Skupinski 5ing z Big Foot Mamo

bfm04_003

Kakšno je razočaranje, ko greš na koncert, ki ga oglašujejo kot »spektakel leta«  in domov odideš čisto razočaran. Kakšen je občutek, ko greš na koncert, prepričan, da bo nekaj narobe. Ker na velikih koncertih brez tega pač ne gre. In domov odideš navdušen. Big Foot Mama in njihov skupinski 5ing je bil po dolgem času koncert za katerega lahko rečemo, da je bil zadetek v polno. Čista desetka. 


OBTOŽBA


Big Foot Mama upravičeno sodi v sam vrh slovenske rock glasbe. 5 albumov, nešteto koncertov, kar nekaj spotov … In glasba, ki jo posluša več generacij. Tisti malo starejši ne morejo pozabiti že skoraj ponarodelih hitov s prvih albumov Nova pravila, Kaj dogaja; mlajši pa »nabijajo« novejše plošče, goreče skačejo in pojejo v prvih vrstah … tako kot njihovi starejši bratje, sestre, prijatelji, mogoče celo starši leta nazaj. A vsi – stari in mladi – z navdušenjem čakamo na vsak njihov naslednji korak. Tokrat pridemo na svoj račun. Album 5ing, videospot Nekaj sladkega in seveda – nepozaben koncert v Križankah.


OSUMLJENI


Dobre stvari so vedno tri, pravijo. In res so tri predskupine dobre. Ne odlične, sijajne, izstopajoče (kar se pokaže predvsem po nastopu glavnih zvezd), ampak dobre. Svoje delo najbolje opravijo Slon’n’Sadež. Vsem dobro znana improvizatorja s svojo skupino občinstvo odlično ogrejeta in zabavata. Kot znata le ona. Odrežejo se tudi mladi ljubljanski punkerji Leaf – Fat, ki jim nastop pred tako številčno publiko predstavlja nekaj novega. Nov izziv, novo izkušnjo, morda odskočno desko. In seveda Anavrini. Ki s svojim nastopom razveselijo predvsem svoje (številne!) mlade oboževalce, ostale pa pustijo precej indiferentne. Kljub vsemu pohvale – njihov koncert je bil v celoti odigran v živo, kar je lep napredek, kajne?


ZLOČIN


Na odru stoji sedem postav. Legendarna peterica v ospredju. Zdaj pa zares! Divje, energično, ognjevito, udarno, zmagovalno. Hit za hitom, komadi, ki smo jih slišali že tisočkrat, a jih vedno radi slišimo znova. Nisem več s tabo, Oklep, Dolg nazaj, Nimfomanka, lajf, Jaz nisem stroj, Brez meja, Amazonija.  In seveda Nekaj sladkega ter Led s severa v posebni izvedbi. V spremljavi vokalne skupine Perpetuum Jazzile. Svoje dodata še glasbena gosta Neža (Skat) na klaviaturah in Buco (Sausages) na tolkalih. Ter seveda publika. Vzdušje je namreč fenomenalno. Več tisoč rok v zraku, navdušeno petje, skakanje. Vsi tisti, ki ste bili tam, mi boste zagotovo pritrdili, da takega vzdušja v Križankah že dolgo ni bilo. In toliko ljudi! Kar prehitro pride čas slovesa. Skupinski objem, bučni pozdravi publike. Počasi odidemo. Nekateri naprej žurat v Orto, kjer poteka  after party, drugi pa domov sanjat. Sanjat nekaj sladkega


KAZEN


Sodba je končana. Zdaj vemo. Vemo, kdo je najboljši. Kdo zna. Big Foot Mama. Band, ki ga spremljamo že tako dolgo, ga poznamo do potankosti. Ki bi se ga že lahko naveličali. A se ga ne … Ker je – kot pravijo naslovi njihovih pesmi – fenomen, tisoč zadetkov, kralj. Ker nam ob njih dogaja, se nam rola, z njimi poletimo na krilih, nas začara. Ker postavlja nova pravila. Ker je sploh – brez meja!


Men’ pa ne sedejo naveze,
svet je lepši brez meja
nima veze, če so veze,
človek je rojen,
da izziva in z moralo se igra.


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.