Fredy Miler – Vedno si sanjala njega (single + videospot)

Fredy Miler - Vedno si sanjala njega

Fredy Miler – Vedno si sanjala njega

Založba: Menart


Ko se je v začetku novembra na naših mejlih pojavil link http://metalsi.kom.org/fredi_miller_-_vedn…njala_njega.mpg , najverjetneje nihče niti za trenutek ni pomislil, da bo mali zeleni  tisti, ki bo s fliperskim efektom iz Rožmarinovih uspešnic v avizu, z elektro-bugijem in z dramatičnim pogledom v ogledalu začel ‘trgati gate’ po sončni strani Alp. Z gotovostjo si upam tudi trditi, da ga ni Kranjca, ki CAR-jevega besedila ne bi znal tudi srčno odpeti. V veselem decembru se je dobesedno razprodal. Dvorane polni tudi čez teden, kar je skorajda nemogoče. Tudi 2, 3-krat zapored. Množice norijo. Skrajnost je zašla že v to smer, da je dobil svojega smeška, obrazno-ročno kretnjo za pripadnost, svojo internetno stran ter film. Na koncertih/nastopih zasledimo tudi ‘stage divinge’, kar je za to zvrst glasbe, roko na srce, nemogoče. Morda je za to kriva tudi metalska scena, ki ga podpira. A ima tudi svoje ‘nasprotnike’. V resnih slovenskih izvajalcih, ki znajo marsikaj povedati čezenj. Ali s tem govorijo tudi čez publiko (so zato jezni nanjo), ki na mesto njih gre gledat njEEga, pa prepuščam v razmislek vam.


Paradoks? Človek se 17 let trudi in trudi, potem pa uspeh doseže kratkomalo, nevedoč, čez noč. Ko nekdo mimogrede ripne spot iz tv3-ja s katerim so zapolnjevali svojo programsko shemo in ga multiplicirano razpošlje po internetu. Komad, za katerega dotični izvajalec pravi, da je zanj podiral gipsplate v Marijanovem studiu, pa tako postane številka ena.


A ni vse zlato kar se sveti, prijatelja pa spoznaš v nesreči, pravijo. Stari maček šov biznisa, ki z Jožico plava v Mrtvi reki koj spozna svojo nišo. Kot že prej v primeru: Sestre. ‘Brilijant’ na SAZAS-u prijavi kot lasten izdelek in ga izda pri Menartu, kot bonus priloži ta že ponarodeli videospot. Menart s tem sune Niki zlato jajce (kot je to že naredil Multimedii s Siddharto), ‘prijateljstvo se tukaj konča’, vse ostalo pa imate sedaj pred seboj in v dnevnem časopisju ter ostalih medijih.


Kdo je avtor, vesta samo onadva, ki že nekaj časa sanjata eden drugega. Smode priznava le sebe. Miler pa priznava Smodetu le popravke v besedilu, vse ostalo naj bi bilo njegovo. Veliko vode bo še steklo na ta mlin. Upamo samo, da ne prepozno. Mali Korošec iz Črne sicer single bojkotira in upa na čimprejšnjo izdajo lastnega albuma, ki ga bo poimenoval prav Vedno si sanjala njega. Medtem pa fredymanija še kar traja in traja..


Marko Pigac

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.