Kocka: ‘Vsak ima pravico, da pove svoje’

foto: Jaka Vinšek

foto: Jaka Vinšek

O kom se govori in piše? Kdo dviguje največ prahu na slovenski hip hop sceni? Kdo je najbolj kritiziran? In hkrati najbolj oboževan …


Ja, to smo mi, Kocka 6 plati,
Glej me, ko zaprte mam oči,
Si lahko predstavljaš sliko?
Gin v roki, kriminalne misli!
Zmer odloča kocka, kdo kšno stvar dobi


Kocka. Šesterica mladih raperjev. Nadebudnih, polnih energije in entuziazma. Do hip hopa, seveda. Zep, Chorchyp, Koff, Big Kay, Peternelly in Sharks so dokazali. Dokazali, da se da. Da se da z voljo, vzrajnostjo in »bojom« – kot pravijo sami – premikati gore, podirati stereotipe, uspeti. Njim je uspelo. Uspešen album, koncerti širom po Sloveniji, dva odlična spota, medijska odmevnost. In glasba, hip hop. Ta je za njih vedno na prvem mestu.


Na male zaslone prihaja nov videospot. Še boljši, še bolj profesionalen, še bolj razburljiv kot prvi. In javna predstavitev le-tega v Globalu, 6. oktobra. Kocka ne počiva …


KOCKA ZNOVA BURI DUHOVE  


Posneli ste videospot, ki bo verjetno naletel na zelo buren odziv. Gre namreč za napad na hip hop sceno. Nam lahko na kratko poveste, kaj se dogaja.


Sharks: Gre za to, da nas nekateri vedno držijo nazaj, nas hočejo zadržati … zaradi takšnih in drugačnih razlogov. Ampak jim ne uspe, ker se vedno borimo naprej. In spot je nekakšna prispodoba za to, da se bomo vedno borili, delali tisto v kar verjamemo in tudi tisti, ki nas želijo držati nazaj, bodo kmalu “kratko potegnili”.


Pa bolj konkretno? Rdeča nit spota?


Sharks: Rdeča nit je časopis. Tisti, ki bodo pozorno gledali in vejo nekaj o hip hopu bodo takoj povezali, za kaj gre. Ostanimo še malo skrivnostni.


OK, če se vrnemo k vašim začetkom. Večina je za vas prvič slišala, ko ste naredili komad za bepopovca Nejca (R.I.P. Nejc) … pesem je takoj postala hit, vam pa so očitali, da izkoriščate smrt za svoj uspeh.


Chorchyp: Komad za Nejca je bil narejen predvsem s strani Peternellyja. On se je poznal z njim že od Popstarsa naprej, bila sta zelo dobra kolega in kdor misli, da je to izkoriščanje smrti, se krepko moti. Ves denar, ki smo ga dobili od komada, je Klemen namenil žrtvam na cestah in Nejčevi družini. Tu ni nobenega izkoriščanja!


ENOTNOST HIP HOP SCENE


Vedno pravite, da mora biti scena enotna. Da so enotnost, povezanost, složnost ključ. Ampak še vseeno se tudi vi večkrat lotevate Jizaha&co (npr. v že prej omenjenem spotu)…


Koff: Nismo imeli namena nikogar »drkat«. Smo za to, da držimo skupaj, ker bomo lahko samo tako več iztržili. Bomo boljši kolegi, bo več koncertov, več vsega. Če pa nas nekdo drka, pa tudi ne bomo samo poslušali, ampak bomo vrnili nazaj.


Sharks: Ni zdaj tako, da mi napadamo hip hop sceno kot tako. Tisti, ki delajo, ki so nekaj naredili, so bili zagotovo že kdaj – tako ali drugače – zapostavljeni in se borijo za svoje. Ti pa, ki nas kritizirajo, so v neki meri povezani s hip hop sceno, niso pa bistven del nje. Ne delajo hip hopa. So samo ljudje, ki  služijo na račun rapa, ampak ga ne delajo. Tudi spot ni napad na hip hop sceno, ampak na tiste, ki so okoli. 


Pravite, da podpirate vse raperje. Potem hodite tudi po njihovih koncertih? Na katerem koncertu ste bili nazadnje?


