Olivija – Med moškim in žensko

Olivija - Med moškim in žensko

Olivija – Med moškim in žensko

Nika Records, 2004


Olivija, kot jo lahko slišite na tem albumu, obstaja slabega pol leta, album pa je le nekaj mlajši. Enajstim pesmim so dali skupni naslov Med moškim in žensko, kar lepo opisuje zgodbe, ki jih pripovedujejo besedila pesmi, saj govorijo o odnosu med moškim in žensko, opisujejo tako svetle kot temne trenutke ljubezni, za moški vokal pa je rezerviranih nekaj introspektivnih besedil, kjer iz midva v ospredje stopi jaz. Čeprav je glasba tista, ki povleče k poslušanju, so besedila tista, ki nosijo težo. Ob pozornejšem poslušanju se zdi, da je glasba pisana na kožo besedam. Še en velik plus za pesmi: če imate originalni plošček z ovitkom, cd predvajalnika pa ni v bližini, lahko uživate že ob samem branju.


Čeprav zveni pravkar povedano zelo resno in vas lahko naštevanje inštrumentov, s katerimi Olivija ustvarjajo, navda z občutkom, da vas čaka neka alter-muzika, to niti slučajno ne drži. Res je, da v pop glasbi klarinet in harmonika nista ravno običajna inštrumenta, vendar je glasba Olivije pop. Pop v smislu, da imajo hitro zapomnljive in enostavne osnovne melodije, ki si jih že ob drugem poslušanju prepevaš, ter da znajo v nekaj taktih pričarati pravo razpoloženje pesmi. So pa alter v tem, ko te v eni pesmi popeljejo skozi različna razpoloženja in se zato poslužujejo različnih žanrov. Ko pa prideš do predzadnje – Špeline pesmi, pa predalčkanje tako ali tako odpade, saj dokažejo, da so sposobni zavidljivo odigrati čisto vse, tudi narodnozabavno glasbo. In to vse brez pomoči elektronike – vsak svoj inštrument (ali dva…), odločni moški in mehak ženski vokal in to je to.


Album se začne s Kadar sva sama, ki opisuje lepe intimne trenutke med dvema, sledi Ledena, za katero so Olivija posneli prvi videospot, ki opisuje hlad v odnosu brez iskanja krivde, Imaosan prekrasansan je čista sreča zaljubljenosti, Najini gozdovi te že z uvodom odpeljejo v bolj temačno introspektivno razpoloženje, Black Budo s svojimi besedami opiše N’Toko, ki doda med na albumu predstavljene žanre še rap, sledi mu kratek inštrumentalni Vagus, potem pa divji Maj, v katerem se skriva vse »od klicajev do vprašajev«, umirjeni Nimam več, ko »vzide spet nov dan in se zbudiš sam«, disco-šansonjerski New York – Pariz, že omenjena Špelina pesem, zaključi pa se z zaljubljeno uspavanko Spet je večer.


Aleša&Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.