Serenade, romance in podoknice

predin_romance_001

Cankarjev dom / Gallusova dvorana, 8.2.2005


Na slovenski državni praznik in letos tudi pustni torek je bil tradicionalni valentinov koncert Zorana Predina v Cankarjevem domu. Polna Gallusova dvorana je dočakala po letu dni zopet Žive legende, ki v zadnjih letih spremljajo Predina. Med občinstvom pa je bilo najbrž tudi veliko tistih, ki so si želeli slišati Arsena Dedića.


Serenade, romance in podoknice imajo najmanj eno skupno točko lirično izpoved. Ko gre mlad  fant peti podoknico svojemu dekletu naj bi to naredil lepo, nežno, brez pretiravanja v glasnosti, mogoče bi povabil še kakšen zborček prijateljev. Zoran Predin s svojim šarmantnim glasom  in Žive legende z obilnim glasbenim znanjem  bi se tega morali zavedati. Nisem mogel verjeti, da se lahko sopran saksofon sliši tako glasno in moteče. Ker to  je izjemno nežno pihalo, ki bi ga lahko bolje izkoristili, in omehčali vse v dvorani. Da so na trenutke šli lasje pokonci raje ne bi govoril. Ali tako Predin poje podoknico svoji muzi? Kdo sploh je ta muza o kateri vedno prepeva? Vsaka skladba vsebuje nekaj, kar bi lahko povezali z  osebo, ki je resnična ali izmišljena. Na primer v skladbi Mentol bombon ali v kateri drugi. Da pa so bile pesmi uspešne je pa dokaz v skladbi, Lepa si ko ti pride. Očitno je po lestvi že prišel do muze.  Na koncertu sem pričakoval vsaj majhen zborček, kot presenečenje. Spraševal sem se zakaj sta back vokalistki Julija in Živa sedeli cel koncert in šele na koncu sestopilii z barskih stolčkov. Lažje se diha in poje v stoje.


V drugem delu je prišel na oder legenda serenad, romanc in podoknic, Arsen Dedić. Skupaj z Zoranom sta posnela leta 1989. ploščo z naslovom Priče – Svjedoci. Arsena še prav poznamo po skladbi Pegasto dekle. Izkazal se je kot izjemen pevec z dušo in kljub vidni utrujenosti je zaradi odličnega občinstva dodal še dve skladbi. Bil je edini, ki je opravičil letošnji naslov koncerta Romance, serenade in podoknice.


tekst in foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.