Chorchyp: Uf, kje smo bili nazadnje? Zadnje je bolj malo časa za obiskovanje koncertov. Eni delajo, drugi imajo šolo … če je čas, pa z veseljem obiščemo kakšen dober koncert. Z ostalimi raperji pa se tako ali tako srečujemo na skupnih koncertih, na festivalih …


Pa bi šli na Trkajev koncert?


Chorchyp: Ja, zakaj pa ne? Valjda


Kaj pa – bi se upali pomeriti z njim v freestylu?


Chorchyp: Mislim, da je Trkaj v tem najboljši v Sloveniji. Pomeril bi se, če bi bil prepričan, da znam nekaj povedat. Nisem pa ravno dober freestyler.


A ni tako, da bi morala biti improvizacija za vsakega raperja kot abeceda ali poštevanka?


Chorchyp: Ja, je ena od veščin hip hopa. Ampak meni se gre bolj za to, kaj pišem, kaj imam folku povedati, a veš. Meni gre bolj za to, da znam ljudem razložiti, kaj se dogaja, izraziti svoj pogled na neko stvar. Ni mi zdaj važno, da bom tam nekaj »odfreestylov«.


Če vam dam zdaj eno temo, naslov, bi lahko nekaj zimprovizirali?


Chorchyp: Lahko bi, seveda. Samo ne bi bilo pa tako dobro kot od Trkaja. On je to res »nadrkal«, če bi jaz to »drkal« nekaj časa, sem prepričan, da bi znal tako kot on.


A za hec poskusimo?


Vsi: Neee


Chorchyp: Počakaj, da »nadrkamo«.


HIP HOP (JE) KUHNA


Predstavljajte si, da ste glavni pri Rap Niki in pripravljate Hip hop kuh’no. Čigave glasove in rimarije bi slišali na albumu?


Sharks: Če je že v naslovu HIP HOP, potem pomeni, da bi dali VSE raperje. Tudi Norce (Sami norci, op. P.S.), Plan B, 6Packa, Murata in Josa pa tele – Kocko, a kaj so že. (smeh) Vse bi dali. Zakaj bi koga spustili?! Če je to hip hop scena, mora biti zajeto vse. Če je to dober hip hop, če je to – po naših merilih – slab hip hop … Vsak ima pravico, da pove svoje. Zakaj komu ne bi dali te možnosti? Pa saj nima vsak enakega hip hopa. Vsak ima svoj film. Ne rečem – tisti, ki so bili izbrani, so bili hudi. Vsi so bili hudi. Ampak manjkali s(m)o tisti, ki bi se lahko predstavili, pa se niso mogli. Ogromno je grup, ki delajo, se trudijo.


Chorchyp: Kdo je tukaj glavni, da bo govoril, kaj je pravi hip hop? A je to Jizah? Kaj je on, stari? Kakšni so kriteriji za hip hop? Kaj je on? Mene ne briga, kaj on pravi. Če njemu paše govorit o teh kozarcih tukaj, naj. Glavno je, da se dela hip hop. Glavno, da se scena razvija, da se dela. Naj ima vsak svoj stil, zakaj pa ne? Če bi vsi furali samo en »gangsta« hip hop ali pa samo party hip hop, se ne bi nič razvijali!


Sharks: Škoda je omejevati. Naj dela vsak, kar mu paše.


Berete hip hop forum?


Sharks: Že dve, tri leta ne. Smo ga, vsaj jaz sem ga. Sem se malo nasmejal. Ker sem prebral o sebi stvari, ki jih še sam nisem vedel. Eni nas hočejo držat nazaj, kot sem že rekel.


Glede na to, da imate še zmeraj ogromno oboževalcev, ki se na vaše koncerte vozijo celo z avtobusom, jim očitno ne uspeva najbolje.


Chorchyp: Itak! Še najmanj pa to uspeva enemu zafrustriranemu petindvajsetletniku, ki cele dni presedi pred računalnikom, se krega s štirinajstletniki, v življenju še ni bil pri frizerju ali pod tušom, potem pa jebi ga. Jaz mu en morem pomagat! Če je pa res tako! (verjetno ni potrebno posebej omenjati, komu so bile namenjene te ostre besede, op.)


