Joss Stone – Mind, Body & Soul

Joss Stone - Mind, Body & Soul

Joss Stone – Mind, Body & Soul

Založba: EMI Music, 2004


Tri velike prednosti Joss Stone so:


– še vedno je smrklja


– je dober soul glas


– ima zanimivo produkcijo.


Kombinacija teh prednosti in dodatek še drugih pozitivnih lastnosti pa je naravnost ubijalska in je Joss Stone pripeljala kam drugam kot na prva mesta lestvic popularne glasbe.


Pravo Joss Stone, tako kot jo poznamo, naredi produkcija. Izbira inštrumentov in samplov ter postavitev vokalov, ki se obrača k soul koreninam, rock soulu šestdesetih in funku sedemdesetih, izpostavijo njen značilni glas, predvsem pa njeno glasbo naredijo drugačno od ostale proti hip-hopu usmerjene soul ponudbe na trenutnem pop nebu.V drugačni glasbeni obleki bi bila Joss Stone še vedno odlična pevka, vendar gotovo manj opazna.


Joss Stone ima krasen ravno prav grob glas za doživeto interpretacijo. Pri pisanju pesmi, v katerih sicer ni nič revolucionarnega, vendar so zanimive in dodelane, je tokrat tudi sama sodelovala, besedila so zvrsti primerna – ljubezenska kakopak, njihova struktura pušča prostor, da se Joss glasovno in interpretativno izkaže. Pesmi so ji »pisane na kožo« zato v primerjavi z drugimi pevkami, ki so na začetku svoje glasbene kariere, zveni manj klišejsko in zato bolj prepričljivo.


Prav starost pa je glavni adut Joss Stone: vse, kar je do sedaj pokazala, tako na področju petja kot avtorstva, je še toliko bolj »hudò« zaradi njenih mladih let. Že zdaj zveni kot ženska, ki je doživela marskaj, kakšna bo, ko bo za njo več življenjskih izkušenj, med njimi tudi kaka trpka, če bo njena interpretacija še bolj doživeta in izpovedna. Prav gotovo jo čaka še lepa glasbena prihodnost, ki je ne bo uničil tudi kak izlet v drugačne glasbene vode, glede na svojo mladost si lahko privošči tudi kak zgrešen korak. Da le ne bi preveč zašla kot kaka Mariah Carrey…


Mind, Body & Soul je presežek v trenutni soul ponudbi. Poleg zgoraj navedenih prednosti so  njegova glavna odlika dobre pesmi. V celoti je album zanimiv, saj se pesmi med seboj stilsko dovolj razlikujejo, čeprav prevladujejo bolj umirjene balade, da poslušalca vsaka nova pritegne. Prilagojena so predvsem tematiki posameznih besedil – baladna Right to be wrong, disco-funky You Had Me, dub-reaggae Less is More. Tematika besedil se sprehaja od srečnih zaljubljenosti, manj srečnih spoznanj, da zveza ne funkcionira več, prepričanja, da lahko ljubezen vse premaga, do problema, kako mu povedati, da te zveza duši…, besedila sama pa se dovolj izogibajo klišejem, da jim z veseljem prisluhnemo.


Aleša&Maša

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.