FredyMilermania se nadaljuje!

fredy_miler_008

Kranj, 27.12.2004


Ne pomnim, da bi se že kdaj dogajalo kaj takega, kot se v tem trenutku. Fredy Miler podira rekorde, navdušuje, po drugi strani pa preseneča. Njegova popularnost je prišla praktično čez noč in sedaj ga vsi želijo videti, imeti, se ga dotakniti, se z njim slikati. Množice ljudi na njegovih koncertih, pod odrom navdušenje. To je to.


In dogajalo se je tudi v Kranju. Ko se je razvedelo, da pride, je nastala prava evforija. Vsi so hoteli na koncert. Tisti, ki se jim niti sanjalo ni, kdo ta model sploh je, so že bili označeni, češ, da so za časom. Pa Fredy je vendar 1A. Fredy je to. Fredy je…Fredy je…on je… nekaj posebnega!


Če me ne bi bilo tam, ne bi verjela, kaj lahko naredi en povprečen tip, z zanimivim naglasom, še bolj zanimivim videzom in najbolj zanimivim odrskim nastopom, kar sem jih kdaj videla. Vse v zvezi z njim gre za med, trenutno je prav zagotovo najbolj vroče ime na slovenski glasbeni sceni. In ker pravijo, da je železo treba kovati, dokler je vroče…se tega drži tudi on.


Čeprav težko razumem vso to norijo, sem se želela prepričati, kaj se sploh skriva v njem tako posebnega. In verjeli ali ne, na koncu večera sem to tudi ugotovila.


No, če že pišem o kranjskem koncertu, ki se je dogajal v Manani, je za povedati marsikaj. Poleg tega, da se je takoj, ko se nam je Fredy pridružil na odru, dvignila temperatura za kakšnih par stopinj Celzija. Seveda je naš Korošec začel z njegovim velikim hitom »Vedno si sanjala njega«, ki ga prav zagotovo vsi poznate. Množica brez izjeme je prepevala z njim. Ko pa nam je pokazal še elektro boogie (mimogrede, Fredy je bil 4. v Jugoslaviji v tem plesu!), je postalo zares vroče. Ok v redu. In že je nadaljeval. Z znanimi hrvaškimi in srbskimi uspešnicami. Potem je mednje vmešal še par svojih in to je bilo to. Ljudje so noreli, kričali, peli. Komaj verjameš svojim očem, če tega ne doživiš.


Ne dvomim v to in nikoli ne bom dvomila, da model JE car. Res. Ampak kvaliteta glasbe pa je daleč pod nivojem. Recimo da vam povem primer. Lane moje, katero sicer poje Željko Joksimović, je zapel le refren. Dobila sem občutek, da nekaterih besedil sploh ne zna, pa se vseeno odloča za to, da bo pesmi vključil v svoj repertoar. No, dogaja se tudi najboljšim. Ampak ko pa slišiš »Vedno si sanjala njega« na vsake tri komade (ali pa celo dva!), ti počasi postane zadosti. Čeprav je legendarna in ga je povzdignila iz neznanega med znane, vseeno nekje le mora biti meja. Ampak publika je še vedno norela. In na svoj račun so prav zagotovo prišli kompletno vsi kranjski metalci, ki jih je bilo kar precej.


Če sem prej pisala o kvaliteti petja (nekaj tehničnih težav in občasne odpovedi glasbe v ozadju raje ne bom omenjala), se lahko sedaj posvetim nečemu, kar me je pri Fredyu prepričalo. Njegova iskrenost. Ker sem ga imela priložnost pred nastopom slišati med intervjujem vam lahko zagotovim, da bi se glede tega po njem morali zgledovati vsi po vrsti. Ko poslušaš kar govori, dobiš občutek, da bi ti najraje povedal vse o svojem življenju, ustvarjanju, oboževalkah, vsem. Daje tako prisrčne izjave, da se jim enostavno moraš nasmejati. To je ta naš in vaš Fredy, ki uživa svojih »5 minut slave« (ki pa po njegovih besedah ne bo kratkotrajna, ampak dela na tem, da se bo na sceni obdržal), polni dvorane in zabava množice. Saj konec koncev je njegova glasba le narejena za množice in za žure.


Poleg tega, da Miler verjame v to, kar dela, je videti, da tudi na odru zelo uživa. Z oboževalci se rokuje, prepeva, se objema. Iz njega prav zares sije neka energija, ki bi si jo mnogi zadrgnjeni glasbeniki lahko le želeli. Morda je krivo to, da so ga med zvezde povzdignili ljudje in pri tem sam praktično ni naredil nič.


Ampak pri vsem tem »biznisu« me je pa vendarle nekaj pošteno zmotilo. Ponavadi se ljudje pritožujejo nad nesmislom slovenske glasbe, da kvaliteta ni za nikamor, da slovenski pevci nimajo pojma. Ampak kaj so potem točno tisti, ki imajo toliko za povedati, počeli na tem koncertu in zakaj so poplesavali in prepevali na Fredyevo glasbo, če pa po drugi strani kritizirajo Atomik Harmonik, kako zanič da so. To je popoln nesmisel.


Fredy Miler je zabavljač, njegova glasba ni kvalitetna, je pa zabavna. Prav zagotovo. Čeprav se mu nekateri smejijo, njegova popularnost le še narašča in narašča. In kot je povedal, ima že pripravljenih nekaj novih videospotov, s katerimi nas namerava presenetiti prav kmalu. Menda, da so mu bolj všeč od najbolj legendarnega »Vedno si sanjala njega«. In verjeli ali ne, na policah trgovin je že singel s to isto uspešnico, ampak ‘Fredy Miler nima popolnoma nič s CD-jem’. Tista ‘prava’, njegova plošča izide v začetku naslednjega leta.


Vse lepo in prav. Fredy je zvezda, Fredy je ‘the best’. Sprašujem pa se, do kam nas bo ta mania pripeljala? Bo zaradi njega kar naenkrat v Sloveniji cel kup wannabe Fredyev in bo našo sceno takšna zvrst glasbe še bolj preplavila, ali pa bo ostalo le pri njem?


No, vsekakor modela, ki mu je DJ njegov najstniški sin, ki svoj hit v enem koncertu zapoje več kot desetkrat, in ki tako verjame v to kar dela, še dolgo za njim ne bomo dočakali. Ker on kljub vsemu je car.


Več fotografij si lahko ogledate tukaj.


Nina Jenko


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.