Leeloojamais: NeXtasy

Leeloojamais: NeXtasy

Leeloojamais: NeXtasy

Pred dobrim tednom je založba Dallas Records poskrbela za osvežitev na slovenski albumski sceni, saj nam je začela v nakup ponujati novi album skupine Leeloojamais. Čeprav so zaradi naglega vzpona prepoznavnosti in priljubljenosti skupine nekateri prepričani, da je NeXtasy njihov prvenec, se seveda motijo. Njihov prvi album Pod vplivom smo lahko poslušali že pred več kot dvema letoma, res pa je, da na njem niso postregli s tako uspešnico, kot je MTV-jevska Ne zameri me.


NeXtasy nas pričakuje z dvanajstimi avtorskimi skladbami. Vsa besedila in glasbo so torej ustvarili člani skupine sami, in sicer pevka Lara Šiljevinac, saksofonist Lovro Ravbar, klaviaturist Rok Lopatič, basist Matej Hotko in bobnar Ivo Rimc. Pri tem je potrebno poudariti, da so omenjene vloge v skupini le njihove osrednje (tako Lovro kot Ivo se npr. spogledujeta tudi s funkcijo back vokalov) in da sta pri nastajanju slavne Ne zameri mi ter skladbe Povej mi pomagala tudi prijatelja iz Amsterdama – producent John Keys in raparka Sage. Skoraj vse pesmi se ponašajo s slovenskimi besedili in naslovi, kar je pohvalno, saj se slovenščina v nadebudnih glasbenih krogih ob misli na uspeh pojavlja prej kot izjema in ne pravilo. Čeprav velike globine ali širine v verzih ne gre iskati, so pesmi tudi z vsebinskega vidika zelo poslušljive.


In glasba? Vkalupljanje v neko posamezno zvrst običajno tako ali tako ni ne primerno ne izvedljivo, če pa prisluhnemo avtorjem, pravijo svojemu ustvarjanju progressive rhythm’n’blues. Marsikdo (z mano vred) v njihovi glasbi prepoznava tudi mešanico funk, soul in groove prvin, ne moremo pa niti mimo popa in rapa. In prav ti raparski vložki so tisti, ki bi jih jaz v pesmih Leeloojamais z veseljem in z lahkoto pogrešala, trenutna glasbena industrija pa verjetno težje ali sploh ne. Kljub mojim pomislekom je namreč tudi (oz. ravno) sodelovanje raparja Lord Lefty-a verjetno pomembno pripomoglo k uspehu skladbe Ne zameri mi in k njeni uvrstitvi na program MTV-ja. Če se kaj podobnega obeta tudi skladbi Povej mi, pri kateri sodeluje že omenjena Sage, in/ali pa skladbi Morje, na kateri lahko slišimo tudi prispevek slovenskega predstavnika te smeri 6pack Čukurja, bomo še videli. Že zaradi besedila bolj navijam za prvo kot za drugo.


Sicer pa sta moja favorita (poleg samoumevnega hita) skladba Ljubavi s svojim plesnim, funky slogom in Briga me s pestro instrumentalno podlago, ki malo spominja na utrinke iz kakšnega jam sessiona. Zanimivo je, da je v teh dveh skladbah, in ravno tako v vseh ostalih (razen v 1950), zelo prepoznavna tudi kitara, ki pa sicer ni sestaven oz.stalni del njihove zasedbe. ”Brezkitarska” skladba 1950 pa je izstopajoča tudi zaradi svojega nerazumljivega besedila (šlo naj bi za izgovorjavo besed v obrnjenem vrstnem redu), po pripovedovanju pa je nastala skoraj spontano, med preigravanjem.


Zanimivosti kakršne jih vidim sama, bi lahko pripisala še vsem ostalim skladbam, a mislim, da album take popotnice ne potrebuje. Primeren tako za podžiganje plesnih strasti kot za prepevanje v avtu bo prepričal sam.


Alenka Tančič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.