Laibach i(s)(t) Laibach

laibach04_001

Uvertura. Kratek izlet v neke vrste Kubrickovski svet in strpno pričakovanje okupacije odra. Zavzetje odra. Let the healing/beating begin.

Celjski Plesni forum je gostil den Stolz slovenske glasbene srenje, ki je s koncertom vnovič poudaril izid dvojnega cd-ja Anthems. Da je šlo za pravi pravcati klubski koncert, potrdi dejstvo, da se je zbralo približno 130 ljudi, pri čemer je bil klub praktično poln. V bistvu je neumestno uporabiti besedo koncert za opis tega avdio-vizualnega performansa, ki ni bil ob vstopnini 5000 SIT dostopen prav vsem.


Laibach gotovo sodijo med tiste posameznike, ki postavljajo merila za kakovost nastopa v živo. Pri tem ni mišljena le kakovost zvoka, ampak ves spekter (gledališke) predstave, ki spremlja glasbo. Film, ki med performansom intrigira ozadje odra z različnimi utrinki, pa naj bo to Tarantino ali brata Wachowski, vnaša v dogodek tehtnost tiste vrste, ki človeku oteži sprejemanje in dojemanje dogodka, kar je verjetno tudi njegov namen. Šele ko človekov RAM postane preobremenjen, lahko dejansko vsrka die Laibach Nachricht, ki si jo vsakdo po svoje razlaga. Če je človek po Laibach performansu naspidiran in happy-go-lucky razpoložen, je nekaj narobe. Vseh informacij, s katerimi te nenehno obstreljujejo, ne moreš predelati. Lahko si le zbegan in prijetno obremenjen. Zato se mi je zdel izumetničen mlad par, ki je ob ritmih poskakoval, kakor da je na Polka Abendu, neprimeren. Imel sem občutek, da nista ‘navezala stika’, od tod nepristnost.


Laibach dominirajo s svojim občinstvom, ki v tisti uri in pol podleže Stockholmskemu sindromu. Sami preko demonskega vokala povedo: We are not here to please you… In kaj hočeš več od tega? Občinstvo je kot žena, ki se nenehno vrača k možu pretepaču, ker ga ljubi. Ve, da boli… a kaj, ko paše. In ta giftige Liebe se konča tako, da te ljubljeni pretepač vrže iz hiše, kajti das Spiel ist aus, zato raus… In tudi ta čustveni sado mazo nam ugaja.


 Dragan Milosavljević


foto: Aleš Serajnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.