Sarcasm – Divja kri

Sarcasm - Divja kri

Sarcasm – Divja kri

Negativen, poniževalen odnos do česa. Zlobno, pikro roganje. Sarkazem. Sarkazem oz., Sarcasm pa ni le to. Je marsikaj drugega. Je tudi skupina. Metal skupina, ki nima le negativnega odnosa do sveta. Ki življenje sprejema tako kot je in o njem govori v svojih pesmih. Z veliko mero jeze, silovitosti in seveda – divje krvi.


Divja kri je novi album najstarejše in verjetno ene bolj znanih thrash metal slovenskih zasedb. In čeprav – priznam – prejšnjih CD-jev nisem prav pozorno, natančno poslušala, vem, da je njihov novi izdelek precej drugačen od pretekelih. Bolj divji?


Sicer pa – Sarcasm so vedno veljali za divje, hrupne, udarne. Muzika, ki te potegne, da jo poslušaš še enkrat. Ki te prisili, da se zamisliš nad vsemi tegobami na tem svetu. In prav zato številni oboževalci z majicami z logotipom njihovih favoritov in s torbami, popisanimi z odobravajočimi slogani ter polepljenimi z nalepkami, zagotovo niso naključje.


Na plošči najdemo deset pesmi. Dve instrumentalni (Intro in Mirna kri – za miren konec). Dve v dveh delih. Igra narave 1 in 2, Trpite vsi 1 in 2. Dve različici. Trša ali mehkejša. Počasnejša ali hitrejša. Zanimivo.


Vsa besedila so slovenska. Tega pri njih prej nismo bili vajeni. Morda so nekdanje sanje o tujini že zbledele, morda so ugotovili, da se v maternem jeziku najlažje izražaš? Kdo ve … Sicer to ‘jezikovno konverzijo’ načeloma podpiram in se mi zdi zanimiva, a žal v praksi vse prej kot posrečena. Je že res, da je v tovrstni glasbi besedilo nekaj stranskega, odrinjenega, a – kljub vsemu – tekstov ne moremo spregledati. In pri Sarcasmih so – roko na srce – vse prej kot pohvalni. Govorijo o medsebojnih odnosih, o odnosu moškega do ženske. Pa o eksistencialnih problemih (če temu lahko rečemo tako … ). A razen nekaj redkih izjem (Ta svet ni zate), teksti res niso preveč posrečeni.


Vsa besedila, razen skladbe Litr na mizo, so pevčev sad, Litr na mizo pa je napisala basistka Ema. Verjetno ni naključje, da v omenjeni pesmi izstopajo prav basi …


Na albumu ne najdemo naslovnega komada, čeprav sem prepričana oz. vem, da le-ta obstaja. Kakorkoli že, tudi Igra narave (celo dve Igri narave) najdemo na tem albumu, čeprav se je tako imenoval njihov prejšnji album (menda ne le-tem ni bilo dovolj prostora) …


Kitare v glasbi. Kitare na naslovnici. Na goli ženski. Posrečeno, domiselno, divje. Oblikovanja ovitka in odlične spletne strani se je lotil kar pevec Easy Mucy, saj je ravno design, oblikovanje njegova služba.


Sarcasm so spet med nami. Z novim (no ja – zdaj je zunaj že skoraj leto dni) albumom. S turnejo. Z nastopi na največjih metal festivalih. Kaj je naslednje? Spot? Nov album? Prodor v tujino? Morda jim uspe tudi to. Z zadostno mero divje krvi in sarkazma, seveda.


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.