Omar Kareem Naber: ‘Sedaj sem slaven in je k’r neki in tega sploh ne štekam.’

omar_002

Omar je 23 letni Ljubljančan. Trenutno izredno popularen pevec, zmagovalec »Bitke talentov«. Ob strani mu ves čas stoji njegov bend Kareem, ki ga je poimenoval kar po svojem srednjem imenu. Na prvi pogled začara s svojim nasmehom, ko pa zapoje, je kombinacija usodna. Zadnje čase se  mu vse večkrat dogaja, da ga navdušene oboževalke prepričujejo, da so »Vse, kar si želi«.


Simpatičen mladenič pa si je v poplavi intervjujev, izjav, telefonskih klicev in sms sporočil, fotografiranj, priprav na EMO, snemanj in še česa, vzel čas tudi za RockOnNet. In nastal je tale intervju…


»Your love is magical, that’s how I feel. but I have no words to explain…« (nam je zapel za začetek, da smo se lahko nedvomno tudi v živo prepričali o tem, da je odličen pevec)


Še dobro se te spominjam, ko si s skupino Kareem pred nekaj leti nastopil na natečaju »Kdo bo osvojil TriGlav?«, na katerem so potem zmagali d-fact. Tekmovanja ti torej niso tuja – so ti izkušnje od takrat kaj pomagale pri »Bitki talentov«?


Na začetku sem bil skeptičen ravno zaradi tega, ker je sam koncept oddaje povsem drugačen. Samo potem sem se le odločil, da grem tja, ker so mi drugi rekli, da to ne bi bilo slabo. Itak sem si rekel, da ne bom zmagal, nisem tak, sem bolj roker, ampak če ne drugega, te bodo vsaj opazili. In takoj, ko bi izpadel, naj bi dali ven dva ali tri komade, ki sem jih že posnel, ker ne glede na vse, bo malo več medijskega odziva, kot bi ga bilo sicer. Tja enostavno nisem šel zaradi zmage, ampak res zaradi promocije. Ker na tak način ni bilo nobenih stroškov. Glede te oddaje sedaj nima smisla, da bi dolgovezil, ker pač to ni moja scena, ampak sem se prijavil, izkazalo se je, da sem zmagal in tako je. In sedaj sem slaven in je »kr neki« in tega sploh ne razumem.


Takrat ste imeli ogromno oboževalcev in oboževalk, tudi prišli ste kar daleč. Kam pa so potem izginili Kareem? Nekaj časa o vas nismo slišali?


Mi smo potem še nekaj poskušali igrati, nastopili smo na Rock Otočcu, v TriGlavu, Orto baru, raznih lokalih, v Hound Dogu, ampak to je bilo pa tudi vse. Nikoli ni bilo nekega velikega medijskega odziva na naših nastopih. Imeli smo recimo 150 ljudi, to je bila bolj ta interna scena; so prišli vsi kolegi od bobnarja, vsi sošolci od basista,… Nismo pa imeli intervjujev, ni bilo radia, ki bi vrtel naše pesmi. Ampak saj tudi, če bi se to zgodilo, ne bi bilo dosti drugače, ker v Sloveniji imaš 87 radijskih postaj in kaj ti pomaga, če te vrtijo na eni. Za tako promocijo mora založba dati veliko denarja, za kar pa morajo imeti interes. Ali pa denar daš sam. In jaz ga nisem imel, ravno zato sem se prijavil, ker nimam denarja za videospote, foto sessione,… sedaj se je pa malo odprlo. To mi delajo drugi, kar mi sicer ni najbolj v redu, ne počutim se najbolje, ker do tega nisem prišel sam, ampak so me mediji sem povzdignili. Na en način mi to ne odgovarja, po drugi strani sem pa zelo vesel, da se končno nekaj dogaja. Ker sam se ukvarjam z glasbo že 5 let, sledim medijem, sceni, kakšni komadi so dobri, katere stvari so poceni, kdo je dober producent,… Mogoče sem bil zato na to zmago najbolj pripravljen prav jaz, ker sem navsezadnje bil tudi med starejšimi. In konec koncev sem tudi sam avtor in se zavedam, kaj vse je treba narediti za eno pesem in za uspeh. Tisti 16, 17 letni mulci vsi neizmerno dobro pojejo, recimo Anžej je noro dober vokalist, ko sem ga prvič slišal mi ni bilo nič jasno, ker tako obvlada. Tehnično in interpretativno je defenitivno boljši od mene. Sam nimam čisto jasne predstave, zakaj me je izbrala publika…ampak sedaj sem tu.


