Velvet Revolver – Contraband

Velvet Revolver - Contraband

Velvet Revolver – Contraband

Če rečem, da so bila pričakovanja nenavadno velika, praktično kolosalna, ne pretiravam. Ne pomnim, kdaj sem nazadnje čakal izid nekega albuma s takšnim pričakovanjem. Vprašanje je, ali se je izplačalo čakati?

Vsem dobro znano postavo sestavljajo zvezdniška imena, ki nimajo zgolj sloves izvrstnih glasbenikov, ampak tudi sloves ljudi, ki se preradi spogledujejo z narkotiki. To ni nič nenavadnega v svetu glasbe, res pa je, da lahko hitro postanejo dejavnik, ki zlahka zamaje stebre benda. Seveda tukaj najbolj merim na Scotta, ki je za moje pojme najbolj rizičen dejavnik benda, zaradi česar jim tudi ne napovedujem svetle prihodnosti. Če bi ta bila odvisna le od glasbe, bi ta bila bleščeča.


Kitare so ostre, rifi debeli, bas linija in bobni v harmoniji, soloji imajo tipičen Slashev zvok, je pa res, da so kanček manj melodični kot v starih časih. V bistvu gre za malo posodobljen album iz devetdesetih, ki ga je obsijala svetla produkcijska luč in mu vdahnila nek priokus sodobnosti. Zadeva mora biti pač ‘in’, drugače se ne prodaja. Poleg tega pa si verjetno le redki želijo še en album Gunsov, ali? Vokalne linije so več kot posrečene. Scottov glas ni več v toliki meri seattlovski, izgubil je tisto grungeovsko noto, kar je zelo prikladno za ta projekt.


Pričujoč izdelek je nedvomno prežet z glasbenim ozadjem posameznikov. Jasno je, da gre za čisti sex, drugs & rock ‘n roll album. Nekatere pesmi me – in temu se nikakor ne morem izogniti – spominjajo na zlato ero Gunsov, ki jo je težko prekositi. Uvodni komad je prekleto youcouldbeminovski, Fall To Pieces pa mestoma spominja na Sweet Child O’ Mine. Album se ponaša tudi z obligatorično balado z naslovom You Got No Right. Mogoče pa vidim oz. slišim duhove ‘pištol in vrtnic’ kot kak s preteklostjo preobremenjen oboževalec. Ne vem.


Dejstvo je, da je album opažen predvsem zaradi ljudi, ki so ga ustvarili. Bi bili Velveti deležni tolikšne pozornosti, če bi šlo za kakšne novince? Gotovo ne. Kvečjemu bi jih ožigosali kot več ali manj dobro kopijo Gunsov. Vendar ne morem in nočem očrniti izvrstnega albuma, ki ima odlično produkcijo, prodoren koncept, skoraj legendarne glasbenike in res dobre pesmi.


A kaj ko mu manjka ‘mojo’, ki so ga Gunsi imeli.


                                                                            Dragan Milosavljević

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.