo je ‘stručko’, da ti lahko soli pamet?) drugi na Vasi Kurji, jim toplo priporočam, da se poskusijo južno od Kolpe, saj jim je komad ‘Tu pa tam’ uspel v nulo. Spot za naslovni komad je režiral prav tako Okorn in je priložen v multimediji.


Zanimiva je tudi ‘Mečka’. Sprva se vam bo zazdelo, da je nastala izpod prstov Roberta Magnifica. No, dejansko je resnično v izvedbi njegovih spremljevalcev. Pod njo se podpiše Anže Langus Dagi, odpoje jo srečni mladinec Vlado Mihajlović. Koproducent je pa Shatzi.


O sevdahBABY-ju oz Milanu Stankoviću se brezveze razpisujem, saj je itak že vse napisano v samem ovitku oz na domačiji filma (http://www.tupatam.com). Povemo lahko le to, da je bil do Okornovega ‘no budgeta’ v naših prostorih neznan. Je avtor večine komadov na ploščku. Tip si drzne remiksirati celo Fahreto Jahić takozvano Lepo Breno. Mati naroda 80ih in lastnico produkcije Grand, ter življensko sopotnico mega tenisača, ki obvlada tako krošeje kot tudi aplikate Bobe Živojinovića. Dolgonogo Breno zmiksa v komadu ‘Los ritmos Balkanos’, njen ‘Nisam takva ja’ pa zveni še bolj zanimiv medtem ko je vpet v francoske vokale.


Mimogrede, ko smo že pri vokalih. Vse vokale je odpel Sevdah. Tudi tiste ženske. Jap. Predelal jih je, da ne bo kdo kaj napak razumel.


Dejansko pa so dečki, za katere Štefančičev tamlajši pravi, da jim je lastno grilanje uspelo privleči na veliko platno, naredili izvrsten Soundtrack, kakršnega v deželici pod Alpami še nismo imeli oz slišali. Če držijo besede, da so v kinematografe spravili svoje ‘vrtne’ norčarije, bo držalo kot pribito in neizpodbitno, da so muziko fantastično vpletli v sam arhivski posnetek le-teh. Všečno in pohvalno je dejstvo, da je Okornova bratovščina začela rušit tabuje. Smrkavi Okorn, ki gre nekaterim že v nos, namreč ne dela razlik med narodi. Niti na sami plati ne moremo govoriti o predalčkanju zvrsti. Saj je njegovo delo en sam kurčev kompot. Ki pa je dober! In če mi pokažete nekoga, ki bo po poslušanju le-tega laserja dejal, da se zaveda, da je poslušal en kup različnih zvrsti, od elektronike, do Balkana, trub, harmonike, in en kup različnih jezikov mu častim pivo. Oz boljše – dam mu za baklo (če smo že padli v sam film).


Tako, da je laserček narejen kot se spodobi. Ovitek s spremnimi teksti in fotografijami, dokaj zanimiva multimedia (spot brez zvoka, spot brez slike, in različne verzije trejlerja, pač odvisno od substance, ki bi jo užili, tako da je ne bo treba – pohvalno), dialogi pred/med komadi, jap tudi tisti o pljunku, in pa CD-TEXT. Bogu hvala, predvsem za tekstovno izpisovanje komadov. Saj pa živimo v času, ko več ali manj vsak avtoradio podpira to funkcijo, kajne? Aja, le ena napakica je za vse slaviste moteča. Film Mitja Okorna. Če je za ovitek bil zadolžen popularni Ortić, je že itak pol oproščenega, a kot pravi Okorn, je to njegovo maslo, saj bo s svojim imenom počel kar bo sam hotel.


Zdaj je na njih, da zadevo spromovirajo do konca in nazaj. Na založbi pa – da ne zasoli cene zanj! Oz da se izrazim s strokovnjakovimi besedami:’ Da ne bo ostalo vse le pri vrtni zabavi.’


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.