Machine Head v Zagrebu

Robb Flynn

Robb Flynn

Zagreb / Tvornica, 8.12.2004


Koncert se je začuda začel ob napovedani, se pravi že malo čez 19. uro, kar na zadnjih koncerih v zagrebški tvornici ni bilo v navadi. Tako da smo kot velika večina zamudili prvih par skladb nemških metalcorovcev Caliban, ki so bili tokrat na vrsti prvi. Caliban so na žalost doživeli precej mlačen sprejem, saj je bila takrat dvorana, ki sprejme do 1500 ljudi, še napol prazna, pa tudi publika, razen redkih izjem, skoraj ni poznala njihovih komadov. Kljub vidni utrujenosti in vsemu so se fantje trudili do maksimuma in odigrali precej materiala z odličnega zadnjega albuma ‘The Opposite From Within’. Precej poraznemu zvoku naj bi botrovalo slabo ozvočenje, kar se je najbolj poznalo pri vokalu, ki nam je šel res skozi ušesa in je bilo spredaj pri zvočnikih od časa do časa res nevzdržno. Ne glede na vse so Caliban opravili svoje delo povsem korektno in pokazali, da so dober bend, ki pa ta večer pač ni imel sreče.


Ko so se na odru pojavili God Forbid je bila situacija v dvorani že precej drugačna. Že ob prvih taktih se je publika v prvih vrstah razvnela in kot je bilo videti ima ameriška peterica na Hrvaškem kar precej privržencev. Publiko je med skladbami podžigal še njihov temnopolti frontmen, ki je dvorano res spravil v gibanje. S svojim nestrinjanjem z Ameriškim predsednikom in njegovo politiko je seveda sprožil val navdušenja in norenje se je nadaljevalo ob zvokih skladb z njihovega najnovejšega albuma ‘Gone Forever’. Tudi oni kljub zakon nastopu in odlični komunikaciji s publiko niso zvneli kot jih poznamo iz njihovih studijskih izdelkov. Glavni problem je bil na žalost spet v ušesaparajočem glavnem vokalu, kar seveda ni zmotilo navdušenja občinstva nad njihovo kombinacijo metal cora in bolj tradicionalnih heavy metal zvokov.


Glede zvoka me je že resno zaskrbelo, kako za vraga se bodo potem slišali Machine Head. Ampak izgleda, da je bil problem v klasičnem razmerju med glavnim bendom in predskupinami. Moja skrb je bila totalno odveč, ko so po že standardnem intru iz ‘Exorcista’ užgali po inštrumentih. Zvok je bil dokaj čist in navit do konca, tako da smo doživeli Machine Head v vsej njihovi veličini. Pred nami je bil eden od trenutno najboljših metal bendov na svetu, ki me tudi petič ni razočaral. Robb Flynn je bil ta večer dobro razpoložen, saj je na noge spravil celo dvorano, ki je bila ob njihovem nastopu nabita do zadnjega kotička. Evforija se je prekinila le za hip, ko naj bi se kitarist Phill Demmel celo onesvestil na odru. Kar pa ne bi bilo nič nenavadnega, saj je od neznosne vročine dobesedno teklo od sten, zraka je pa že tako ali tako primanjkovalo. No, benda to seveda ni ustavilo, saj se je po zasluženi osvežitvi takoj vrnil na oder in predstava se je nadaljevala. Flynn je še enkrat dokazal, da je mojster komunikacije s publiko, ki mu je takorekoč jedla iz roke. Ob takem navdušenju in polni dvorani je imel tokrat ‘lahko’delo, saj mu je publika vračala vso energijo, ki jo je oddajal skupaj z bendom. In še več. Tudi izbor skladb pa je bil naravnost fantastičen, saj so odigrali vse svoje hite iz vseh petih albumov, od starejših »Old«, »Davidian«, »From This Day«, »Bulldozer«, »The Burning Red«, »Ten Ton Hammer«, pa do »Imperium«, »Descend The Shades Of Night«, »Days Turn Blue To Gray« ali »Left Unfinished« iz zadnjega »Through The Ashes Of Empires«. Za konec pa so postregli še s coverji skladb nekaterih drugih bendov, kar je bil nedvomno vrhunec večera. Poleg že pričakovane Metallice »Creeping Death«, so tokrat zaigrali še »The Trooper« od legendarnih Iron Maiden in pa seveda »Walk« od Pantere, in to ravno na dan, ko je bil v Ameriki na koncertu ustreljen njihov kitarist Dimebag Darrell. Seveda tega takrat še nismo vedeli. Tako so bili zaključni takti »Stairway To Heaven« na koncu prav tako naključni, pa vendar povsem na mestu.


Tekst: Bojan Bidovc


foto: Dark Angel, Nenad Malić

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.