Melodrom – Melodrom

Melodrom - Melodrom

Melodrom – Melodrom

Založba: Nika, 2004


Skupina Melodrom je nastala leta 1999 in do danes je njena sestava ostala nespremenjena. Začeli so z ustvarjanjem filmske in gledališke glasbe, leta 2000 so v KifKifu posneli soundtrack za film, ki ni nikoli ugledal platen. Leta 2001 so začeli snemati demo posnetke in s tem pripravljati pričujoči prvenec. Med njimi je bil tudi September, ki je tako na prvi plošči najstarejša skladba. Ob sodelovanju na Klubskem maratonu Radia Študent v letu 2002 so prekrižarili slovensko klubsko sceno. Vseskozi pa so ustvarjali glasbo za gledališke, plesne in modne predstave.


Snemanje plošče so sicer zaključili že leta 2003 in posneli tudi videospot za Prenzlauer allee, potem pa kar nekaj časa iskali založbo. Ko so podpisali pogodbo z založbo Nika records d.o.o., so se odločili za profesionalnejšo obdelavo posnetkov in prepesnili nekatera angleška besedila v slovenščino.


Na plošči Melodrom je 10 avtorskih skladb, 11. pa je remiks prve pesmi La Ville. »Originalna« verzija je v francoščini, remiks pa je prepesnjen v slovenščino, na inštrumentih pa je opazno sodelovanje Tria Godalika. Večina ostalih besedil je v slovenščini, nekaj pa je angleških. Besedila so zelo poetična, včasih, skupaj z umirjeno glasbo, spominjajo na francoske šansone. Bolj kot da bi skoznje pripovedovali zgodbo, gre za ustvarjanje atmosfere, občutij. Tako ali drugače pa vsa govorijo o najbolj opevanem čustvu – ljubezni.


Tudi glasba poskrbi predvsem za posebno atmosfero, ki spominja na melanholične jeseni, na meglena evropska velemesta, je hkrati v preteklosti in sodobnosti, in je intimna. Melodromu je uspelo ustvariti brezčasno glasbo, ki bo čez 20 let enako aktualna kot danes. Produkcija se poslužuje tako inštrumentov kot elektronike, kar ustvarja slušno bogate in zanimive skladbe, vse bolj umirjene, vsaka s svojo zgodbo. Tudi če besedilom ne prisluhnemo, že glasba zadostuje, da prikliče podobe pred oči. Tudi ritem doda glasbi svoje, včasih je prav neverjetno težak in že sam ustvarja melanholijo. Nezgrešljivi del Melodroma je Minin lep, čist vokal, večinoma umirjen, zna pa biti ekspresiven in erotičen.


Čeprav glasba Melodroma ni prikupna in lahka, ima vse odlike dobre pop glasbe – izrazite melodije, ki gredo v uho, je izredno poslušljiva in prijetna, tudi po večkratnem poslušanju ostane zanimiva. Vplivi, ki jih v glasbi lahko opazimo, so precej raznoliki, tako na primer Duet zvočno spominja na elektropop osemdesetih, September pa je večen pop komad očiščen vsega balasta. V glasbi je včasih čutiti vpliv skupin kot so Portishead, Bast in Psycho-Path, včasih prav neverjetno spominjajo na Miss.Bee, ki so pravzaprav tudi edina slovenska skupina, s katero bi jih morda primerjali.


Aleša & Maša     

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.