Tabu – Lun(LaGun

Tabu – Lun(LaGun

Tabu – Lun(LaGun

Lun(LaGun. Svet, v katerem je mogoče prav vse. Domišljijski, sanjski svet. Svet grehov, trenutkov, nemira, sreče, navdiha, težav, tišine, zgodb za jutri, deklet po imenu Amelie … in seveda tabujev. Lun(LaGun, čudovit sanjski svet, Lun(LaGun, (ne tako) čudovit album skupine Tabu.


Zgodba se začne daljnega leta 1998. Ko se zbere šest nedebudnih, ustvarjlanih mladeničev in mladenka. Ostalo je le še zgodovina. Uspeh s pesmijo On, debitanstski album Tabu, ki navduši Slovenijo. Uspehi se vrstijo kot po tekočem traku. Po zadnjem albumu Male nore ideje in DVD-ju o skupini napetost, pričakovanje naraščata. Kaj bodo pokazali zdaj?


Ko so zopet tu, nam obljubljajo fantastične stvari. Fantastičen spektakel, fantastične pesmi, fantastičen album. A vsi vemo, da je velika pričakovanja težko uresničiti, zadovoljiti. Tudi Tabujem (žal) povsem ne uspe …


Album sestavlja 12 pesmi. Povsem različnih. Od tistih bolj energičnih in pozitivnih, ki so za Tabu tako značilne, pa do tistih bolj umirjenih. A vseeno kakšne melanholije, obupa, žalosti ni zaslediti. Tabuji vedno poudarjajo pozitiven odnos do življenja. Nasmehe, veselje, iskrice v očeh.


Prvi singel je že vsem dobro poznani Greh. Ki je verjetno ena boljših pesmi na albumu. Ker je nabita z energijo. Pozitivno, seveda. Ima udaren refren in je tako tipično »tabujevska«. Perspektivna uspešnica je tudi V soju luči, ki so jo odlično sprejeli tudi poslušalci, oboževalci skupine. Na domači strani skupine (www.lunlagun.com) so naredili anketo o komadu, za katerega bi poslušalci/gledalci najraje videli videospot. Največ glasov je dobil prav omenjeni komad. Pesem o pohlepu, blišču, pasteh zvezdniškega življenja, denarju …


Že prej sem omenila balade. Tabuji so z njimi začeli glasbeno pot (On), osvojili lestvice (Dobra vila) in nam pokazali še svojo drugo stran. Zdaj se vsem uspešnim baladam kot sta Telegram, Angel pridružujeta še Tiha in Zgodba za jutri.


Črna pika? Amelie … prenasičenost stilov, ki Tabujem – resnici na ljubo – ne pašejo najbolje (reggae, latino). Besedilo brez kakšnega silnega sporočila in žensko ime, ki nima kakšne logične povezave s pesmijo. Mogoče pa je vse preveč domišljijsko in sanjsko ter zato meni nedoumljivo?


Velik plus pa oblikovanju. Ekscentričnemu, nenavadnemu, sanjskemu. Zanimivo in vredno omembe, pohvale!


To je sanjski svet skupine Tabu. A vemo, da njihova domišljija lahko preseže to, kar so pokazali na aktualnem albumu. Da gredo lahko dlje in pometejo s tabuji. Da ne reproducirajo že znanega, pokazanega. Da so taki kot njihov ovitek – polni življenja, drugačni, čudoviti … in sanjski.


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.