Fredy Miler – vedno sanjamo le njega

fredy_intervju_002

Edina slovenska e-zvezda. Edini slovenski glasbenik, ki ima svojega smejka in svoj pozdrav. Edini pevec, ki odkrito podpira piratstvo in verjetno edini estradnik, ki ga slava, priljubljenost in zaželenost še niso prevzeli. Pa čeprav o njem beremo, govorimo, pišemo, poslušamo tako pogosto, da vedno sanjamo samo še njega. Fredy Miler!


Mañana, 27. 12. 2004, 22.00, tiskovna konferenca zvezdnika Fredyja Milerja


Pina: O tebi pogosto govorijo kot o muhi enodnevnici. Misliš, da tvoja slava lahko traja?


Fredy: Ravno pred tem sem imel intervju za revijo Jano v Ljubljani in novinarka mi je postavila isto vprašanje. Moram povedati, da tega, kar se mi zdaj dogaja, še vedno kar ne verjamem. Moram se zahvaliti netu, kajti tam se je vse začelo kuhati. Kar se je tam skuhalo, sem potem to jaz požrl. Prej sploh nisem vedel, kaj se dogaja, doma nisem imel interneta, ker sem se ravno preselil iz sosednjega bloka. Potem me je Žurnal našel, poslal intervencijo za mano, to je potem Peter Slanič (bolj znan kot bivši član Šank Rocka, op.a.) odkril in to je bilo to. Zdaj ne mislim kar odnehati! Vi (novinarji) ste me dvignili in dokler je internet, dokler ste vi in dokler so moji fani, me sploh ne skrbi. Seveda pa se vedno najde kdo, ki mu nisi všeč.


Za prihodnje načrtujem Vedno si sanjala njega v drugi verziji, so pa ostali komadi tudi »bereit«, do božiča bi namreč moral iziti CD, kar se ni zgodilo. Imel sem neke probleme, o katerih zdaj javno ne bi govoril. Sem se malo zafrknil, zato bomo počakali še ene petnájst dni, dokler so karte še odprte. Ko jih bomo zaprli, bomo izdali CD. Pravi CD, ne pa tak, kot je izšel zdaj, lažni, na katerem je en singel in tisti nagravžni videospot, ki mi sploh ni všeč.


Boštjan: Bo na prihajajočem albumu tudi katera od skladb, ki jih že poznamo s kasete Rožmarinove uspešnice ali bodo bolj nove stvari?


Fredy: Projekt Rožmarinove uspešnice je bolj od Marijana Smodeta in na njem sploh ni Vedno si sanjala njega. To si je nekdo namislil, češ Vedno si sanjala njega je na Talent leta. Na kaseti Talent leta je bil komad Ljubezen ti in tudi na naslovu je »falsch« napisal – Ljubezen moja. Jaz tega ne pojem, a pojem Ooo ljubezen, t’k’ da je že tam velika napaka. Ljubezen ti zagotovo pride na moj novi CD, ostali komadi pa bodo novi. Verjetno ste že videli na netu, so iz mojega »kompjutra« potegnili originalne komade. To sem jaz videl, sem rabil ene 20 minut, da sem sploh prišel na net. V mojem »kompjutrju« je kar ropotalo, vse lučke so se prižigale. Če narod hoče, naj si pač vzame dol. Za vse te komade sem tudi že naredil videospote, ki so jih delali na Izklop.com. Ko sem videl te posnetke, sem si rekel, da to ni samo za na internet, ampak tudi za v javnost. V primerjavi z Vedno si sanjale njega so veliko bolj profesionalni.


Pina: A se niso ti videospoti potem zgubili?


