Toše Proeski – Dan za nas

Toše Proeski – Dan za nas

Toše Proeski – Dan za nas

Založba: Dallas Records


Zmeraj sem bolj cenil tiste glasbenike, ki sami ustvarjajo glasbo, torej sami pišejo melodije in besedila. A kaj ko je toliko pevcev in pevk, ki so obdarjeni z božanskim glasom, a preprosto nimajo smisla za komponiranje in pisanje besedil. Po eni strani bi jih lahko opisali kot običajne vokalne fizikalce, ki v všečne melodije (običajno ob spremstvu srce parajočih besedil) pretvarjajo tisto, kar je spesnil kdo drug. Po drugi strani pa vendarle občudujem odločitev vsakogar, ki nadzor nad kreativnim vrelcem prepušča bolj kompetentnim od sebe. Za kaj takega sta potrebna zdrava samokritičnost in pogum – ali pa neizmerna sla po denarju.


Kakorkoli že, Toše Proeski se je na pričujočem albumu uvrstil na seznam kompozitorjev celo enkrat; pri isti skladbi pa je tudi zabrenkal na kitaro. Preostalih petnajst pesmi je zanj spisala kopica drugih avtorjev.


Ne morem mimo primerjave z Vladom Georgijevim, prav tako makedonskim pevcem, ki pa je za razliko od Proeskega avtor svojih pesmi. Medtem ko se Vlado pri snemanju albuma drži nekakšnega koncepta ali razpoloženjske rdeče niti, se zdi, da Proeski za besedo ‘koncept’ še ni slišal. Posledično prehaja iz latino pesmi preko nežnih baladic mimo trših solojev skozi etno melodije do tehno ritmov. Saj ne da ne maram ali cenim različnih glasbenih vplivov, ne, ravno nasprotno. Ampak, lepo prosim, naj bo vse skupaj tudi zapakirano na primeren način. Žal pa je to klasičen primerek albuma, ki cilja na čim širše občinstvo in čim večje tržišče, z namenom zadovoljiti prej omenjeno slo.


Produkcija je izvrstna, vokal je nedvomno zelo dober, a ob njem se človeku ne naježi koža – drugače povedano, vokal ni zadosti dober, da bi odtehtal vse zgoraj navedeno. Pesmi gredo zlahka v uho, kar je tudi njihov namen. Proeski s kakšno pesmijo občasno izbeza človeku prirojen odmerek otožnosti – občutek, ki pa hitro izpuhti, z njim pa izpuhtijo tudi vse svetle točke albuma, s katerim pa bo, ironično, marsikdo zelo zadovoljen.


                                                                   Dragan Milosavljević 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.