Glede na to, da so besedila tvoja, me zanima, v katerem obdobju nastajajo lepša – v času, ko si srečno zaljubljen – ali takrat ko imaš strto srce?


No, sedaj si me pa našla. Moram povedati, da ravno besedil ne pišem sam. lahko naredim vse ostalo, ampak tega pa ne. Sposoben sem narediti aranžma, na harmonijo in te stvari se kar spoznam, imam malo glasbenega okusa. Sam pišem angleška besedila, slovenskih pa ne.


Kaj pa angleška, kako nastajajo?


Ta pridejo »ven« v petnajstih minutah. Če pa hočeš iz ene pesmi narediti res neko hudo filozofijo, lahko tudi dva meseca pišeš tekst. Ampak ponavadi so pesmi, ki so najbolje zazvenele, nastale v desetih, petnajstih minutah.  Največkrat se mi pa dogaja to, da mi pade v glavo ideja, dobim temo, naredim kitico, refren, v naslednjem trenutku pa v zelo kratkem času nastane še besedilo. Imam nekaj takih pesmi, za katere točno vem, da so nastale v zelo kratkem času.


Kaj pa, če bi angleška besedila prevedel v slovenščino?


Sem že poizkušal, ampak mi ne uspe. Zdi se mi »trdo«. Imam par dobrih tekstopiscev; Urša Vlašič mi je napisala enega, pa Renato Volker (Rene op.p.), jaz sem njemu pel zastonj backvokale na plošči, pa mi je on potem tudi naredil par besedil. Potem Katja Štok je naredila enega res dobrega, pa sem ji rekel še za kakšnega, ampak je preveč zasedena in se nekako ni izšlo. A, enega sem pa res napisal sam. Tega bomo dali ven maja, ko bo Ema mimo. Takšen je sedaj plan, ampak najbolje je, če čim manj planiraš, ker se zna zgoditi, da se ti načrti podrejo. To naj bi bilo zelo v grobem vse.


Vem, da so vsakič, ko si bil po TV-ju, množice deklet stiskale pesti zate. Pa si bil, kljub temu, da si se tja prijavil neobremenjeno, kdaj zaradi tega pod pritiskom ali si si ga vseeno, tako kot na začetku, vzel »na izi«?


Seveda, da si pod pritiskom, ker ljudje potem tudi nekaj pričakujejo od tebe, če tako glasujejo zate. Prvič sem si mislil, opa, prišel sem naprej, potem drugič, tretjič sem si rekel kar bo pa bo, in vedno sem prišel naprej. In bilo je vse bolj čudno, ni mi bilo jasno, kaj se dogaja, nisem imel popolnoma razčiščenih vseh pojmov. Res je bilo, potem ko sem zmagal, treba razmišljati, kakšen komad bom pel, da bo v mojem kontekstu. Izbral sem pesem, ki je v bistvu zelo pop, aranžma pa je rokerski. Pop komad, ki žge. Se mi zdi, da je bil marsikateri urednik na radijski postaji malce skeptičen, ampak pesem se je prijela.


Ker so ljudje hoteli, da se vrti?


Zdi se mi, da ne samo zaradi tega, ampak je pa v večji meri najbrž tudi to vzrok. Saj ne, da bi bila pesem ne vem kako dobra, ker po mojem mnenju ni nič blazno posebnega, ampak že zaradi tega je bilo zanimivo, ker sem naredil malo drugače kot vsi ostali »Popstars« zmagovalci.