POLITIKA JE TRAPARIJA


Point hip hop muzike je v sporočilu. Zato je sploh nastal – da so z njim izpovedovali svojo nezadovoljstvo, težave, kritizirali družbo, politiko. Tudi vi se dotikate delikatnih tem. Če hočeš kritizirati družbo, politiko, državo ipd. moraš spremljati aktualne dogodke, biti razgledan … Se imate za razgledane, pametne?


Koff: Ja. O čemer govorimo, vemo dovolj. Ne bi govoril, pisal nečesa, o čemer ne bi vedel ničesar.


V svojih komadih pojete tudi o politiki. Potem jo spremljate?


Koff: V bistvu jo. Ampak nismo vsi enaki. Eni so bolj za nekaj, drugi spet za nekaj drugega. Nismo vsi za politiko. Ampak vse motijo približno iste stvari, isti problemi. Samo eden omeni to, drugi to, tretji to …


Boste šli na volitve?


Vsi: Ne!


Zakaj pa ne?


Chorchyp: Ker je to ena velika traparija. Katerega koli boš volil, bo ista pizdarija. Vsi obljubljajo, a nič ne naredijo.


Kaj pa bi vi obljubili v svoji predvolilni kampanji, če bi na volitvah sodelovali kot kandidati?


Sharks: Mi bi bili predsedniški kandidati za hip hop.


Chorchyp: Pa za stadion bi se zavzeli. Pomoje bi bilo to prvo. Da se Dragonsi malo umirijo. Pa kakšno džamijo bi bilo fino zgraditi. Tretje pa …


Sharks: … več koncertov v Sloveniji. Ja, to ja. Osredotočili bi se bolj na mlade, ne na stare. V končni fazi pa tako ali tako dvomim, da bi šel kdo od nas v politiko. Pa ne zato, ker nismo razgledani, ampak ker je – kot je rekel že Chorchyp – to ena velika kurbarija.


Potem se ne bi nastopali v politični kampanji kakšne stranke kot na primer to počnejo Kreslin (LDS), Predin (SMS) …


Chorchyp: Glej, če bi delala res za mlade, bi jo podprl. Ampak nikoli se ne bi pridružil politični stranki, ker se gre tukaj samo za keš.


Tudi, če bi vam ponudili ogromno denarja? Toliko, da bi lahko posneli še dva tako huda spota, kot ju imate zdaj.


Chorchyp: Ne! Ni denarja, ki bi nas kupil. Raje imamo tisto resnično stvar, ki nam veliko pomeni kot pa keš, stari. Že tako ali tako smo vedno brez njega, tako da – boli me kurac.


Hip hop uporablam, da u politiko vas zvablam,
Svobodo govora izrablam, da probleme upodablam


V BESEDI(LIH) JE MOČ


Dovolj o politiki. Še ena vroča tema – vaša besedila. Besedila sestavljate skupaj, enotno. Da funkcionirate ubrano, skladno, morate imeti podobne poglede na neko stvar. Kdaj pride do konfliktov pri sestavljanju komadov? Koff, ali kdaj rečeš Sharksu na primer: »Ej stari, tole je bilo pa čisto mimo«?


Koff: Glede tega res nismo imeli problemov. Mi določimo eno temo, damo en naslov. Recimo Beli pigment, črno srce. In potem vsak nekaj napiše. Vedno se strinjamo s tistim, kar je napisal nekdo drug. Mogoče naredimo kakšne manjše popravke …


Ker si ravno omenil Beli pigment, črno srce. V tem komadu med drugim odrepaš tudi Sramujem se, da pripadnik bele sem rase. Ni imel noben ugovora na to? Se res sramujete?


Koff: To moraš gledati tako – sramujem se, da sem član rase, ki je naredila veliko pizdarijo črncem. Če bi živel v tistem času, bi verjetno mislil drugače. Ker takrat so imeli vsi oprane možgane, niso vedeli za kaj gre, niso bili razgledani. Ne moreš tega stavka vzeti dobesedno, moraš gledati širše …


Včeraj sem gledala Videospotnice, tema oddaje je bil primitivizem v glasbi. Pa me zanima, kaj je za vas primitivna glasba?


Sharks: Kaj pa vem. Vsak ima svoj film, ne morem zdaj reči, kdo je primitiven in kdo ni. Vsak ima drugačen pogled na določene stvari. Težko je obsojati On je primitiven, on ni. Nekaterim se zdi primitivno to, kar delamo mi.


