Anja Rupel – Vse

Anja Rupel - Vse

Anja Rupel – Vse

Dallas records/2004


Vse. Najnovejši Anjin izdelek. Vse, a pravzaprav nič – posebnega. Vse, kar je že bilo slišano, nič novega. Vse? Ali nič? Kljub temu, da ga mnogi ocenjuje za najboljši Anjin CD, je Vse le nič več, kot povprečen izdelek.


Nič ne rečem, je pop izdelek, ki ustreza vsem kriterijem te zvrsti. Je enostaven, nemoteč in gre hitro v ušesa. A vendar me nekaj zelo moti. Ob podrobnem poslušanju CD-ja sem kmalu ugotovila, da so vsi komadi variacije na temo starih in novejših hitov. S tem mislim tako stare hite Anje Rupel, kot razne svetovne uspešnice. Da pa temu dodamo še tipičen zvok, ki ga »pričara« Aleš Klinar, stvar kar kmalu postane dolgočasna.


No, pa kljub vsemu ima CD tudi svoje svetle točke, kot na primer duet s Tošem Proeskim Skrajni čas, oziroma Krajno vrijeme. Pesem je posebna prav zaradi ujemajočih se odličnih vokalov Anje in Toša, vtis pa rahlo kvarijo vse preveč očitne Gibonnijevske kitare. Zanimivo se mi zdi še to, da pojeta Toše in Anja v hrvaščini, kljub temu da noben od njiju ni Hrvat. Mogoče zato, ker nam je hrvaščina bliže kot makedonščina?  


Druga skladba, ki bi jo posebej omenila, je balada Na zadnji postaji, za katero je posnet tudi videospot (ki ga kot bonus dobimo tudi na CDju). Idealna pesem za romantične in razočarane duše, ki jih ni malo, zato je ta po vsej verjetnosti bodoča uspešnica.


Izredno sem bila presenečena še nad funky priredbo Odšla bom še to noč. Ponavadi razni remixi evergreenov pustijo bolj medel vtis, ta pa s svojim groovom tega ne stori. Sicer se včasih vokalne linije (ki so ostale skoraj nespremenjene) ne ujemajo z melodijo in ritmom, kar je površno, vendar kljub vsemu komad dobro izzveni. Ni pa to edini remix, namreč DJ Eddy The Fish je naredil house priredbo prvega Anjinega singla Vse, ki je napovedoval prihajajoči izid CD-ja, na katerem poleg avdio dela dobimo še bonus: dva videa slabe kvalitete ter  fotografije Anje Rupel (žal fantje, ne gole).


Za konec lahko rečem le, da je CD precej enoličen. Razlog za to je v nekem intervjuju navedla Anja sama, namreč to je njen zmagovalni konj, na katerega stavi. A vendar ni pomislila, da se tudi taki »šampioni« nekega dne postarajo in izčrpajo, tako kot se je izpela ona?! Na žalost, ker njen vokal je še vedno v dobri formi, le glasba zaostaja.


Ana Saje


 


Vse je naslov novega CD-ja Anje Rupel., ki je izšel pri založbi Dallas in Vse je tudi prva skladba na njem in prvi videospot v multimedijskem delu CD-ja.


Anja Rupel je značilna slovenska pevka, ki se po mojem razlikuje od vseh ostalih, se pravi, da pazi na svojo podobo in sodeluje v projektih, ki so na ravni. Svojo kariero je začela leta 1982 v skupini Videosex, ter igrala v kar številnih slovenskih filmih. V devetdesetih je začela nastopati pod svojim imenom. Sodelovala je tudi s skupino Laibach, v skladbi Across The Universe; to je bila prva pesem slovenskega benda, ki je bila predvajana na MTV-ju. Leta 1994 je izšel njen solistični album ‘Odpri oči ‘ in zanj je prejela več glasbenih nagrad. Videospot za skladbo Odšla bom še to noč pa je bil istega leta proglašen za najboljšega. Sledili so še štirje albumi in veliko hitov.


Album ‘Vse’, ohranja Anjo v podobi, kot jo poznamo iz prejšnji albumov, se pravi, da jo začasno odnese v rock vode, drugič v ”popevke”, seveda ne manjkajo tudi dance variante. Na albumu gre za dvanajst skladb, ki so si različne, pa vendar jih povezuje nevidna nit. Pesem Skrajni čas je Anjin prvi duet v karieri, ki se je lepo ujel z najboljšim makedonskim pevcem Tošem Proeskim. No ja prej sem pozabil omeniti, da Anja ”sodeluje” z svojim soprogom Alešom Klinarjem, ki je bil član skupin (Agropop, …), tu se vidi, da so zraven njegove zamisli, ki pridejo do izraza v pesmih kot so na primer predelava pesmi Dodirni mi koljena in še bi se našlo kaj.


V svojih skladbah se Anja drži popa, ki se nanaša na osemdeseta leta. Čeprav malo nastopa in snema, je velika glasbenica, ki jo ne smemo zanemariti. Edino, kar bi lahko naredili na albumu je to, da bi ga še obogatili s sodobnim zvokom, ki ne bi bil odveč. Na plošči so trije remiksi, ki so tudi malo za časom, ampak kljub temu me to preveč ne ovira. Aranžma je skupno delo Aleša Klinarja in Francija Zabukovca, besedila pa so njenal. Navsezadnje je album dobro narejen in je kot celota, tako da se poslušalec ob poslušanju ne bo dolgočasil.


                                                                                                                             Miroslav Žitek

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.