V videu grosupeljskih pank-rokerjev D.D.V. pustiš tiste, ki so te imeli za pridnega, odprtih ust. Zdi se, da imaš neko posebno zmožnost, da se spreminjaš – vse od pridnega fanta do divjega rokerja. Katera od obeh možnosti ti je ljubša?


Jaz se v redu počutim v obeh, odvisno je pač od razpoloženja. Pa ne vem, a se ti zdim ful priden fantek?


Na videz na čase deluješ tako;)


O verjemi, da ne. Znam biti vse kaj drugega kot to. Veš kako je, jaz imam v glavi vse zelo razčiščeno kako in kaj. Znam se pa tudi odklopiti in se malo sprostim, ker drugače bi se mi po mojem zmešalo. Zato na trenutke delujem tudi malo otročje, samo nisem. Jaz se mogoče celo bolje počutim v tej nagajivi varianti oz. na odru bom sigurno zelo nagajiv. Saj boste slišali zelo kmalu, po Emi. Takoj, ko izpadem.


Izpadeš?


Ja, takoj ko bo to mimo, bom z bendom začel s koncerti.


Kaj pa bo, če zmagaš?


Pa še toliko boljše. Bomo pa vse skupaj še malo vlekli.


Kakšen se ti pa zdi tvoj nov video?


Moram reči, da je res dober. Glede na to, da nisem imel prostih rok in da tudi režiserka ni vedela, kdo bo zmagal, kakšna je pesem, da niti nisem vedel kakšna bo ekipa, kar je bilo mogoče malo zoprno, je nastal super video. Gre v kontekst s pesmijo in sem maksimalno zadovoljen in glede na pogoje, kakršni so bili, lahko rečem; 10 od 10. Sem pričakoval, da bo veliko slabše. Ko sem ga videl, sem bil presenečen, zelo pozitivno, in hkrati zelo vesel, da je tako dobro uspel.


V intervjuju na radiu HIT si povedal, da ti mediji že mečejo polena pod noge. Manjše laži ali so ti že resno škodovali?


Bolj te manjše. Saj veš kako je, vsak te mora malo. Pa saj me ne moti, samo zoprno mi pa je, da mi naprej mečejo ene stvari, ki sploh ne vem, kje so jih pobrali pa kaj kako in zakaj. Jaz navsezadnje, kljub temu, da sam zelo spremljam medije, in to kar se dogaja, nisem tega navajen. Ne vem, kako bi odreagiral. V bistvu vem, ker je veliko načinov, približno vem, kakšen je najboljši, ampak ne vem pa, če je to prav za ljudi. Ravno zato sem vprašal na Niki (na njegovi založbi op.p.), kaj naj naredim in so mi potem oni povedali.


Zdi se, da je nad tabo ponorela celotna Slovenija. Dekleta vzdihujejo, »ful si jim všeč, ker si lep in dobro poješ«, fantje pa ti zavidajo. So kakšne oboževalke že postale pretirano moteče?


To da sem lep, kaj pa vem. Bolj razumem, da sem jim všeč zato, ker dobro pojem.


Lahko ti zatrdim, da je naval ogromen in da so punce čisto nore nate.


A res al’ kaj? Ne morem verjeti, da je tako hudo. Ok, saj sem vedel, da jih je najbrž kar nekaj, ampak… Ma jaz nisem tega navajen. Čutim, da sem rojen za na oder in konec debate. Samo pri nas je žal tako, da gre vse z roko v roki.  