Zato sem vam tudi zastavila to vprašanje …


Sharks: So nam očitali, kakšen odnos imamo do žensk in ne vem kaj. Ampak noben ni kapiral, da je to zajebancija. Takšen odnos kot ga imamo mi – zajebancija – tak odnos ima mogoče tudi kdo drug, ki se nam mogoče zdi primitiven.


Atomik harmonik, Yo-Zo … je to primitivno?


Sharks: Ja ne, zakaj? To je njihov stil. Naj delajo, kar hočejo. Najlažje je vedno kritizirati, nekoga obsojati – on je primitiven, on je zanič, on je ne vem kaj še. Vsak dela, kar mu sede. Če so oni v tem nekaj videli, prav. Pa kaj. Za enega bodo primitivni, enim bodo kul, enim bodo v kurcu. Tako je.


Chorchyp: Nikoli ne moreš biti vsem všeč ali pa vsem kul.


So vaša besedila avtobiografska?


Sharks: Ja, ponavadi so. Razen, če je zajebancija ali kaj podobnega. Saj povemo v vsakem komadu. Če je zajebancija, se res zajebavamo, če hočemo biti resni, smo resni. Zmeraj opisujemo tisto, kar vidimo, čutimo. V bistvu je res tako preprosto – kar vidimo, opišemo.


Ste potem najhujši tipi z najhujšimi bejbami, ki prežurajo vse dni in noči?


Sharks: Saj nismo nikoli rekli, da imamo veliko bejb … no, lahko pa si vsak predstavlja, da jim imamo veliko. Nismo pa rekli, da jih imamo.


Koff: Nismo pa rekli, da jih nimamo.  


Vemo, da ima glasba veliko vlogo pri vzgoji otrok. In med mladino je hip hop blazno priljubljen. Kako bi reagirali, če bi bil najljubši komad vašega otroka na primer Sexologija? Bi jo non stop repal, znal na pamet …


Chorchyp: (smeh) Pa saj to se dogaja! 


Koff: Hvala bogu! Bolje seksat, kakor streljat se. Bolje, da nas je več, kakor pa manj. Hvala bogu! Gremo seksat … kot zajci.


Sharks: Ravno prej smo se pogovarjali, da bi naredili en tak poučen CD. Za mlade. Da bi ga vsi starši kupili svojim mulcem. Taka šolska varianta. Prvi komad bi bil matematika, drugi fizika, tretji slovenščina …


Chorchyp: …četrti špricanje!


Sharks: A veš, koliko bi se folk naučil iz tega. Vsi bi to poslušali.


DENAR, SVETA VLADAR


V besedilih večkrat omenjate, kako težko je izdati plato, zbrati denar. V razmeroma kratkem času pa ste posneli kar dva spota. Ki sta kvalitetna, ne kakšna poceni, »cheap« varianta.


Koff: Tukaj gre zahvala menedžerju, ki je uspel zbrati toliko prostovoljcev, sponzorjev,  ki so nam pomagali na tak ali drugačen način. Če je bi bil pri prvem spotu proračun malo dražji, potem drugi spot ne more biti slabši, cenejši. Ker potem bi rekli: »Vse so dali za prvi spot, zdaj so pa v fuki.« V drugega smo vložili veliko, ampak se je splačalo. Ker je spot res dober. Je pa v Sloveniji težko, ker denarja ne dobiš kar tako. Zato se mi poskušamo znajti po svoje. Sponzorji, prostovoljci. Nihče, ki nastopa v spotu, nam ni računal, pomagali so nam prostovoljno.


Chorchyp: Kot je na začetku že Sharks povedal – treba se je boriti. Nam tudi ni bilo lahko na začetku. Plato smo delali tri leta, sploh nismo vedeli, kako in kaj. Samo boriti se je treba, pa se vse da. Tisti, ki reče, da se nečesa ne da, to pomeni, da se njemu ne da. Boriti se je treba! Vse se da. Če ne boš v prvo dobil sponzorja, nič hudega. Enkrat ga boš že. To je poanta cele zgodbe. Če boš odnehal nekje na sredini, ne boš naredil ničesar.


