Festival Letni oder Ruše 2004

Josipa Lisac

Josipa Lisac

Ruše, od 20.08. do 29.08. 2004


V organizaciji CEZAM-a (Center za mlade) se je v nedeljo zaključil festival v Rušah, majhnem, a nikakor ne neznanem kraju blizu Maribora. Devet dni glasbe, gledališča in športa. Za najmlajše in tiste, ki to več niso. 


Začelo se je slabo. V petek, prvi dan festivala, bi na Rockomaniji morale nastopiti različne rockovske skupine (Šank rock, Žurdov, Starlight Express, Rockodelci). Da temu ni bilo tako, so obilno pripomogli temni oblaki, ki so se zgrnili nad Ruše. Tudi naslednji dan je vreme prisililo organizatorja, da je načrtovano gledališko predstavo pripravil v dvorani kulturnega doma. In, kot da bi tudi tam zgoraj vedeli, kako se je organizator namučil, da je v Ruše pripeljal  zvezdo tega festivala, je v nedeljo posijalo sonce in zvečer je na do zadnjega kotička zapolnjenem letnem odru zasija zvezda Josipa Lisac. Nepozabno doživetje. Hrvaška pevka, ki ima te dni kar nekaj koncertov v Sloveniji, je navdušila s svojo prisrčnostjo, znanjem slovenskega jezika in seveda s svojimi odličnimi komadi. Navdušenje je bilo obojestransko, saj je tudi Josipa bila navdušena nad občinstvom, dobro organizacijo, dobrim zvokom (hvala Danilu Ženku) in Rušami.


V ponedeljek smo slišali (in gledali)  Barbaro Gabrielle, ki je s Boardwalk Casino Band-om predstavila svojo novo produkcijo V roki, ki je nastala v sodelovanju s Cezamom. Na svoj enostaven, prijazen in prisrčen način se je prikupila občinstvu, čeprav ji je včasih malo ponagajala trema. V (oziroma pred)  MK Drumla je svoj kantavtorski koncert kronal član skupine Ezl’ek Marko Grobler.  V kulturnem domu je v produkciji Manča Kovačiča nastopila skupina Rok Weber trio, ki smo jo sicer številčnejšo videli nekaj tednov prej že na Festivalu Lent. Isto velja tudi za ostale skupine, ki so nastopile na jazz odru in mogoče bi za naslednje leto kazalo pripeljati skupine, ki jih ne vidimo tako pogosto na našem koncu. 


V torek je bila prva gledališka predstava in sicer je KUD Nagelj iz Mozirja predstavil igro Lažnivka. V kulturnem domu je nastopila odlična flavtistka Mateja Kremljak pred žal ne številčnim občinstvom. Na kitari jo je spremljal Matjaž Stošič, na basu pa že omenjeni Marjan Kovačič – Manč. Ta večer smo lahko spremljali še eno kombinacijo kitarista in basista in sicer sta na kant odru preigravala komade Peter Andrej in Matjaž Krivec.


Sreda  je na letni oder prinesla Špas teater s predstavo Funny Money, ki je dobro nasmejala občinstvo. The Organic Trio iz Avstrije je ta večer preigraval svoje komade na jazz odru.


Četrtek je bil spet deževen, zato je bila  gledališka predstava Gledališča Ptuj Marjetka  v dvorani. Na jazzu je bil to večer dixie glasbe v izvedbi skupine The Murwater Ramblers iz Avstrije. 


Hladen petkov večer je na letni oder pripeljal Big band Zagorje in pevko Alenko Godec.  slednja je sicer odlično zapela nekaj komadov, vendar kot je sama kar naprej ponavljala, jo je ta večer preveč zeblo, da bi zapela še kakšno pesem več.

Sobota in nedelja sta bila v znamenju gledališča in domačina Matjaža Javšnika. Predstavi Špas teatra Obuti maček in Burka o jezičnem dohtarju sta organizatorjem prinesli nekaj dodatnih težav, saj je zmanjkalo vstopnic in sedežev za vse predstave željnih obiskovalcev. Tudi ta dan se je izkazal ruški župan Vili Rezman, saj je lastnoročno pomagal nositi dodatne klopi, v zahvalo pa se mu je Matjaž Javšnik med predstavo vrgel v naročje. Tudi sicer so si igralci Špas teatra Ivo Godnič, Uroš Smolej, Aljoša Kovačič in Matjaž Javšnik župana med predstavo še večkrat ‘sposodili’. Organizatorjem čestitke za uspešno opravljeno delo, naslednje leto pa se spet vidimo.


Tekst in foto:  Marjan Laznik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.