Magnet 2004: Kravji bal

magnet04_005_magnifico

Škofja Loka / 29. 10. 2004


Oktober in november je čas brucovanj, ki si sledijo eno za drugim. Tokrat so za tovrstno dogajanje poskrbeli tudi v Klubu škofjeloških študentov, in  so v okviru prireditve Magnet, ki se bo po novem odvijala vsako jesen in pomlad, organizirali »Kravji bal«.


In res – ko smo prišli na kraj dogajanja – so dvorano Poden že zasedale »simentalke«, ki so plesale v ritmu prvih nastopajočih, skupine La familia. Poleg plesočih »krav«, pa je na tleh pred odrom sedelo le nekaj deset ljudi. Vendar presenetljivo se je večina prej sedečih hitro pobrala in se pridružila kravjemu balu, kajti La familia so s svojimi živahnimi ritmi kar vabili k plesu, njihov energičen nastop pa je na noge spravil še tisto malo številčno publiko. Škoda le, ker je bil zvok zabrisan in doneč (zaradi akustičnosti prazne dvorane), kar je kvarilo splošni vtis. Sicer pa fantje La familie predstavljajo pravo osvežitev na slovenski glasbeni sceni. Zanimivi so predvsem zaradi kombinacij ska-reggae-hiphop-latino in drugih ritmov, ter zaradi vokalov, petih in rapanih španščini. Vsekakor je bil koncert La familie vreden ogleda in komaj čakam naslednjega, morda boljše ozvočenega ter v primernejšem ambientu.


Drugi so se nam predstavili D-fact. Stanje v dvorani iz vidika številčnosti se je že počasi izboljševalo, a obratno je padala energija. Nastop sport metalcev ni bil prepričljiv. Vem, da znajo pokazati več in da so sposobni spraviti dvorano v zrak, vendar to jim tokrat ni uspelo. Nastop je bil sicer soliden, vendar se med publiko in člani banda ni formirala tista vzajemna energija, ki je ključnega pomena za nek dober nastop.


Ko je prišel čas za zvezde večera, je bila dvorana že relativno polna – koncentracija ljudi v zadnjem delu dvorane je bila sicer majhna (če odštejemo šanke in mesto za nakup bonov), proti odru pa so se začeli pomikati žura in dobre glasbe željni poslušalci. Energija se je dvignila in dvorana je začela poplesavati v ritmu večinoma starejših hitov Magnifica, kot tudi na nekaj bolj ali manj znanih komadov iz njegovega novega CD-ja (Export – Import). Magnificov koncert je bil odličen, saj je bil nabit s pozitivno energijo, poln dobre glasbe in odlično izveden, kar je posledica izvrstne ekipe glasbenikov, ki jo ima Magnifico za sabo. Naj omenim, da se je njegov spremljevalni band Turbolentza nedavno povečal še za enega člana, mehičana Antonia Zamorasa – Bonga na perkašnih (sicer bobnar pri skupini La familia), ki je svojim plesom, šarmiranjem in spodbujanjem publike, znal poskrbeti za vzdušje na in pod odrom. Še vedno pa je problem predstavljal slab zvok.


Za konec so nam organizatorji namenili – še vedno iste kot pred dvajsetimi leti, a malo starejše – Šank Rock. Le-ti so svoje zveste oboževalce navdušili s spektrom starih hitov, ostale poslušalce pa so bolj ali manj pustili ravnodušne.  Sicer je bil koncert odigran korektno, vendar nam kot ponavadi niso ponudili nič novega, razen obilico tehničnih težav, za katere verjamem – niso bile njihova krivda. Mislim da je njihova odločitev, da se po novem letu umaknejo in posvetijo drugim zadevam, edina prava, ker roko na srce – fantje so ostali v preteklosti.


Konec koncev je bila prireditev prava poživitev gorenjskega, oziroma škofjeloškega dogajanja, in lahko res upamo, da bo postala tradicionalna. Žal je splošni vtis ves čas kvaril slab zvok, ampak glede na to, da se na napakah učimo, verjamem, da bo na naslednjič tudi to že urejeno. Se vidimo spomladi!


Ana Saje


foto: Aleš Serajnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.