Beatli ne morejo umreti

beatles_002

The Bootleg Beatles, Ljubljana / Festivalna Dvorana, 24.9.2004


Verjetno prvi pravi boyband je v ambientalno popolni in skoraj polni Festivalni dvorani v petek zvečer proslavil svoj comeback v resnični oskarjevski predstavi. Glavni akterji so bili The Bootleg Beatles.


Ko smo zagnali časovni stroj in se vrnili 40 let nazaj v preteklost, smo pristali na odru, ki so ga krasili Voxovi ojačevalci, Rickenbackerji in Epiphonke. Pogled naokoli nam je hitro razkril staro dvorano, ki je (bila) idilično prizorišče za maturantske plese. Toda na ta ples se je podalo več generacij, ki so bodisi obujale spomine, širile svoja obzorja ali pa so bile preprosto potrebne nadčasovne glasbe.


Ko so na oder stopili John, Paul, George in Ringo, je množica osupla ob pogledu na praktično identične Beatle. Ne samo da so jim bili vizualno več kot podobni (isti brki, pričeske – lasulje so med koncertom tudi menjavali), tudi telesna govorica imitatorjev je bila izjemno podobna izvirni (Ringo je značilno pozibaval glavo levo in desno), nenazadnje pa so izvajali pesmi v kakovosti studijskih posnetkov pravih Beatlov. Še več, imel sem celo občutek, da so bile izvedbe boljše od izvirnih. In vokal… Vokal je bil povsem enak vokalu pravih Beatlov. Neverjetno.


Edina nepopolnost tega drugače audio vizualno dovršenega dogodka je bil Paul, ki se je v tej reinkarnirani podobi predstavil kot desničar, kar ni ušlo tudi izvedenskemu očesu Dragana Buliča. Toda to ni zameglilo neoporečne prisotnosti duha Beatlov, ki je prežemal dvorano in občinstvo, ki je na začetku koncerta zgolj odobravajoče prikimavalo v ritmu, nakar je vendarle popustilo šarmu ‘kvarteta mladeničev’ in se bolj vživelo v dogajanje. Kakor pričakovano uspešnic ni manjkalo, koncert pa bi lahko trajal še kakšno urico dlje – gotovo se nihče ne bi odrekel izjemnemu vzdušju in šel prej domov.


Neke vrste mastermind tega koncerta je bil Andrej Šifrer s fantastično neokusno srajco, ki je sicer pritegovala poglede, a nikakor ni zasenčila verjetno enega najboljših cover bendov na svetu.


Dragan Milosavljević


foto: Matjaž Tančič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.