Sharks: Poglejte nas. Verjetno si ni nihče predstavljal, da bo šest folka skupaj izdalo CD. Nihče si ni predstavljal, da bo kdo iz Kranjske Gore sploh kdaj kaj izdal.


Ko že govorimo o sponzorjih. Na vaši strani sem našla med sponzorji zanimivo povezavo na stran, ki oglašuje izdelke za težave s spolno močjo. Pa me zanima, ali je to samo sponzor ali imate morda sami kakšne težave?


Koff: (smeh) To sploh ni sponzor. Prijatelji smo s tem, ki to oglašuje. Mi imamo narejeno povezavo na njegovo stran, oni pa na našo.


Emir: Za enkrat k sreči še nimamo takih težav.


O »DRUGAČNI« GLASBI


Kakšno muziko pa – poleg hip hopa – še poslušate?


Chorchyp: Natalijo Verboten!


Koff: Ne vem, veliko je tega. Vsak ima nekaj. Jaz poslušam recimo rock.


Kaj pa pop? Velikokrat je slišati očitke, da ste sami bolj pop kot hip hop …


Koff: Tega je še najmanj. Vse ostalo prej kot to.


Popularni so razni rap-pop, rap-rock dueti. Tudi vi imate tovrstne izkušnje, saj ste snemali s Select. Če pa bi imeli možnost posneti komad s katerim koli svetovno znanim glasbenikom, bi si za duet (oz septet) izbrali …


Koff: DMX


Sharks: Sting! Ful je tega. To je »hard« zdaj enega izbrati.


Bi napisali besedilo za kakšnega (ne hip hop) pevca?


Koff: Če bi se z naslovom strinjal, če bi se v njem našel, zakaj ne? Ne bi pa napisal kakšne ljubezenske balade.  


Sharks: Itak pa noben ne mi tega hotel, ker bi bil to potem primitiven komad! Ha ha


Večkrat omenite, da ste enotni, enakopravni, da pa je menedžer glava, srce skupine. Tisti glavni. To ni ravno običajno. Kot tudi to, da vas spremlja na vseh intervjujih, koncertih …


Chorchyp: A veš, kako je. Takega menedžerja kot ga imamo mi, zagotovo nima noben v Sloveniji. Tukaj mora biti opomba, da sedi zraven mene in mi drži nož v hrbet. (menedžer sedi poleg njega in mu grozi z nožem, op. P.S.)  Ne resno, on je najboljši. Večina menedžerjev gleda, kako bi dobili denar zase, kako bi največ pridobili na račun skupine. Emir (Haskić, menedžer, op. P.S) pa gleda ravno kontra. Kako bo skupina pridobila največ. In ne on. Slišali smo veliko pripomb, da obira denar in ne vem kaj še. (Emir se zmagoslavno zasmeje, op.) Ampak mi smo res veseli, da ga imamo. On je res naš vodja in kadar pride do manjših sporov – večjih še nismo imeli, Sharks, potrkaj na les – on to reši. Njemu gredo res vse zasluge za to, kar smo naredili. Zaradi tega ga tudi tako upoštevamo.


NAČRTI


Vsi sloveski bendi silijo v tujino. Vi imate bolj komercialen hip hop – to se v tujini super prodaja, imate tudi spot oz. spota, ki se lahko kosata s tistimi na MTV-ju … Vse potrebno za uspeh na tujih tržiščih.


Koff: Itak. Cilj je, da zajameš čim širšo publiko. Ali je to tujina ali Slovenija … Najprej nam je cilj, da dobro obdelamo Slovenijo in gremo potem naprej. In če nam to uspe, svaka čast.


Ampak verjetno bi bilo treba rapat v angleščini. Bi to šlo?


Koff: To je zdaj res še daleč. Ampak ne bomo rekli ne.


Sharks: Nikoli ne veš.


Vaš naslednji korak, kratkoročni načrti …


Vsi: Global!!!


Chorchyp: Naslednji korak je javna predstavitev novega spota v Globalu, 6. oktobra. Točno ob enajstih. Ne pozabit! Pridite malo prej – vstop prost do enajste ure! Sicer imamo pa planu še nekaj stvari. Posneli smo singel za Okornov (Mitja Okorn, režiser, op. P.S.) celovečerni film Tu pa tam. Čez ene tri mesece, začetek drugega leta pride v kinematografe. Posnet je tudi videospot za ta komad. (začnemo si popevati refren omenjenega komada, op. P.S.) Za naprej pa bo menedžer povedal, kaj bomo delali.


