Kranj je ‘fest’

6 - Zlatko Dobrič v elementu na ograji

6 – Zlatko Dobrič v elementu na ograji

Kranj, 28. – 31. avgust 2004


Zabava. Koncerti. Polne ulice ljudi. Žur ves dan … in celo noč. Ko Kranj zamenja obraz in se za štiri dni prelevi v središče zabave, dogajanja. Puste, sicer vedno prazne, kranjske ulice čez noč oživijo, Prešernovo mesto zapolnijo ljudje. Od vse povsod, vseh starosti, a vsi z željo po druženju, žuranju, rajanju. Kranfest!


Vsako leto vemo, kaj nas čaka. Vsako leto ista pesem –zmeraj ene in iste skupine, ki so jim kranjski odri že skoraj drugi dom. Zmeraj vemo, kaj bomo poslušali in gledali, zmeraj se zmrdujemo nad predvidljivim in že tolikokrat slišanim programom, a na koncu še vseeno vedno vsi pridemo. Na Kranjsko noč.


Kranjska noč je največja prireditev na Gorenjskem. Deset prizorišč, preko 80.000 obiskovalcev, preko 30 koncertov, gledališke predstave. Pa športni dogodki in mednarodna vas. In zabaviščni park, izbor najlepše in najlepšega, prvi glas Kranja itd. Čeprav se na koncu izkaže, da bi izmed vseh teh prireditev lahko na prste ene roke prešteli dogodke, ki si bili res dobri, se nam vtisnili v spomin. Ali pa še to ne …


A Kranjska noč oziroma Kranfest, je bila vedno pomembna predvsem zaradi ene stvari. Zaradi druženja. V štirih dneh spleteš nove prijateljske vezi, okrepiš stare. Srečaš obraze, ki jih že dolgo nisi videl, se zabavaš s prijatelji, ki sicer vedno čepijo doma.


To je bistvo. In zaradi tega tudi zamižimo na eno oko, ko se sprehajamo (oziroma rinemo, se prebijamo) skozi mestno jedro in nas od vseh ‘terasa-bendov’, prelestnih priredb, žvrgolenja osladnih ‘pevcev’ boli glava. Konec koncev – vsaj zabave nikoli ne zmanjka (glej RON forum).


In kaj smo letos slišali, gledali, občudovali na Kranfestu? Čemu oz. komu pa smo se posmehovali, se hihitali in se smejali?


Sreda je bila popolno razočaranje. Že stokrat pozabljen Tomaž Domicelj na enem prizorišču, junaki gasilskih veselic in podobnih žurov Mambo Kings na drugem. Vmes pa še totalno ponesrečen izbor za Prvi glas Kranja in za povrh vsega še malo ljudi.


Sredin grenak priokus je že naslednji dan popravil legendarni kantavtor, legenda vseh legend, pevec, ki mu ni para … Vlado Kreslin. Čeprav se njegovi nastopi v gorenjski prestolnici vrstijo kot po tekočem traku, mu enoličnosti, neizvirnosti, monotonosti ni očitati. Vedno nas preseneti s čim novim, originalnim! In nas spravi na noge in nam ogreje glasilke. Ta koncert pa je bil res ’tisto’. Galantno je umiril pijane mladenke, zapel tako redko slišani, a tako lep Dan neskončnih sanj (!), z navdušenim ploskanjem pa smo si priborili kar dva bisa. Nepozabno!


Petkov program je bil prav zagotovo najboljši. Čeprav ZELO neposrečeno sestavljen (pri tem mislim na vrstni red skupin). Najbolj neizbrisen, najbolj energičen in nasploh najboljši je bil nastop rockerjev Big Foot Mama, ki so znova dokazali in pokazali, da znajo igrati. Da znajo narediti žur. Da znajo ‘zrajcati’ poslušalce. Preprosto – da znajo … nastopali so stisnjeni v sendvič med dve mladenki. Med Alyo, ki je igrala pred njimi in ki nas ni s ponesrečenimi in neprofesionalno odpetimi priredbami prav nič prepričala ter Tinkaro, ki je nastopila za njimi. In nas malo razočarala. Morda je bila kriva pozna ura, morda nova spremljevalna skupina, morda zgolj ni mogla preseči uspeha skupine, ki je igrala pred njo (BFM). A njen nastop še zdaleč ni bil tako bleščeč, kot smo ga bili vedno vajeni in kot ga od zvezde njenega kova pričakujemo …


Menda je bilo pestro tudi na odru Radia Kranj. Kjer se sama nisem prav dolgo zadrževala. Saj razumete – biti na dveh mestih hkrati je težko …


Veliki finale, sobota. Ognjemet, zimzeleni California (absolutni zmagovalci v številu nastopov na KN!), hrvaška pevka Danijela, Bohemi, ki smo jih videli kar 2x, na različnih odrih (zakaj?!). In slovo. Slovo 22. kranjske noči.


In zdaj se lahko spočijemo, se v miru naspimo. In preden se bomo zavedli bo tu že nov, 23. Kranfest. In spet se bomo zmrdovali, spet bomo nergali, se pritoževali. Nad programom, nad nastopajočimi skupinami, nad prizorišči. A bomo še vseeno prišli. Vsi! Ker take zabave – kljub vsemu – pač ne gre zamuditi.


Pa naj še kdo reče, da Kranj ni ‘fest’!


Pina Sadar


foto: 2,8-10,13-15,17-21: Bojan Okorn,
1,3,5,11,12: Manca Gašpirc,
4,6,7,16,22: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.