Markantni glas Anastacie napolnil Tivoli

anastacia_007

Anastacia, Hala Tivoli / Ljubljana, 19.2.2005


Kljub temu, da se je pred koncertom še dalo dobiti vstopnice na blagajni – že tako zasoljena cena je zrasla na 8900 SIT, je bila dvorana Tivoli v soboto zvečer polna. Prevladovali so mlajši poslušalci, veliko je bilo osnovnošolcev, ki so jih na koncert spremili starši. Da ima mnogo oboževalcev med najstniki seveda za zvezdo, prisotno na MTV-ju in v vseh najbolj množičnih medijih, ni nič čudnega. Anastacio smo čakali pred odrom, ki je bil zastrt s črno zaveso z njenim imenom, z dobre pol ure zamude pa je začela koncert z neklasičnim prihodom na oder. Del scene so bile namreč premične stopnice, po katerih je Anastacia prišla na oder. Pri Seasons Change smo imeli priložnost spoznati njeno spremljevalno skupino, ki so jo sestavljali bobnar, basist, dva kitarista, klaviaturist in trije fenomenalni spremljevalni vokali. Že pri Why d’You Lie To Me pa so se glasbeni ekipi na odru pridružili še štirje odlični plesalci, ki so s svojimi koreografijami popestrili večino bolj živahnih komadov.


Anastacia je že po tretji pesmi začela s komunikacijo s publiko, led je prebila z »Old McDonald had a farm«, na kar je publika (oo, tudi v Sloveniji to poznamo…) zvesto odgovorila z »iaiao«. Nadaljevala pa je z bolj intimnim vzdušjem, ko je Secrets posvetila otrokom, ki jim je treba omogočiti varnost, na velikem zaslonu, ki je prokrival zadnjo steno odra, pa so se vrtele fotografije otrok iz manj razvitih držav. Po pesmi pa se je prvič poklonila publiki in povedala, da jo je »slovenska množica impresionirala«. Prvi večji glasbeno-dramaturški premik je bil uvod v Black Roses. Da se je Anastacia lahko v miru preoblekla, je ena od plesalk odplesala pravi klasični balet. Po tem uvodu so v ospredje odra stopili tudi trije spremljevalni vokali, ki so vsak dobili zasluženi solo, lahko pa omenimo tudi njihova imena, saj jih je Anastacia predstavila in vsakega od njih je publika po njenih navodilih tudi pozdravila: say hi to DeeDee (Hi, DeeDee), say hi to Brandon (Hi, Brandon), say hi to Cindy (Hi, Cindy).


Po pesmi You’ll Never Be Alone se nam je Anastacia vsem zahvalila in povedala, kako lepo ji je, ko smo sedaj mi vsi del njene kariere, pravzaprav del njenega življenja. Pesem Heavy On My Heart pa je predstavila kot tisto, ki jo je prvo in iz srca napisala za svoj zadnji album. Povedala je, kako ji je bilo težko tudi zato, ker ni vedela, ali bo publika sprejela njeno glasbo, čeprav je v sebi verjela, da bo publika, ki ji ni obrnila hrbta med premagovanjem raka, sprejela tudi njeno ustvarjanje.


Naslednja popestritev koncerta so bili videoposnetki izpred hale Tivoli, s katerimi naj bi si tudi publika predstavljala, kako je gledati, ko obeževalci pod odrom pojejo tvoje pesmi. Pogumneži so v kamero bolj ali manj dobro odpeli izseke Anastaciinih pesmi in poskrbeli za zabavo cele dvorane. Ker pa se Anastacia svojim oboževalcem res posveti, kar je skozi ves koncert vedno znova dokazovala s pozdravljanjem na vse strani, je potem na oder povabila očitno že prej izbrani (sumiva, da tudi zaradi vokalnih sposobnosti) dve izmed njih, Anjo (iz sic! Ljubljane-Bežigrad) in Natašo (iz sic! Ljubljane-Polja). (Do sedaj sva naivno mislili, da se človek predstavi, iz katerega mesta je, četrt pa je obrobnega pomena. Kolikokrat ste slišali, da se kdo predstavi, da je iz Pariza-Montmartra ali iz Londona-Notting Hilla?) No, ti lokalpatriotski izlivi, so bili Anastacii le dokaz, da je slovenščina težek a zelo seksi jezik. Potem je prišlo na vrsto glavno, Anastacia je začela z One Day In My Life, Anja in Nataša pa sta vsaka odpeli po en refren – korektno in pogumno, za kar sta si zaslužili mapo z Anastaciinim posvetilom in poljubček.


Po videospotu, ki je služil kot premor in priprava za nadaljevanje koncerta, se je za večji del dvorane Anastacia nepričakovano pojavila v zadnjem delu dvorane. Da bi bila bliže tudi tistim poslušalcem v ozadju, je bil tam zanjo pripravljen manjši oder, kamor sta jo pospremila oba odlična kitarista, Yogi in Rob. Tako smo slišali nekoliko drugačne priredbe Who’s Gonna Stop The Rain in Overdue Goodbye, saj so Anastacio poleg kitar spremljali le še trije že omenjeni vokali. Da se je lahko vrnila na glavni oder (in se še prej že približno petič preoblekla), je sledil še en videospot – Time, na odru pa smo spremljali eno bolj domiselnih koreografij večera plesalca solista na hoduljah.


Uradni del je zaključila pesem I Do, z opazno koreografijo, samo besedilo in sporočilo, še posebej pa molitev v zaključnem delu, ki smo jo lahko spremljali v pisni obliki tudi na zaslonu, pa vsaj na naju nista imela katarzičnega učinka, ki naj bi ga vrhunec koncerta nudil. Sporočilo MAKE A DIFFERENCE pa je pospremilo izvajalce z odra. Priploskali smo si še končni medley Paid My Dues in I’m Outta Love, ki ga je Anastacia začinila s še enim dolgim monologom preden je še zadnjič odpela refren.


Najin splošni vtis je bil nekoliko medel. Izredno korektno izveden koncert, s scenografijo in šovom na nivoju, ki pritiče zvezdi Anastaciinega kova, Anastacia, ki s pravilnim razporejanjem glasovnih moči odpoje pesmi tako odlično in energično kot na studijskih posnetkih. Vendar pa je manjkala iskrica, ki preskoči, ko se v koncert popolnoma vživiš in pozabiš na vse okoli sebe. Anastaciino klepetanje in skrb, ki ju posveča publiki, sta nama bili že nekoliko odveč, čeprav se zdi, da je res iskrena in z velikim užitkom deli svoje misli in svoje pesmi s svojimi poslušalci. Je pa to najin vtis in upava, da so vsi poslušalci, ki so Anastaciin koncert že dolgo pričakovali, odšli iz dvorane Tivoli z bolj intenzivnimi občutki in z vtisi, ki jih bodo še dolgo pomnili.


PLAYLISTA:
Seasons Change
Why’d You Lie To Me
Sick and Tired
Secrets
Le Freak
Not That Kind
Get Up
Freak Of Nature
Black Roses
You’ll Never Be Alone
Heavy On My Heart
Welcome To My Truth
One Day In Your Life
Who’s Gonna Stop The Rain
Overdue Goodbye
Left Outside Alone
I Do
Paid My Dues / I’m Outta Love


Aleša&Maša


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.