Fredy: Ja ja, saj so se. Ali so se zgubili ali jih je nekdo namenoma skril ali pa so jih ukradli, če lahko tako rečem. Našli se niso, imam pa doma neke osnutke, ki sem jih dal na CD, nisem pa imel posnetkov na DVD-ju, saj takrat DVD-ja še nisem imel doma. Je čisto drugače, če imaš ti digitalno zapisano. So pa rekli tisti fantje, ki so prišli k meni, da se bo tudi moje posnetke dalo sčistiti. Od vseh spotov so mi ravno ti trije najbolj všeč in mislim, da se bodo prej ali slej tudi pokazali.


Pina: Pogosto omenjaš downloadanje svojih komadov, spotov. Ponavadi glasbeniki trobijo, naj kupujemo originalne CD-je, naj ne loadamo z interneta, ti pa ravno obratno. Ali podpiraš piratstvo?


Fredy: Jaz sem isto človek – tako kot vi. Tudi jaz grem na internet in dobim kaki komad od Stavrosa na primer. Ne bom šel v trgovino, če ga lahko potegnem dol. Noben nima denarja, da bi si lahko kar kupoval CD-je, mi nabiramo tiste »ficeljne«, da gremo v trgovino in si kupimo kruh, zato pa je internet, a ni res? Tam dobiš videospote, tudi porniče … Zakaj bi šel v trgovine, če vse lahko potegnem dol? Saj vsi delamo isto.


(navdušeno ploskanje, žvižganje s strani prisotnih novinarjev)


Boštjan: Saj vsi vemo – seks je za tiste luzerje, ki ne znajo najti porna na internetu. Mogoče bi naredil en preskok. Razlog za tvojo popularnost je zagotovo tudi iskrenost. Tvojo glasbo bi opredelil kot pop za množice, ampak pri tebi je drugače kot pri na primer Atomik Harmonik, ki jih je zagrabila ta »raja« – tisti, ki poslušajo tako zvrst. Na tvojih koncertih pa srečavamo vse – od metalcev do ne vem, koga še. Ali je to posledica tvoje iskrenosti ali so še kakšni drugi faktorji?


Fredy: Poglej, to je tako. Če ti nekje vidiš kup dreka, ga zavohaš, se obrneš in greš stran. Tako kot sem prej povedal – jaz še zmeraj ne verjamem, kaj se dogaja, in ne bi se rad dvigoval nekaj nad zvezde in rekel, češ kdo pa si ti, da se bom jaz pogovarjal s tabo ali kaj podobnega.


Če si se rodil pošten, vsi smo se seveda rodili butasti (vsesplošen smeh), in so te vzgajali pošteno, potem boš tak tudi ostal, se ne pokvariš. In tako sem jaz iskren tudi doma za »sintisajzerjom«, za kitaro, zadnje čase sem tudi za »kompjuterjem« vedno iskren. Seveda, zlažemo se vsi, ni človeka, ki se ne bi kdaj zlágal, ampak to je ponavadi bolj iz »zajebancije«.  Pri muziki pa se nimaš kaj lágati. Danes bom v intervjuju povedal nekaj, jutri spet nekaj drugega – to ne gre! Boš kmalu kontra dobil.


Pina: So potem iskrena tudi besedila, so avtobiografska? So razne Anje, Marijane in Zdenke resnične osebe?


Fredy: Ne. (smeh) Najbolj iskreno besedilo je za pesem Vem, da jutri boš prišla. Verjetno ste že videli videospot, ki se je vrtel na TV3, Kanalu A. Nastal je, ko je moja punca, lahko rečem kar žena, čeprav nisva poročena, hudo zbolela in ostala v bolnici. Zaprl sem se v sobo, premišljeval o njej in kar naenkrat začel peti to pesem. Pri O Marijana in Vedno si sanjala njega pa mi je pomagal Marijan Smode. Jaz sem napisal, on je rekel, da je ta komad »shit« in da ga bo on malo popravil.


Boštjan: Kakor smo lahko videli s posnetkov iz Slovenskih Konjic in z oddaje Hribar, se ukvarjaš z elektrik boogijem, govori se tudi, da si bil državni prvak. Je to res?