Če se vrnemo na Global. Gostje, kakšno presenečenje?


Sharks: General Woo, Nered prideta direktno iz Zagreba. Če bo vse po sreči, mogoče še Edo (Maajka, op. P.S.), potem Select, Kosta pa tisti slavni režiser Mitja Okorn. Pa Matej Wolf (slovit producent, op.) (smeh). On je tudi zaslužen za veliko stvari, njemu gre velika zahvala. Upam, da pride. Pa Jure Košir. Medijske osebe skratka!


Emir: Povej še, da je zanimiv program!


Chorchyp: Ej, ful je zanimiv program.


Presenečenje?


Chorchyp: Ja, če lahko temu tako rečemo.


Sharks: Ja ja, veliko presenečenje!


Koff: Kaj? A česa mogoče ne vem?


Sharks: A mu povemo? Daj mu povej, Chorchyp.


Chorchyp: OK, Koff, stvar je taka. Pripeljali bomo ženske. Ogromno žensk! Pa bojo seksale tam na odru. Če je imel Rene tipe, ki so se dali dol na odru, bomo imeli pa mi ženske.


Fino, a rabite še kakšno prostovoljko?


Emir: Itak!


Kaj pa dolgoročno. Kaj si želite doseči s svojo muziko?


Sharks: Tako kot vsi glasbeniki si želimo prodati kar največ CD-jev. Pa da nas bi folk čimbolj dojel. Kar je zelo težko. Zajameš eno množico, potem pa se to širi ali pada. Mi jo želimo širiti. Mi bomo delali naprej. Tako kot to delamo zdaj.


Koff: Ne smeš si postaviti enega končnega cilja. Ker potem, ko ga dosežeš, ne veš, kam in kaj naprej. Naslednja destinacija je nova plata. Potem pa samo tako naprej. Kar pride, pride. Ampak v muziki bomo ostali. Še dolgo.


Še kakšna lepa misel za konec?


Emir: Dajmo še en lep, uraden zaključek!


Chorchyp: Delamo za svoje ljudi. Ker je res lepo narediti nekaj za svoje fane, narediti en dober party, videti, da nas podpirajo. Mi delamo za njih! Jebe se nam za tiste, ki nam hočejo vse zafakat. Mi se bomo borili naprej!


Koff: Dobro povedano.


A res ne bi česa odrapali? Za RockOnNet!


Koff: (se prvi opogumi) Lep pozdrav RockOnNetu pa Ðzi s foruma kmetov. (smeh)


Še zame, prosim. Drugače bom »skenslala« intervju.


Chorchyp in Emir: (dolgo premišljujeta) Nori smo na obline – takšne kot so od novinarke Pine.


Chorchyp: Pa zahvala vsem, ki ste naredili kaj za nas, nas podprli. Tudi RockOnNetu in tebi. Hvala vsem! To je bila Kocka! Čao


Čeprav je tem, snovi za pogovor še veliko, se mora intervju končati. Obveznosti pač. Še en intervju pa priprave na D Day, na veliki žur v sredo. Ko postane najbolj zanimivo, je konec. K sreči pa tako ni z njihovo glasbo, z njihovim delom, z njihovo produktivnostjo. Ko je najbolj zanimivo, ne končajo, a delajo naprej. Želijo biti še boljši. Bolj zanimivi. In to jim uspeva.


To so Kocka. Kocka, ki je izzvala toliko kritik. Kocka, jabolko spora. Kocka, ki ji očitajo plehkost, »fejkanje«. Pa to, da se prodajajo. Da so komercialni, da rapajo samo za denar. A obtožbe jih ne prizadenejo. Jih samo še spodbudijo, da se borijo. Da delajo naprej. Tako, kot znajo oni. Tako, kot je všeč njim. Ne želijo povprečnega, iščejo ekstreme. Tisto najboljše in najslabše v vsaki stvari. So že odkrili slabe strani Kocke? »Kje pa, Kocka nima slabih strani!«


 


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.