Maksim Mrvica – Variations Part 1&2

Maksim Mrvica - Variations Part 1&2

Maksim Mrvica – Variations Part 1&2

EMI / Dallas Records


Oprava je večinoma črna, rokovska. Nosi uhan, roke pa so polne usnjenih zapestnic. Toda predstavljen bi vam bil kot klasično izšolani pianist, ki z lahkoto preigrava dela velikanov, kot so Čajkovski, Chopin, Bach, Liszt, … Bi verjeli ?


Z veseljem vam v dokaz priporočam poslušanje zgoščenke Maksima Mrvice, hrvaškega pianista, ki je slavo izvrstnega eksperimentalnega glasbenika na domačem trgu požel že s prvima dvema cd-jema – Gestures in The Piano Player. Nova zgoščenka, katera je zaslužna za katapultiranje njegovega  imena v globalne vode pa se imenuje Variations Part 1 &2.                                                      


Odlikuje jo podlaga, narejena s strani Royal Philharmonic Orchestra , katero je v prvem delu ( Part 1) vodil M. Dunkley , v drugem pa T. Kashif ter udaren zvok Maksimovega pianina, ki vas zagotovo popelje v popolnoma drugo stanje doživljanja klasične glasbe. Ta vas zagotovo ne pusti ravnodušne, saj mešanje popa in spogledovanje z malce tršimi ritmi ustvari ambient tako ”naključnemu” poslušalcu (tu očara priredba Mercuryjeve Bohemian Rhapsody) kot tudi zahtevnejšemu poznavalcu instrumentalne glasbe (izstopa 10 minutna skladba Musogorskija ter dva komada, ki ju Mrvica zaigra sam).


Celotna zgoščenka se tako oddalji od včasih monotonih klasičnih ritmov, ki smo jih vajeni, in s stopnjevanjem dramatičnosti resnično doseže svoj namen. Maksim, ki rad pove, da glasbo dela s srcem in da je njegov namen približati klasično glasbo vsem, s svojim več kot uspešnim eksperimentiranjem uresniči pričakovanja. In ker je eden redkih, ki poizkuša zaradi lastnega zanimanja in ne zaradi le še ene tržne niše, so njegove variacije še toliko opaznejše.


Nqbusbabe

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.