Tinkara – Enigma

Tinkara - Enigma

Tinkara – Enigma

Enigma. Uganka. Enigma. Stroj za kodiranje in dekodiranje, ki so ga med vojno uporabljali Nemci. Enigma. Stroj za dešifriranje glasbe. Tinkarine glasbe. Rock glasbe v klasično. Slovenske v italijansko. Enigma. Nov projekt (nove) Tinkare Kovač.


Enigma se začne s festivalom Canzoni di Confine, ko z orkestrom Mikrokosmos zapoje nekaj pesmi. In navduši. Ne samo poslušalcev in ostalih nastopajočih, temveč tudi lastnika založbe Numar Un, ki jo povabi k sodelovanju. Nastane nov album. Internacionalni, v štirih jezikih. Tinkarine stare in nove pesmi. Nastane Enigma.


Novi izdelek bi lahko poimenovali kar The best of. Ker je zbirka Tinkarinih najlepših pesmi. In ker je res »the best«.


Na albumu najdemo 10 pesmi, ki so nam v večini že poznane s prejšnjih albumov. A le redke so ostale enake. Vse so dobile novo, drugačno preobleko. Morda gre za orkestralno različico, morda za aQstično, morda za jezikovno … Slednja je še posebej raznolika. Poleg maternega jezika, v katerem je do sedaj pela vse pesmi, so tu še italijanščina (njen drugi jezik), angleščina ter celo furlanščina. Majhen, za njo do sedaj še nepoznan jezik, ki pa je – kot pove sama – zelo blagoglasen in bogat. In moramo priznati, da se sliši res čudovito. Nenavadno, drugače …tako kot Tinkara.


Poleg pevkinih lastnih pesmi, ki so stalnica njenih repertoarjev in jih vsi dobro poznamo, v oči padeta pred vsem dve pesmi. Italijanski. Quello che je prva. In zadnja. V kar dveh različicah. Studijska in live. Izstopa od ostalih. Napisal jo je njen Andrea F za svojo skupino, ki je delovala v osemdesetih. Verjetno zato. Druga pa je Madame Guitar. Pesem znamenitega Sergia Endriga. Ki smo jo premierno slišali v Cankarjevem domu. Zapeto v akustični izvedbi. In s flavto, seveda.


Flavta je bila vedno njen zaščitni znak. A na omenjeni plošči je način igranja, zvok nekoliko drugačen. Eksperimentalen, poseben. »Andersonski«? Kar seveda ne štejemo v minus. Prej v velik plus. Melodičnega, spevnega (in odličnega, da ne bo pomote!) igranja, s katerim je tako navduševala 5 let nazaj, smo se – resnici na ljubo – že malo naveličali.


Poleg sijajne glasbe pa je tu še sijajen ovitek. Oblikovanje in slike/ ilustracije so delo Luise Tomasetig, tekst k vsaki pesmi je spisala kar pevka sama. Ozadje pesmi, zanimivosti, pomen … Desetka za originalnost, estetski vtis, drugačnost!


Če sem ob izidu O-ranga ravnodušna, indiferentna. Če sem prepričana, da prihaja Tinkarin zaton. Če me razočarala … potem je ta (negativen) vtis sedaj povsem popravila. In me očarala. Nekaj pa je postalo jasno. Tinkara ni več najstniška rockerica. Neustavljiva, uporniška, polna mladostniške energije in entuziazma. In njeni koncerti niso več (zgolj) žuri. Ne, sedaj je odrasla. In to se odraža v njeni glasbi, na njenih koncertih, na njenem videzu, pristopu. A zrela, odrasla Tinkara nam je všeč. Vedno bolj …


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.