Zaklonišče prepeva – Sellam Alejkum

Zaklonišče prepeva - Sellam Alejkum

Zaklonišče prepeva – Sellam Alejkum

Menart records, 2004.


Sellam Alejkum. Napovedan je bil za 11. september. Ampak pravi datum bi bil prav gotovo 1. maj 2004. Alič in kompanija so tokrat naredili najboljši plošček doslej. Za različne okuse oz. kakor pravi v Kako zavoleh šansone široka rokerska je duša.. Levji delež je znova prispevalo bratsko Pušenje (Kurtović, Bleka, Urlić).


Nesebično se poklonijo velikim mojstrom Ramoneom v In memoriam, a je najbolj udaren prav gotovo naslovni komad Sellam Alejkum, v uvodu podkrepljen s političnim nagovorom največjega borca za pravice Maribora in Slovenije, zadnje čase pa tudi velike televizijske zvezde Dušana Vaupotiča – Duleta. Zaklonišče so mimogrede znali vedno dobro vnovčiti karizmatične tv face (Aleš Rod!). Da ne omenjam Eve Irgl, nove poslanke, ki pa zdaj sedi na drugi (politični) strani.


Kot gost se v Život je trka pojavi primorec Slavko Ivančič, ki mu srbo-hrvaščina kljub temu, da za sebe pravi, da je Hrvat, ravno ne leži. Po dolgem času pa se poleg Laibachovsko nemškega v Sellam Alajkumu Alič preizkusi tudi v imperialističnem jeziku in ska podlagi (Jimi Spliff Story).


Nočni reggae bi lahko šel na slovensko popevko, če bi bil napisan v slovenskem jeziku. No, to pa Aliču itak nonstop očitajo. Posrečen je sam cover, na katerem družbo ‘teroristov’ s križem v roki preganja naš, zdaj že nekdanji metropolit Franci. Kateremu pa so se ‘Zakloniščniki’ poklonili že na prvem cedeju.


Allah Ekbar!


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.