Analena – Carbon Based

Analena - Carbon Based

Analena – Carbon Based

Moonlee Records, 2004


Končno smo dočakali! Drugi samostojni izdelek zagrebško-novogoriške naveze Analena, ki je zagotovo njihova najboljša studijska stvaritev do sedaj. Razlika je predvsem v brezhibni produkciji albuma. Glasba sama se v bistvu niti ni kaj dosti spreminjala in je še vedno žanrsko neopredeljiva. Običajne oznake v stilu »emo-core«  so že zdavnaj prerasli in so tukaj čisto nepotrebne. Seveda so vidne punk-rockerske korenine, kar pa za skupino sploh ni nobena omejitev, da se ne bi premaknili v kakšne bolj post-rock, noise ali celo pop vode. Tudi skladbe same so bolj dinamične kot kdarkoli prej, kar pa brez dvoma ne bi bilo mogoče brez enkratnega vokala njihove pevke Ane, ki se z neverjetno lahkotnostjo zliva z inštrumentalno strukturo pesmi v neločljivo celoto. Pa naj bo to nežno, melanholično in umirjeno petje ali pa njen značilno kričeč vokal. Definitivno lahko rečemo, da je njen vokal poleg spogledljivih melodij in množice razgaljenih emocij, kar nekakšen zaščitni znak skupine. Neverjetna koncertna kilometrina in dolgoletne izkušnje na sceni botrujejo tudi njihovi uigranosti na albumu in neomajnemu smislu za ritem in melodijo. Skladbe oddajajo takšno toplino in pozitivno energijo, da te lahko brez problema za vedno posrkajo vase. Pa tudi emocije, ki jih izražajo v tekstih so nadvse pristne, v kar smo se lahko prepričali tudi na njihovih koncertih, ki so vsakič posebno doživetje. Drugače so njihovi teksti kot vedno zelo osebni, zasanjani, po drugi strani pa delujejo tudi precej abstraktno, saj nam puščajo odprtih nešteto možnih interpretacij in razlag. Torej je odvisno od nas samih, kam nas bodo naše misli popeljale. Kakor je Ana enkrat že lepo povedala: »Nočemo sprožati neke revolucije, najprej mora revolucijo narediti narediti vsak sam pri sebi.«.
Kar nekaj izmed desetih skladb na tem albumu ima potencijal, da postanejo hiti. Že ob prvem poslušanjo ne moremo mimo udarnih »Work In Progress«, »Carbon Based Organisms« ali »Split Milk«, katerih melodije nam zavedno ustavijo v naših ušesih. Album pa zaključuje akustični inštrumental »Rainy Night In Warsaw«, kjer si pomagajo tudi z nekaterimi sampli, kar predstavlja skupino v dosedaj še nepoznani luči.
Vsekakor gre za odličen izdelek zrelega benda, ki nikakor ni počival na lovorikah, ampak je svojo glasbo popeljal na višji nivo, ji skozi leta dodajal vedno nove komponente in še vedno ostal prepoznaven. V teh prostorih daleč naokoli brez konkurence, čeprav kakšna primerjava s prekmurskimi Psycho-Path niti ne bi bila tako napačna, a bi bendu prej škodovala kot pa koristila. Kakorkoli že, s tem albumom njihov čas definitivno šele prihaja.


Tracklist:
01. Carbon Based Organisms
02. Dream Amplifiers
03. Work In Progress
04. Wiederholungszwang
05. Notturno
06. Split Milk
07. In Theory And Practice
08. From Automatic To Manual
09. Ropewalk
10. Rainy Night In Warsaw


www.analena.org
www.moonleerecords.com


Bojan Bidovc

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.