Tabu: Pihajmo v svet, naj se še bolj vrti

Tabu - foto: Norsi

Tabu – foto: Norsi

Tabuji so porušeni, grehi pozabljeni. Zdaj je tu veliki koncert v Hali Tivoli. Tu je Coca Cola, tu je Lun(La Gun. Tu je Greh. Tu je Tabu …


O Tabujih vemo skoraj vse. Ker so trenutno skupina številka 1. Ker s svojim pozitivizmom prepričajo vsakega poslušalca (ali gledalca). Iztok, Marjan, Tomaž, Sandi, Primož in Nina. 2 albuma. Dokumentarni film. DVD. Pa ogromno vaj, ogromno preigranih večerov in prežuranih noči, ogromno uspešnic, ogromno nagrad. In ogromno energije ter dobre glasbe, seveda. Brez tega pač ne gre.


Pred izidom tretjega albuma Lun(La Gun. Pred velikim koncertom v Hali Tivoli. Pred »usodnim« 4. septembrom. Pred veliko invazijo na slovensko in morda tudi na tujo glasbeno sceno. Intervju z divjimi, pregrešnimi, energičnimi, popularnimi, aktualnimi in spektakularnimi Tabuji.


Brez predsodkov, brez tabujev, brez ovir. Ste taki le v glasbi, ali ste tolerantni, odprtih misli tudi v resničnem življenju?


Tabuji smo več kot odprtih misli tudi v življenju. Nasploh pretirano ne ločujemo življenja na odru in »doma«, zato se počutimo na odru zelo domače. Seveda velja tudi obratno.


Torej podpirate homoseksualne poroke, legalizacijo marihuane ipd?


Ljudje naj delajo, kar hočejo,  samo, da ne škodujejo drug drugemu.


Videz v glasbi (pre)pogosto prednjači pred kvaliteto le-te. Tudi pri vas v zadnjih letih imidž postaja bolj opazen. Vsi se oblačite bolj »trendovsko«, Nina je precej shujšala, nosi bolj moderno, opazno pričesko …


Nikoli nismo posebej pretiravali pri imidžu. Oblačimo oz. nosimo stvari, ki jih imamo radi tudi zasebno. Najbolj neumno se nam zdi zapravljati denar za obleko, ki jo po nastopu ne daš nikoli več nase. Zdaj imamo tudi svojega osebnega stilista in smo zelo zadovoljni z njegovim delom. To je Andrej Skok, dečko iz ekipe Norsi Team.


Iz vaših pesmi kar seva optimizem, pozitivizem. Od kot črpate vso to dobro volje, pozitivno energijo, nasmehe?


Kadar smo skupaj, se imamo lepo. Skupaj pišemo glasbo, veliko nastopamo in se družimo tudi zasebno. Nikoli nismo razmišljali kaj oz. kako naj se lotimo skladbe. Enostavno kar pride iz nas. In če je tu pozitivizem, energija in nasmeh, niso »naši otroci« nič drugačni od nas samih.


Ko smo že pri pozitivizmu … Kaj bi svetovali totalno zamorjenemu najstniku, ki bi bil na pragu samomora, brez svetle točke v življenju in bi vas prosil, da mu izdate svojo formulo za dobro voljo?


Težko je kar tako svetovati. Saj ni problem napisati  oz. povedati lepih, preudarnih in pozitivno naravnanih misli. Čisto drugače pa je, ko skušaš to teorijo prakticirat v resničnem življenju. Življenje je lepo. Tako ali drugače. In šele, ko te nekaj resnično skrbi in mori, te lahko kasneje neka druga zadeva toliko bolj veseli. Če živiš celo življenje brez ene same skrbi, najbrž ne moreš iskreno uživat v lepih stvareh, ker jih ne ceniš dovolj. Kar te ne ubije, te napravi močnejšega. To zagotovo drži.


Ampak zagotovo ste kdaj tudi slabe volje, imate slab dan, ali pa vam gre preprosto vse na živce. Kako potem izvedete popoln nastop, izžarevate tisto pozitivno energijo?


