Reportaža z metal koncerta v Kočevju

Reportaža z metal koncerta v Kočevju

Reportaža z metal koncerta v Kočevju

Ah in oh, ta fluidirajoča glasba s pridodano zmesjo težkih akordov, ki smo se jih naposlušali…


Seveda raporta s koncerta v kočevju, ki se je zgodil v prostorih Kočevskega kluba študentov (KLUKŠ) v soboto 4.12.2004, ne bom začel s tem kuharicam podobnim žargonom.
Na koncertu sta igrala dva inovativna mlada metal benda: Brutart (Jesenice) in Expulsion (Tolmin). To, da sta ta dva benda nastopila skupaj, mi je bilo zelo pogodu, saj igrata posebno glasbo, ki ni le neko klišejsko preigravanje preverjenih for, kar počne večina ostalih slovenskih metal bendov.
Do 23-ih smo čakali, da se je nabralo kar nekaj folka in potem s s špilanjem začeli Brutart. Koncert so odprli s komadom Israfel (angel glasbe s Korana), ki ga boste lahko našli tudi na njihovem prihajajočem EP-ju.
Če sem iskren, so se na začetku še malo lovili, ampak po komadih They don’t Know (kot najstnica lahko rečem, da je to res hud komad in skrajno poslušljiv) in Marionette so se spravil k sebi in do konca smo med drugim, lahko še slišali predelavo komada She’s Lost Control (Joy Division), ob kateri je igubil kontrolo pišoči ter še nekaj kočevskega folka. Komentar neke kočevke: “Tu je res blu zakon. Poslušala sm jih že prejšn let” (Zapis ni povsem točen, ker ne znam kočevske šprahe). No, Brutart so za dezert zaključili z zanimivim komadom – zdoomizirano počasnim Desert.
Pozabil sem omeniti še odlične – ne vem iz katerih globin privlečene – vokale pevca in kitarista Blaža.


Drugi bend (Expulsion) je metal sceni že malo bolj znan. Moram reči, da so oni malo bolj izkušeno ružili (z več samozavesti) in imeli s publiko boljši kontakt (čeprav po drugi strani mal preveč pozerski), se je publika vedno bolj redčila, za kar se lahko “zahvalimo” koncertu lokalcev Kosmate dlesni, ki so isti dan igrali v Kočevju. Expulsion so odigrali skoraj vse, kar se da slišati na njihovem demu. Pohvalt moram še njihov In These Glorious Epitaphs, ki me (kot ostale) vedno razgreje. Tude oni so zaklučl, prej mal okurcal publiko in to je blo to. Vse se je nadaljevalu v pitju do jutra.


“Koncert je bil in koncert je bil kr dober, čeprav moram tud jest mal publiko okrcat. Oba benda sta jih kot da malo presenetila”, je zaključil organizator Jernej Artač.


Muska vredna poslušanja! Jeseničane lahko kmalu slišite na predstavitvenem koncertu za izhajaoči EP (Arab Dream) na Bledu, Expulsion pa bodo verjetno kmalu spet kje igral.


Miha Odar


foto: Aleš Serajnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.