Metalski potres v Škofji Loki

Metalski potres v Škofji Loki

Metalski potres v Škofji Loki

Škofja Loka / Pri Rdeči Ostrigi, 19.2.2005


Kot vsak priljubljen študentski klub, je tudi Rdeča ostriga nekdaj imela(In) sekcijo, ki je prevladala – metalsko orientirani Live in – sanity je s svojimi uspešno izvedenimi koncerti v prvih letih privabljal glasbene zanesence iz vse Slovenije in skrbel za res dobro promocijo škofjeloškega središča zabave mladih – kaj tudi ne, obiskovalci niti ne posebej ambiciozno zasnovanega programa skupin so segali prek Hrvaške vse do Prekmurja. Z leti jim je uspelo privabljati vse večje število vedno bolj uveljavljenih skupin, ko pa bi se z nastopom slovite death metal zasedbe The Crown moral zgoditi sekcijski vrhunec, pa je prišlo po spletu okoliščin do prve, a zapomnljive male katastrofe – band je odpadel, številni obiskovalci s Slovenije in tujine so se razočarani odpravili domov. Potem ko tudi opevani koncert legendarnih švedskih death metalcev Dismember ni izpolnil prav vseh pričakovanj, na naslednjih koncertih v organizaciji najekstremneje orientirane ostrigine sekcije pa je začela v klubu zevati vedno večja praznina pred odrom, je postalo jasno, da se zgodba o uspehu zaključuje…


In tako se je število večerov, namenjenih nekdaj najbolj pogosto slišanem žanru v škofjeloškem klubu, v letošnji koncertni sezoni močno skrčilo, za tršo plat rock glasbe pa je pričela skrbeti uspešno vpeljana nova insekcija »Crossing All Over«. Mogoče je klub z vpeljavo sveže sekcije in zmanjšanjem števila večerov ( dobro, noči), rezerviranih za prevetritev dolgih las v prvih vrstah, celo nekoliko pridobil : imam občutek, da se nekdaj redni obiskovalci vračajo v vedno večjem številu; po drugi strani pa še vedno pogrešam nabito polno Ostrigo, prežeto s tisto značilno vznesenostjo pred velikimi dogodki, ki je nekdaj krasila metalske večere v Škofji Loki ( le kdo se ne spomni vzdušja na koncertu domačih matadorjev »Sarcasm« in »Pomaranča« pred več kot tremi leti? ). Toda nekoliko zmanjšanemu zanimanju navkljub metal letos v Škofji Loki še ni zamrl. To so poskušale dokazati tri mlade slovenske skupine, ki so svoje znanje vložile v igranje najtršega oddelka rock glasbe. Pa jim je uspelo?
Prvi so na oder tokrat kar zadovoljivo napolnjene dvorane stopili »A Testimony Of Failure«. Gre za obetavno metalcore zasedbo povprečne starosti 18 let, ki deluje skupaj manj kot pol leta. Temu primerno njihov nastop ni prepričal zahtevnejšega dela publike, bil pa je vsekakor primeren za nabiranje izkušenj, ki bodo mladcem v prihodnosti še močno koristile. Kot zanimivost velja omeniti dva vokalista, ki sodelujeta v uspešni simbiozi, kaj več pa o skupini, ki je večino obiskovalcev postila dokaj hladne, ( zaenkrat ) ni reči. No, precej bolj pričakovan je bil nastop metalske četice, ki je koncert nadaljevala kot druga od treh skupin v programu –  primorskih »Evenrain«. Zanimivi novogoriški melodični death metalci, ki so pred manj kot letom dni nastali iz članov razpadlega banda »Ashes Encased«, so pričakovano pred oder prinesli več akcije in zadovoljnih obrazov. Nič čudnega, saj si mlada zasedba, ki je v kratkem času preigrala mnogo klubov Slovenije in povrh vsega zabeležila tudi že nekaj nastopov v tujini ( Avstrija, Italija ), za sobotno predstavo v Ostrigi nedvomno zasluži titulo najbolj prepričljivega izvajalca izmed navzočih. Njihov nastop, kjer smo med drugim slišali pesmi iz prvega uradnega demo posnetka »Obscured In A World Of Light«, izdanega minulega decembra, je bil dovolj korekten in energičen, da so poskrbeli za dokaj enotno mnenje metalskih zanesencev : Fantje danes niso razočarali. Vsekakor gre pri tej ambiciozno naravnani skupini za precejšen potencial, in z načinom in pristopom, kot so ga prikazali na preživetem metalskem snidenju v Škofji Loki, so zagotovo na pravi poti. Po uspešno izvedeni reprezentaciji mladega vala slovenskega death metala je sledilo še zadnje ime izmed nastopajočih, v domačem spektru že precej uveljavljeni »Entreat«. Tudi v tem primeru gre za skupino podobne death metal branže, ki je med vidnejšimi imeni v slovenski metal glasbi  relativna novost. Pri še enem predstavniku očitno vedno bolj izstopajoče novogovoriške death metal scene se ne moremo znebiti dejstva, da gre za najbolj izkušeno in razvpito ime med trojico, ki si je to metalsko soboto delila oder – mogoče prav zato so bila pričakovanja prevelika in zasedbi jih v celoti ni uspelo izpolniti. Skupina je v začetku leta izdala že svoj drugi album »Deincubation«, in jasna posledica tega je, da je bil največji del predstave razigranih mladcev na odru namenjen predstavitvi prav tega izdelka. Z njihovim nastopom pravzaprav ni bilo nič narobe, fantje so svojo nalogo v klubu opravili zadovoljivo, vendar vseeno sem nekako pogrešal tisto res pravo metalsko vzdušje, ki ga znajo pričarati zares kvalitetna imena tega posla; enostavno se nisem uspel znebiti občutka, da »možje v črnem« pred mano zmorejo še več. Tako se je Ostriga zadovoljila s povprečnim nastopom zasedbe, ki ima za sabo zagotovo že presunljivejše nastope, in se spokojno pričela pogrezati v zaslužen spanec.


Da se vrnem k vprašanju z začetka reportaže : je torej trem mladim slovenskim zasedbam, katerih čas šele prihaja, uspelo prebuditi priljubljeni škofjeloški klub, v zadnjem času precej hladen do pripadnikov subkulture metala? Da in ne. Tistim, ki so na dogajanje na spodnjem Gorenjskem prišli, se najbrž sobotna noč ne zdi izguba časa in denarja; a na žalost je bilo teh spet premalo, da bi se pričujoče metalsko dogajanje uvrstilo med koncerte, ki se jih bomo spominjali še dolgo po izvedbi.


Sklepna misel: povprečno zadovoljivo srečanje z novim valom slovenske »kovinarske« scene
Da pa se ne izognem še zdaj že obveznem povabilu : »Metalska publika, začni mal` v Loko no hodt`! «. Da drugič ne zamudite česa podobnega!


Gašper Pirc

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.