Fredy: Ravno državni prvak nisem bil, to so se izmislili. Ravno danes sem v nekem intervjuju rekel, naj pišejo tiste stvari, ki jih jaz povem in ne tistih, ki jih slišijo od drugih. Je pa res, da sem bil četrti v robotiki in elektro boogiju. Robotika je tisto, ko plešeš in z glavo migaš, elektro boogie pa tisto, ko delaš valove, cel se treseš.


Boštjan: Ti plesi so vedno delovali v nekem širšem okvirju breakdanca, ki velja za urbano. Večina nas je z njim prvič stopila v stik s Poletjem v školjki, kako pa je bilo pri tebi? Od kod pa je tebi prišla ideja o tem plesu?


Fredy: Z avionom iz Amerike. (smeh) Ne, saj ne. Ko sem videl Breakdance 1 in 2, torej Turbo in Ozon, verjetno ste videli ta film, sem šel k svojemu starejšemu bratu, ki je živel blizu mene in imel videorekorder ter se ponudil, da čuvam njegovega sinka Elvisa. On in njegova žena sta šla kegljat (izgovori z zanj značilnim vokalom e), jaz pa sem gledal kaseto in se učil, treniral.


Pina: Slovenija je razdeljena na dva pola. Na tiste, ki te maksimalno podpirajo in pravijo, da si car, in na tiste, ki trdijo ravno obratno. Lahko poiščeš argumente za oba tabora in nam poveš svoje pluse ter minuse.


Fredy: Problem je v tem. Tisto dobro vsak človek vzame, za tisto slabo pa poskušam narediti, da bi se tisti, ki so proti meni, obrnili. Ne bi se rad hvalil, končno se tudi za nič nimam, ampak mislim, da je uspeh, ko vidiš, da folk na tvojem koncertu uživa, da pleše in poje s tabo. Tudi sam vložim v nastop veliko energije, ker ne moreš biti na odru čisto statičen in peti brez energije (v takem slogu zapoje Vedno si sanjala njega, op. P. S.)


Pina: OK, da se ne oddaljimo preveč od vprašanja. Ponavadi v intervjujih slišimo le tvojo lepo plat, kaj pa tvoja negativna stran, tvoji minusi?


Fredy: A jaz, da imam slabe lastnosti? Ja, verjetno jih imam, saj jih ima vsak človek. Kaj pa vem. Zdaj ste me pa »trofili«. (smeh)


Mogoče je moja slaba lastnost to, da hitro »zašvicam«. To pa res takoj! (si obriše pot s čela)


Boštjan deli svoje izkušnje s to neprijetno težavo, nato pa po vprašanjih vpraša še novinarje, ki so bili ves čas pogovora pridno tiho in jih zdaj že razganja od radovednosti.


Vito: Govori se, da je Marijan Smode registriral avtorstvo komada Vedno si sanjala njega na SAZAS-u in da je singel, ki je pred kratkim izšel pri založbi Menart, Marijanovo maslo in da ti pravzaprav od tega nič nimaš. Kdo je zdaj zares avtor komada?


Fredy: O tem sem že na začetku govoril, a nisem hotel povedati direktno, saj nisem tak človek, ki bi nekaj govoril, dokler so karte še odpre. Res je, gre za Marijana. Vložil sem že prijavo, pritožbo, dodal dokaze – MIDI file – nekakšne podlage za komade, ki jih vložiš v orgle ali v računalnik. Melodijo si je pravzaprav izmislil moj prijatelj Pajo, s katerim igrava v Koroškem triu. Ko je enkrat prišel k meni, si je požvižgaval ta napev in takoj sem pomislil, da bi bila lahko to super zadeva. On je menda to melodijo slišal v neki gostilni v Rusiji. Jaz sem se usedel za »kompjuter« in potem ta komad napisal. Marijanu sem takrat pomagal pri gradnji studia in uslugo mi je poplačal s tem, da mi je obljubil snemanje enega komada. Izbral sem si Vedno si sanjala njega, a njemu ni bila prav všeč, zato se mi je ponudil, da jo malo popravi, potem sva to verzijo posnela in tu je zgodbe konec. Marijana ne zaničujem, je pravi profesionalec, njegovi komadi so res lepi in v mojih očeh je res »majstor«. Vse te zadeve pa bi se lahko zmenila prijateljsko in lahko bi mi že prej povedal, kaj se kuha. No pa kaj hočemo, te stvari se bova že midva sama domenila, me je pa malo zafrknil, saj zdaj CD ni izšel za božič, kot je bilo pričakovano.