Seveda smo tudi slabe volje. Vendar je bilo do zdaj še vedno tako, da ko stopimo na oder pozabimo na vse in vsak je v svojem lepšem svetu!


Skupina je res celota, team, a pevec je kljub vsemu najbolj izpostavljen. Ali se kdaj počutite odrinjeno, v senci Nine?


Nikoli. Ker je nas, fantov, več, si mora Nina  največkrat izboriti pozicijo … he he he … ampak vedno jo sprejmemo medse! 😉   


Kaj pa, če se Nina v tem trenutku odloči, da Tabu ni več zanjo. Zapusti skupino, morda začne solistično kariero, kar je v zadnjem času pravi trend. Bi nadaljevali brez nje? Poiskali drugo pevko?


Odločitve sprejemamo vedno skupaj. Ampak, če bi bilo res tako, potem bi skupina zagotovo delovala naprej. Seveda to ne bi bil več takšen Tabu, ker imamo vsi člani, ki tvorimo to skupino, svoja čustva – v vsaki skladbi in vsakem našem nastopu. Verjetno bi se spremenilo marsikaj, ampak še vedno bi igrali!


Že kar lep čas nazaj ste naredili priredbo pesmi Torn Natalie Imbruglia. Za katero skupino pa bi vi želeli, da bi naredila priredbo kakšne vaše skupine? Tuje, slovenske, znane, neznane …


Želeli bi si, da bi obstajal bend, ki bi naredil kar vse priredbe in bi nas posnemal tako dobro, da bi končno videli koncert Tabujev v živo tudi mi 😉


V pesmi Tabu pojete, da so prepovedane stvari najslajše. Katere so (za vas) te skušnjave?


Lepo je, da včasih narediš nekaj nevsakdanjega. In tu je zajeto ogromno stvari – od malih do malo večjih. To te sprošča, to ti »resetira« ustaljene smernice in ti pokaže, da tvoj svet ni eden in edini!


Prejšnjo soboto (14. avgust) ste napovedali snemanje novega spota, a ste ga zelo na hitro prestavili in tako razočarali številne oboževalce, ki so se lahko prek vaše spletne strani prijavili za statiste …


Razlog je čisto tehnične in vsebinske narave. Spot že pripravljamo, sicer v drugem scenariju, tako da bo kmalu nared. Nam je pa žal, da ni šel skozi prvotni scenarij, kjer bi lahko nastopili kot statisti tudi naši feni!


Obljubljali ste najbolj »packasto« snemanje…


Packarije zdaj ne bo!


Zelo klišejsko vprašanje, pa vendar … kako je prišlo do sodelovanja s Coca Colo. Imate kakšno idejo, zakaj je za sodelovanje izbrala prav vas?


Ker smo najboljši, najlepši in najinteligentnejši bend… ha ha ha. Ko nam je bila predstavljena ideja sodelovanja, smo bili seveda takoj za. Tabuji smo vselej za stvari, ki imajo pozitiven odnos do življenja in so malo posebne. Koncert 4. septembra v Tivoliju definitivno bo nekaj posebnega. Zelo smo veseli in komaj čakamo!


Ne skrivate svojih sanj o tujini. Verjetno se ne slepite in veste, kako nasičeno je tamkajšnje glasbeno tržišče. Moraš biti nekaj posebnega, izstopajoč. S čim bi vi presenetili tujino?


Menimo, da s tem, kar smo in s tem, s čimer smo presenetili tudi v  Sloveniji. Druge posebne filozofije ni. Poleg vsega tega se nas bi mogla držat še sreča. Ampak če ne poskusiš, ni nič.


Veliko slovenskih skupin piše svoje pesmi v angleškem jeziku, nekatere pa celo posnamejo dva albuma – v maternem in angleškem jeziku. Vi ostajate zvesti slovenščini …


Seveda. Bomo pa posneli tudi promocijsko ploščo v angleščini,  ampak to seveda za tuj trg.


Mnogi zlobno očitajo, da je sodelovanje s Coca Colo, odličen PR in brezplačne vstopnice edini način, da napolnite halo Tivoli. Da je samo z glasbo ne morete. Kako pa te pripombe komentirate sami?