Saj se zavedam svojih kvalitet; da v redu pojem, da je pesem v redu, nastop korekten, ampak mogoče se pa ne zavedam, kaj se vse okrog mene dogaja. Meni je to tuje, blizu so mi nastopi za 100 ljudi; žurka, pivo, levo desno. Sedaj se je našlo veliko ljudi, ki pravijo, da sem nadut, ampak res ne vem, od kje so to potegnili. To je v bistvu ena in edina stvar, ki me res zaboli. Glede medijev in metanja polen pod noge, to mi je vseeno. Pa jaz sem totalno normalen človek, vse imam razčiščeno, kako stvari potekajo, potem mi pa rečejo, da sem važen in da se imam za zvezdnika…


No, da ti povem en primer. Obstaja ena punca, s katero sva kdaj pa kdaj šla na kavico, če sva se videla na cesti, sva se pozdravila in to je bilo to. Potem po zmagi mi je čestitala. In itak, dobiš 85 sms-jev s čestitkami in da se slučajno ne boš komu zameril, potem vsakemu posebej kopiraš:«Hvala! LP Omar*« in potem pošiljaš naprej. Normalno, da ne moreš vsakemu odgovarjati. In takoj ko pošlješ deset odgovorov, že jih začneš dobivati nazaj. In potem ti pošlje, če imaš kaj časa za kakšno kavo in te sprašuje kako pa si kaj. In ne morem odgovoriti na vse, že tako sem po tri ure skupaj na mobitelu. Poskušaš na lep način povedati, da trenutno imaš veliko dela in če se lahko slišita čez dva tedna, potem ti pa pošlje spet nazaj en sms in nekaj odgovorim in ti reče, oho, si se me pa hitro rešil. Ja oprosti, ampak res nimam časa. Prva dva tedna je bilo noro, sedaj je že v redu. In potem ljudje mogoče zaradi tega mislijo, da nimam časa za stare kolege, mislim saj to ni res. Ampak saj se bom navadil.


Mogoče bi bilo daleč najboljše, če bi vse skupaj pustil in nobenemu ne bi odgovoril, niti hvala, ne nič. Lahko bi se recimo ukvarjal z bendom, vajami, novimi besedili, ampak ne, stari, sporočila. Nočem se kazati v tej luči, da sem ne vem kaj nedostopen in pošiljam nazaj, se mi zdi, da sem kar v redu naredil, ker bi drugače res izpadel kot en »naduvan prasec«.


Saj sošolce iz faksa, s katerimi smo bili že prej kolegi, moram tudi sedaj zavračati, ker nimam časa iti z njimi ven, ampak oni to razumejo.


Kdaj bo na vrsti koncertna turneja po Sloveniji? Trenutno se menda zelo pridno voziš sem in tja in obiskuješ različne radijske postaje,…


Sedaj bomo s koncerti še počakali, ker promoviramo novo pesem, potem bo Ema, takoj ko bo tega konec, potem pa začnemo z nastopi. In z resnim managementom, da bo vse dogovorjeno kako in kaj. Po vsej verjetnosti bom šel sam v te vode in se bomo s skupino sami menili in da bo tisti, ki bo dobil koncert, recimo zaslužil kakšen odstotek več. Ker se mi zdi neumno, da bi dobil enega telefonista, ker za nekoga, ki je že znan, ni težko skrbeti. On ti pa pobere denar za par telefonskih klicev.


Vse neizmerno zanima kakšna nova zanimivost o tebi, sedaj ko je glede tvojega imena že razčiščeno in vsi vemo od kje prihaja tvoj oče in zakaj se imenuješ Omar. Nam lahko izdaš kaj, kar še nismo slišali? Mogoče kak tvoj nenavaden hobi, strast do česa,…?


Rojen sem 7.7. ob sedmih zvečer (in 14 minut). A je kul? Imam devetnajstletnega brata, ne vem kaj ti naj še povem.


Za novo ploščo že kaj pripravljaš pesmi? Bodo samo slovenske ali tudi angleške?


Ja, seveda. Po vsej verjetnosti bodo v obeh jezikih. Naredili bomo najbrž tako, da bo na njej 8 pesmi, ampak bodo štiri in v slovenščini in v angleščini.


… 😉


Nina Jenko (+ pomočnica Masha)


Foto: Aleš Serajnik – sergio

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.