The Official ATHENS 2004 Olympic Games Album

The Official ATHENS 2004 Olympic Games Album

The Official ATHENS 2004 Olympic Games Album

Atletika, veslanje, judo, hokej na travi, streljanje, jadranje, plavanje … Milijone gledalcev pred televizijskimi zasloni. Olimpijske igre. Največji športni dogodek. Ki pa je vse prej kot le športni. Tu so mediji, sponzorji, denar. Izkoristiti popularnost. Izdati kompilacijo – pravzaprav kar tri – popevk, himen, ki bodo zaznamovale OI 2004.


Pri angleški založbi EMI so izšli kar trije olimpijski albumi. Za vsakega nekaj. Za oboževalce klasične glasbe, ta tiste, ki se bolj za pop in enega z zgolj grškimi pesmimi (vse za promocijo gostiteljice).


Namen vseh treh je isti. Počastitev olimpijskih iger, poudarjanje sloge, enakosti, pozivanje k miru, strpnosti, medsebojni ljubezni …Če o plemenitih idejah pojejo (igrajo, rapajo … ) (pre)pozna(v)ni glasovi, je rezultat toliko bolj učinkovit.


Pa se osredotočimo na album Unity, najbolj popularen, aktualen, (trivialen?) del trojčka. Koncept albuma je popularna glasba v vseh oblikah, stilih, jezikih … Če odštejemo preveliko homogenost tovrstne glasbe po svetu, saj le-ta večinoma sledi istim smernicam, je ideja dobra. In v večini primerih prav posrečena.


Začetek kompilacije ni nič kaj obetaven. Avril Lavigne s priredbo Knockin’ On Heaven’s Door bo Dylanovim oboževalcem verjetno povzročila hude glavobole … ne brez razloga. Vse ostale pesmi na albumu – z izjemo Issues – so dueti. Dva glasova, dve osebosti. Večkrat tudi dva jezika, dva stila. Ko se združita velikan rocka Alice Cooper ter znani raper XZibit. Pa Stingova A Thousand Years s portugalskimi vložki, želja po miru v angleščini in arabščini (Lenny Kravitz & Kadim Al Sahir) … Nenavadno, kajne?


Verjetno si bomo od vseh skladb najbolj zapomnili uradno himno Pass the Flame (Trevor Horn & Yiannis Kotsiras), ki smo jo slišali tudi 13. avgusta na svečani uradni otvoritvi. Pa mogoče plesno Oh Yeah (Macy Gray, Keziah Jones), že prej omenjeno We Want Peace (Lenny Kravitz v duetu z arabskim prijateljem), Moby & Public Enemy ter pesem MKLVFKWR in mogoče še katero…


Če povzamem, Unity je povprečna – a nadvse zanimiva – kompilacija. Pop kompilacija. S poslušljivimi pesmimi, primernimi za vroče poletne dni. S pesmimi o plemenitih temah, kar pri popu ni pogosto. S pesmimi, ki nas bodo spominjale na športne dosežke naših favoritov in nas kratkočasile ob celodnevnem sedenjem pred televizijskimi zasloni.


Za olimpijsko medaljo ravno ni, ampak – kaj ne govori ravno slogan OI, da je važno sodelovati in ne zmagati …


One hope request now, unite the soul, unite the world,
Get it good and stop that rides the world,
Come let’s fight the hate that slights the world,
Blow the pipes of peace and live the light for the world.
(Earth Wind & Fire, Roots Manuva – Love Together)


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.