Jaka: Kdo so vaši glasbeni vzorniki?


Fredy: To so pa eni in edini, klase – Mambo Kings. To je meni uh! So tudi moji kolegi, smo skupaj peli in čez njih res nimam kaj reči. Prva klasa! Saj smo igrali tudi z Vilijem Resnikom in drugimi, ampak za mene so Mambo Kings na prvem mestu.


Pina: Če bi se v tem trenutku odločili sodelovati z eno slovensko skupino, z enim izvajalcem, potem bi bili to Mambo Kings? Bi si izbrali morda koga drugega? V nekem intervjuju si izkazal navdušenost nad Power dancers …


Fredy: Ne ne, edino z Mambo Kingsi bi sodeloval! Power daners pa sem gledal, kako so se preoblačile pred nekim koncertom.  Tisti moški, ki ne bi pogledal, ne bi bil pravi »dec«, ane? (vsesplošen smeh) Power dancers so tudi sicer dobre glasbenice.


Sandi: Kar naenkrat imaš verjetno veliko oboževalk. Pisma, avtogrami …


Fredy: Pisma prihajajo bolj po internetu in žal na njih nimam časa sam odgovarjati. Drugače pa sem svoji ženi povedal, kako je v tem biznisu in da ji ni treba biti ljubosumna. Saj se najde kdaj kakšna punca, ki si želi, da se slikam z njo pa da se ji podpišem na prsa in ono, drugo. Mi je povedal Korado, da je to standardno. Najprej ena punca, potem pa naprej. (smeh)


Sledi slovesna predaja Fredy Miler KŠK majice eminentnemu gostu in zahvala za obisk.


Pina: Da ne bomo končali kar na sredini, pa za konec še eno vprašanje. Mogoče, kaj pričakujete od gorenjske publike, ki je za večino glasbenikov velik izziv, saj slovi po svoji zadržanosti (kasneje se je ta stereotip izkazal za povsem neresničnega, op. P. S.)


Fredy: Prej sem prišel v lokal od zadaj, ker skozi glavni vhod nisem upal. Po tem, kar sem videl, sem prepričan, da bo na nocojšnjem koncertu še bolj »ubitačno« kot v Domžalah. Če bo narod za akcijo!


Pina: A bomo porušili rekord v številu ponovitev komada Vedno si sanjala njega? Koliko sploh je rekord?


Fredy: Lahko je vsak drug komad! (vidno oz. slišno navdušenje) Rekord? Uh, ne vem. Ko sem igral nekje pri Zagrebu, ne spomnim se več imena, so imeli vsi obiskovalci A4 liste in na njem besedilo tega komada. Zapel sem ga zagotovo 20! Se bom potrudil, da podremo ta rekord.


Če smo res porušili rekord, ne vemo, saj je prehitro zmanjkalo prstov na rokah. Vsekakor smo tisti večer poplesavali s kazalcem in mezincem prek obrvi in brk, Fredi pa je z nastopom poskrbel, da smo noč po koncertu sanjali njega.


 


Boštjan Gorenc – Pižama in Pina Sadar


foto: Bojan Okorn


opomba: Intervju je bil napisan za Zapik, revijo za dijake in študente. Na spletnem naslovu http://zapik.klub-studentov-kranj.si si lahko preberete tudi skrajšano verzijo.


 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.