No, dejansko te vstopnice niso brezplačne, saj se treba kar malo potruditi, da prideš do njih. In kolikor smo obveščeni, bo dosti ljudi, ki bi si želeli videti koncert, ostalo brez njih. Glede na to, da jih na »Bolhi« na črno prodajajo tudi po pet tisoč tolarjev, menimo, da je zanimanje kar veliko. Kar se pa tiče koncerta je pa tako: tudi, če imaš prost vstop, ne boš napolnil dvorane, če si te ljudje ne želijo videti.


Pa vendar. Če nekdo za karto odšteje nekaj tisočakov, je to že nekakšna potrditev, da si na koncert res želi, mu je vaša muzika res všeč. Torej bo na koncertu res samo zaradi glasbe in ne zaradi tega, ker je pač dobil zastonj karto. Mislite, da to ne vpliva na vzdušje?


Nobeden ne bo oz. ni dobil karte zastonj. Tudi, če zbiraš zamaške, in zapravljaš denar za nakup Coca Cole, se je treba z namenom potruditi, da prideš do karte, ker drugače je ne boš dobil. Dosti je ljudi, ki se jim na tak način prav ne da potruditi, da bi jo dobili, in bi si jo rajši kar kupili. Zato menimo, da bodo na koncertu res tisti, ki nas imajo radi in si želijo videti naš koncert.


Pri nagradnih igrah je vedno tako, da moraš imeti nekaj sreče. Nekdo si bo karto dobil, pa si je sploh ne bo posebno želel; nekdo drug pa bi umrl, da bi šel na koncert, a mu sreča ne bo naklonjena. Se vam to ne zdi malo »ne-fer« do fanov?


Hm … A ste sami poskusili priti do karte? Mislimo, da bo tisti, ki si res želi, 4. septembra zagotovo  tam!


Coca Cola je zaščitni znak Amerike in predvsem amerškega načina življenja, ki je popularen tudi pri nas. Nakupovanje v velikih nakupovalnih centrih, dvanajsturni delavnik, gledanje humorističnih nadaljevank z veliko skledo pokovke na kolenih … vam je všeč tak način življenja, ki smo ga prevzeli tudi Slovenci ali bi raje živeli kot naše babice in dedki?


S tem se ne obremenjujemo. Živimo kot nam je tisti trenutek za živeti. Pa če je to s pokovko v roki ali pa brez nje. Samo, da nam je lepo. Pomembno je le, da se lahko sam odločaš, da imaš izbiro (pa četudi je to izbira o pokovki ali brez nje).


Obstaja ogromno vzporednic med vašim koncertom in velikim spektaklom Siddharte za Bežigradom lansko leto. Ogromno reklame, obljubljanje največjega koncerta leta, nenazadnje tudi datum je precej podoben …


Lepo, zdaj boste še o nas kaj pisali in govorili, a ni to lepo!? Veseli smo, da se lahko z omenjenim dogodkom približamo tudi našim prijateljem iz skupine Siddharta, ki so lansko leto uspeli narediti res velik koncert, in mislimo, da bi si uspešni bendi v Sloveniji morali upati še kaj več. Saj se da.


Kaj bi za konec sporočili našim bralcem?


Pihajmo v svet, naj se še bolj vrti!


Naj se hitreje in v pravo smer vrti tudi svet Tabujev.


Kam se bo zavrtel njihov svet, bomo videli kaj kmalu. Bodo  plošča, spot in koncert novi svetleči biseri v že zdaj zavidljivo dolgem nizu uspehov? Se bo 4. september zapisal v zgodovino slovenske glasbe? Bodo z glasbo, odprtostjo, s širokimi nasmehi osvojili srca tujih poslušalcev?  Nekaj je zagotovo – naša so že …


Pina Sadar


 


p.s.: Na vprašanja je odgovarjal Tomaž, intervju pa je bil – zaradi pomanjkanja časa skupine narejen kar po internetu. Tu verjetno tudi tiči razlog za suhoparnost, predvidljivost in nerazgibanost intervjuja … op. P.S.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.