R.E.M. v Hali Tivoli

r.e.m.15

R.E.M. – Hala Tivoli, 17.01.2005


R.E.M. so po koncertu leta 1999 v koprski dvorani Bonifika ponovno dokazali, da so koncertna atrakcija, tokrat pa je častno mesto pripadlo ljubljanski ledeni dvorani Tivoli, ki jo je mednarodna zesedba poslušalcev zapolnila skoraj do zadnjega kotička.


V dobre dve uri trajajočemu koncertu so nam karizmatičen Michael Stipe & Co. postregli s pestro mešanico komadov z najnovejše plošče Around the Sun ter ostalih uspešnic, ki jih beležijo albumi starejšega datuma. Sam koncert se je v nekoliko intimno osvetljenem ambientu začel sicer bolj umirjeno, pr(a)vi val navdušenja pa je bilo začutiti pri starejšemu hitu Everybody Hurts, ko se je iz zasanjanosti prebudila celotna dvorana in zasedbi na odru dala vedeti, da so pripravljeni na nadalnje sodelovanje. Nekje na sredini nastopa si je Michael vzel tudi nekaj minut in nam pojasnil, da prihajajo iz zelo čudne dežele, s katere politiko se nikakor ne morejo poistovetiti, vendar naprej ostajajo optimisti in zrejo v boljše čase. Za govor je požel ogromen aplavz, nato pa v prestavi višje in bolj energično nadaljeval s svojim poslanstvom, kar se je odrazilo tudi pri reakcijah poslušalstva, ki je od tu naprej reagiralo na vsak njegov gib, korak ali obrazno kretnjo. Pravemu izbruhu veselja pa smo bili priča ob pridružitvi gosta Vlada Kreslina, ki je v duetu zapel Iggyjev The Passenger, vse skupaj pa sta s kitaro začinila še član surferjev Bambi Molesters in Chris Eckman iz zasedbe The Walkabouts. Skupen nastop je vidno ganjen Michael pospremil s komentarjem: ‘Beautifull,… really’! Po naslednjih dveh komadih, ki sta nastala v popolnoma različnih obdobjih, je sledila še predstavitev celotne zasedbe in  napoved finala Man on the Moon, po njeni perfektni izvedbi pa zadnji priklon in pozdrav Ljubljani ter obljuba, da se k nam še vrnejo.


Za nastop, ki nam bo ostal še dolgo v spominu, pa bi brez dvoma lahko uporabili kar Michaelove besede: ‘Čudovito,…zares! ‘


Jurij Bizjak


foto: Matjaž Tančič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.