Ekipa FMjAM na Metelkovi

edo1

Metelkova, 28.1.2005


V petek zvečer je Metelkovo obiskala okrnjena ekipa bosanskih raperjev, ki deluje pod okriljem zdaj že legendarne glasbene oddaje FMjam. Mrzlo vreme ljubiteljev hiphopa ni ustavilo, saj se je Gala hala napolnila do zadnjega kotička.


Najbrž nima smisla jamrati, toda tega imava počasi dovolj, saj se zgodba redno ponavlja. Tako se ne dela, a na žalost je to v Sloveniji običajno na vsakem koncertu na manjših prizoriščih, dogaja pa se tudi na večjih: Prideš na koncert ob uri, ki je bila napovedana preko več medijev in natisnjena na flyerjih, da le ne bi česa zamudil, potem pa na mrzlem čakaš, tokrat skoraj dve uri. OK, opravičujeva se, dobro uro, kajti pol ure pred koncertom nas je kratkočasil dj.


Končno je, proti polnoči, kot prva nastopila skupina Infuzija. Trije fantje, vešči odra, so predstavili svoj album. Čeprav si uigrana trojica tekoče podaja mikrofon in nastopa res suvereno, sva jih žal le stežka razumeli, težko pa bi rekli, ali je kriv za to njihov način rapanja ali morda ozvočenje.  


Za njimi sta prišla na vrsto dva prvovrstna protagonista bosanske rap scene, Frenkie in Edo Maajka. Edo se je na slovenskih odrih že kar udomačil, publika pa ga vedno z navdušenjem sprejme. Tudi Frenkie je v Sloveniji že poznan, saj je z Edom tu že večkrat nastopil. Glavni razlog, zaradi katerega smo se tokrat vsi zbrali, je bila predstavitev Frenkiejevega albuma, ki bo izšel v februarju. Oba raperja sta vsem prisotnim pripravila res dober koncert in zabavo, vzdušje na odru in pod njim je bilo prijetno domačno. Frenkie in Maajka se pri rapanju ubrano dopolnjujeta, v premorih pa ne moreta brez medsebojnega »zezanja«, šalita pa se tudi s publiko. Predvsem ni bilo mogoče preslišati, še težje pa ji ne pritrditi, večkrat ponovljene pripombe, da smo zdaj očitno v Evropi, saj se je vonj po travi v Gala hali lahko primerjal le z Amsterdamom. Eda in Frenkieja tokrat ni spremljal band, temveč še en že dobro znani,dj Oli Doboli. Frenkie, ki je bil tokrat le glavni, je ponovno pokazal svoj odličen flow in stil, zapovrh pa dokazal, da premore tudi sam izjemno močna besedila. Z Edom sta si skozi koncert izmenjevala mikrofon, pa tudi glavno besedo. Poleg predstavitve Frenkiejevega albuma smo namreč slišali tudi Edove uspešnice, No Sikiriki, Mater Vam Jebem, Slušaj Mater. Čeprav je njun nastop zmotilo nekaj tehničnih težav, se za to nista kaj prida menila, temveč sta raje zabavala publiko in spodbujala dj-ja: ”Oli popravi mi traktore.” Večer pa sta zaključila s freestylom, pri katerem se jima je na odru pridružil še eden od članov Infuzije.


Disciplinska komisija bi morala nastopiti naslednja. Pa ni nastopila, ker trije člani zaradi težav pri pridobivanju vizumov niso prišli v Slovenijo.  


Aleša&Maša


Foto: Aljoša Kravanja – LeLjo

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.